Метеорит в България?! Ярък метеорит бе видян в небето над България

Posted on
Метеорит Метеорит в България Метеор Болид

Метеорит

Метеорит падна тази вечер около 21:49 ч., той бе забелязан от жители във всички области, като във Видин е чут и силен тътен.

Предположенията в момента са, че космическото тяло е паднало северно от нашата граница, вероятно в Република Румъния.

МВР заявяват, че до момента няма постъпили сигнали за взрив на наша територия. Няма данни за жертви и щети на територията на България.

Хора от цялата страна споделят в социалните мрежи за ярка светлина в небето, която завършила с жесток тътен. 

“Падна посока Румъния! Две минути след минаването гръмна! С формата на топка и с много ярка диря в края беше синя!”, категорична е Гергана Кирилова.

“Мани майтап, ама и в София видяхме нещо като метеор/ит, което беше с посока към Стара Планина. Имаше зелена опашка, но нямаше звук.”, добавя Николай А.

“Първо падна нещо като падаща звезда от небето,но много по-голямо и след минута гръмна”, посочва Стела Т.

“От района на село Извор, област Видин го видяхме. Около 21:50 ч. стана като ден, видяхме дълга огнена следа и се разпадна на по малки. Звукът се чу след минута доста силно”, посочва друг читател.

“И в Монтана се видя,а след това имаше и нещо като гърмене”, “В Бургас се видя светеща топка в небето”, допълват други. 

“Чудех се дали и някой друг го е видял. Уплаших се. Помислих, че е фойерверк. Не се чу гърмеж. Освети нощното небе. Страшничко си беше”, посочва жена. “И в Петрич видяхме ярка светеща топка в небето”, допълва друга. 

Болид (от гръцки βολις) може да означава или космическо тяло, което се сблъсква със Земята, или извънредно ярък, подобен на огнена топка, метеор, независимо от това дали накрая се сблъсква с повърхността.

Самият обект е метеорит, а светлинната следа е метеор (или падаща звезда). Ако метеорът е достатъчно ярък, за да хвърля сенки и експлодира, той е болид. Според друга дефиниция метеорът е болид, ако при преминаването му се чува звук.

Това са тела, които падат върху земята от междупланетното пространство. Те са остатъци от метеори, които не са успели да изгорят напълно при преминаването си през земната атмосфера.

При падане на такова тяло се наблюдава интензивно светещ движещ се обект с видимо по-големи размери.

В астрономическия календар за тази година пише, че Делта Аквариден метеорен дъжд се появява всяка година от 12-ти юли до 23-ти август. Пикът му тази година е през нощта на 28-ми юли и сутринта на 29-ти юли. 

Метеорът е астероид или друг обект, който изгаря при навлизането в земната атмосфера. Наричат ги “падащи звезди”. Ако един метеор не изгори напълно в атмосферата, тази част от него, която се приземи на повърхността, се нарича метеорит. Метеоритите могат да бъдат железни или каменни. Железните съдържат повече от 90 метал.

Терминът “метеорид” (или “метеорно тяло”) е твърдо тяло с относително малки размери, което се движи в междупланетното пространство. То става метеор, ако навлезе в земната атмосфера.

Когато метеорът е по-голям, видим при дневна светлина (и, според някои дефиниции, издава звук) – огнената топка, получена при експлозията, се нарича болид.

Neowise Комета
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *