НАЦИОНАЛЕН ПРОЕКТ “АЗ СЪМ БЪЛГАРКА!” – ІІІ ЧАСТ С ПРЕДСТАВЯНЕ В КОТЕЛ НА 1 НОЕМВРИ

Posted on

НАЦИОНАЛЕН ПРОЕКТ “АЗ СЪМ БЪЛГАРКА!” – ІІІ ЧАСТ С ПРЕДСТАВЯНЕ В КОТЕЛ НА 1 НОЕМВРИ

Национален проект „Аз съм Българка!“ – III част ще бъде представен в Кьорпеевата къща в Котел в Деня на народните будители.

Ден на Котел
Изложба
Котел
Аз съм Българка

На 1 ноември 2022 година от 15:00 часа по време на празника на град Котел в партньорство с Община Котел и Исторически музей Котел, официално ще бъде представена третата част от проекта във фотоизложба на габровския фотограф Радослав Първанов. По покана на любезните домакини от Исторически музей Котел.

Поводът освен Ден на народните будители е и празникът на град Котел. Картините от България ще бъдат обагрени с песните на Галина Дурмушлийска известна добруджанска народна певица, която е избрала да живее в Котел.

Акцентът в това представяне ще е Ивелина Ангелова, фолклорен модел в III-та и IV-та част на Национален проект „Аз съм Българка!“. Отдала себе си и своят живот на българските народни танци, Ивелина е един прекрасен пример, как можем да живеем с българските традиции и ценности в съвремието. Тя участва в третата част на проекта в сюжетите “Красота от Котел” и „Троян и духът на Балкана“.

Аз съм Българка!“ – ІІІ част естествено допълва първата и втората част, създадена и промотирана от младия творец в периода 2014-2021 година. След изключителния успех на националния проект, представен над 50 пъти пред широка аудитория на места като Народното събрание на Република България, Милано, Китай, Лондон, „Двореца“ в Балчик, Копривщица и други български градове, като през лятото на 2018 година изложбата му напуска пределите на страната, за да вземе участие в четвъртото издание на събора на сънародниците ни в чужбина „На мегдана на другата България“ и Седмицата на фотографията в Милано.

Красота от Котел

Родолюбивата идея завладява младия автор още в края на 2014 година, когато прави фотосесия с носия на първия си модел в Старинния Пловдив. Цялата 2016 година той посвещава на заснемането на сюжетите от първата част на проекта си. Целта на “Аз съм Българка!” е да покаже в поредица от цветни фотоси един събирателен образ на Българката (Авторът специално изписва тази дума с главна буква!) и България чрез сюжетите, които заснема в различни кътчета на Родината ни.

2020 година бе посветена на заснемането на третата част от проекта. В трудната ковид ситуация при спазване на всички противоепидемични мерки бяха заснети 32 сюжета с чисто нови лица. Фолклорните модели на Радослав Първанов са одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор. Облекли старинни български носии и заснети на фона на знакови родни исторически, културни или природни забележителности, те са млади и горди българки с мисия. Желанието на младия фотограф е да покаже тези чисти и скромни представителки на своето поколение, които от малки живеят с българските традиции, пазят родовата памет и които без съмнение ще възпитат и децата си в почит към националните ценности.

Оригиналната идея на младия габровец да разкаже за България по един различен, неправен до момента начин е високо оценена от съгражданите му и отличена с наградата „Събитие на годината в областта на културата в Габрово за 2017 година”. Но замисълът на ентусиазирания творец да реализира пълна картина на родината чрез красивия иконичен образ на младата българка не може да бъде изпълнен със заснемането само проект в двечаст и на 40 момичета и 80 популярни места в страната.

Затова в края на 2019 година фотографът планира снимки за цялата 2020 година, като успоредно със снимачния процес продължава да представя изключително успешната първа част от Национален проект „Аз съм Българка!“, както и Национален проект „Аз съм Българка!” – Продължението.

Троян

След плана за работата и избора на местата за снимки, идва ред на съответните разрешения за заснемане и избора на фолклорните модели. Така през пролетта на 2019 година Радослав Първанов организира за втори път кастинг за фолк модели в България, като подбира нови 20 млади българки за участие в „Аз съм Българка!“ – III част. С настъпването на пролетта и подобряване на атмосферните условия започват и снимките.

Първият обявен сюжет е заснет в Розовата долина през месец юни 2019 година, а по-късно в проекта се включват тестови снимки, направени през есента на 2019-та в град Враца. Непрекъснатият снимачен процес започва в края на месец януари 2020 годнина със заснемане на сюжета Язовир “Въча” – водната шир в Родопите и завършва през ноември. Третата част на Национален проект „Аз съм Българка!“ е поредният щрих, оказващ съществено въздействие върху националното самочувствие на хиляди българи от различни възрасти, докоснали се до идеята на проекта.

Да избереш да популяризираш родната история, откъсвайки се от съвремието, като стъпваш на традицията и фолклора по въздействащ начин и показваш образа на млада, красива и творяща някое от фолклорните ни изкуства българка, е дръзко и трудно начинание. Вече по отъпкан път Радослав Първанов реализира с лекота сюжетите един след друг. В тази трета част от проекта всички сюжети са придружени и от личен разказ за преживяването по време на снимките, който авторът на проекта и екипа му подготвят и публикуват в мрежата.

До края на 2020 година са реализирани 32 сюжета от Третата част на проекта с участието на 24 девойки. Заснети са над 85 знакови места в България, изминати са над 10000 километра, като специално място заемат природните дадености на страната ни и важни исторически забележителности. Сюжетите събрират внушителен брой реакции и позитивни мнения в мрежата, а въздействието им става все по-силно с всека следваща картина.

Уникалната българска колекция цветни фотоси добавя сюжети заснети в розобер край Казанлък, Враца, меандрите на река Арда, язовир “Въча”, капански чудеса, карловски розобер, пещера Проходна, Видин, Оряхово, добруджанска жътва, нос Калиакра, къщите на старо Карлово, Лафчиевата къща в Дряново, Троян, Котел, изворът на Белоногата, правенето на хрускалива пита в Харманли, Мезек, месенето на хляб, низането на тютюн, Кюстендил, параклис “Свети Йоан Летни”, Сандански, село Лиляново, водопад Попина лъка, Благоевград, Стобски пирамиди, Рилски манастир, Лещен, Ковачевица, Вазовата екопътека, Паталеница, Български поети, Боженци и село Бръшлян.

2022 година остава в летописите на проекта като знакова за идеята. В автентична атмосфера са зеснети сюжети от IV-та част на Национален проект „Аз съм Българка!“ с уникална тематика и неправени до сега идеи.

Официалното представяне на идеята в Котел ще бъде посветено на деня на Котел и Деня на народните будители и на 8-мата годишнина от раждането на Национален проект „Аз съм Българка!“, като откриването на представителната фотоизложба ще се състои в Кьорпеевата къща. Авторът на проекта Радослав Първанов, участниците и любезните домакини от Исторически музей Котел ви очакват на представянето на третата част от Национален проект „Аз съм Българка!“.

Прекрасна възможност да се потопите в една различна българска атмосфера и да видите красотата на заобикалящата ни родна история под различен ъгъл.

Повече за Национален проект „Аз съм Българка!” – III чсат може да научите тук: www.parvanov.org/az-sm-blgarka-iii

Трейлър на филм: www.facebook.com/i.am.bulgarian.woman/videos/496442448156438

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *