Site icon РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

Карнавал Габрово 2021 – Следвай котката! (Видео и снимки)

Карнавал Габрово 2021 – Следвай котката!

Карнавал Габрово 2021 – Следвай котката!

Тази година не шествието се движеше, а хората. Карнавалът е статичен и през целия ден. Започва от Спортна зала „Орловец“ и Дома на хумора, към центъра по крайречните и РЕЧНИТЕ пространства, градинката пред Дома на книгата, Театъра, Градинката с мечето, площад „Възраждане“. Лесно е, само трябваше да следваме пътя на котката и стикерите, които обозначават трасето.

Пускаме по пистата едно ферари с цвят червен и джипката на Борисов.
Обучаваме онлайн, ваксинираме.
Участваме в европейския живот чрез зелени сделки.
После идва НОЩ…
… през нощта ще има страхотен концерт, както всяка година. И продължаваме в неделя с още събития за тези, на които им е било малко предишните дни. /Защото сме и започнали в петък, заради най-нетърпеливите/.

Както целият свят се обърна наобратно, така наобратно ще бъде и карнавалът:
Преди – карнавалът се движеше, а хората го гледаха.
Сега – хората се движиха, а карнавалът ще ги гледаше! Случи се статичен, но жив, интерактивен и през целия ден. Започна от Спортна зала „Орловец“ и Дома на хумора, към центъра по крайречните и РЕЧНИТЕ пространства, градинката пред Дома на книгата, Театъра, Градинката с мечето, площад „Възраждане“. Лесно е, само следвахме пътя на котката.

Церемония по отрязване опашката на габровската котка

Програма за Карнавал 2021 година

10.00 – 19.00 часа КАРНАВАЛ

Тази година не шествието ще се движи, а хората. Карнавалът ще бъде статичен и през целия ден. Започва от Спортна зала „Орловец“ и Дома на хумора, към центъра по крайречните и РЕЧНИТЕ пространства, градинката пред Дома на книгата, Театъра, Градинката с мечето, площад „Възраждане“.

Лесно е, само следвай пътя на котката и стикерите, които обозначават трасето.

10.00 – 19.00 часа Детска открита сцена

куклен театър, карнавален грим, клоунада, дискотека, игри, дресура на папагали, анимация и фокуси

Градинката с мечето

11.00 – 13.00 часа / 17.00 – 19.00 часа Открита театрална сцена

с група Cool den, Stand Up Comedy, илюзионно шоу

Градинката срещу Дом на книгата

11.00 – 13.00 часа / 17.00 – 19.00 часа

Танцово-музикална открита сцена с участието на Шоу-балет „Магия“, Зумба с Васи, Духов оркестър с мажоретки от град Троян и формациите „Маршируващи звезди“, град Златица и „Мирковски орли“, община Мирково.

Паркинга до НТС

17.00 часа

!!!Церемония по отрязване опашката на котката

Пространството пред Спортна зала „Орловец“

20.00 – 24.00 часа

Открита сцена на площад „Възраждане“ – празничен концерт с участието на Графа, Любо Киров, Мария Илиева и „Фондацията“

Фойерверки

Габровски карнавал

Габровският карнавал на хумора е карнавал, който се провежда всяка година около 17 май – празника на Габрово, в третата събота на май. В Габрово е наричан Петото годишно време.

Карнавалът се провежда от края на XIX век, когато се прави в събота преди Сирни заговезни. Тогава получава името Олелийня. През 1920-те години в Габрово се провеждат и маскени балове. Тези две събития са предшественика на днешния карнавал на хумора, провеждащ се по централните улици на Габрово. Първото карнавално шествие в този си вид е от 1965 г. Провеждането му е преустановено от 1990 до 1997 г. То е подновено през 1998 г. От 2000 г. Габрово е член на Фондацията на европейските карнавални градове.

Всяка година карнавалът има свое мото:

2011 г. – „Няма време…“
2012 г. – „Животни и хора… Хора и животни…“
2013 г. – „Шоуто трябва да продължи“
2014 г. – „О, времена! О, нрави!“
2015 г. – „Габровец и котка по гръб не падат“
2016 г. – „Няма такава държава, но има такъв град“
2017 г. – „Да изкукуригаме от смях“
2018 г. – „Габрово – мой малък Брюксел“
2019 г. – „Маски горе!“


Участници
Всяка година в карнавалното шествие се включват хиляди участници от България и чужбина. Традиционно в шествието се включват и представители на побратимения на Габрово белгийски град Аалст. На няколко места по трасето са разположени коментаторски пунктове, от където зрителите получават повече информация за преминаващите участници. Карнавалът завършва с традиционно отрязване на опашката на котка с огромна ножица от кмета на Габрово. Всяка година се правят големи макети на актуални личности и герои от карнавална работилница, включваща четирима художници, двама заварчици и четирима приложници.

През фестивалната седмица се провеждат изложби, открити сцени. През годините се провеждаше и Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от Музей “Дом на хумора и сатирата”. По време на фестивалната седмица скулптурата на Рачо Ковача се облича с народна носия. Вечерта след карнавалното шествие в Габрово се провежда „Нощ на музеите“.

Кулминацията – заря!
Сподели
Exit mobile version