Site icon РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

Храм „Свети Димитър Солунски“ в село Ресен, Великотърновско

Храм „Свети Димитър Солунски“ в село Ресен, Великотърновско

Продължаваме да разказваме историите на пустеещите български християнски храмове и тези, които имат нужда от помощ. С времето проектът „Счупената вяра“ се доказа като средство за решаване на финансови, институционални, междуличностни и други проблеми. Всичко това в полза на нашата чиста и свята Вяра. След поредното телевизионно участие с мен, активно потърсиха връзка от местната инициативна група за набиране на средства, чрез които да се ремонтира храм „Свети Димитър Солунски“ в село Ресен. Бързо влязохме в контакт и уговорихме среща на място, за да науча историята на църквата и да снимам.

Нещата се случиха бързо и много точно чрез инициативната група. Бях поканен и при кмета на Ресен, за да се запозная в детайли със свършеното до тук. Местните са събрали с много труд финансови дарения, както и част от материалите за ремонт на храма. Желанието им е ремонтът да бъде извършен през топлите и активни месеци на 2024-та година и за 26 октомври – Димитровден, когато е и храмовия празник църквата, да е в изряден вид.

Тази им амбиция аз подкрепям безусловно и с всички сили, за да се случи това, което дължим на храмовете, завещани ни от нашите предци.

Време е за малко история:

По доказателства, открити в района, село Ресен е древно селище. През Средновековието е построена църква в селото, тя живее своя живот до края на XVIII век, около 1770г., когато разбойници опожаряват селото и събарят древната църква. Населението не се примирило с липсата на храм и създава параклис в една селска плевня. През 1832 г. се взима важното решение да се построи нова църква. Както често пъти става в историята, това свято дело е подложено на трудното решение на непредвидимата съдба – избухва чума, а и несъгласието на османлиите също възпрепятства създаването на нов храм.

През 1836 година поп Никола и първенци от района издействат от Цариград разрешение. Така, макар и вкопана, е създадена новата църква. След Освобождението на България населението на селото се увеличава драстично. Църквата се оказва малка за миряните и така се стига до решението за издигане на нова и по-голяма. На 3 май 1906 г. се изпраща запитване до Търновска Митрополия.

В запитването се пише следното: „…може ли старата църква да се развали, ако се строи нова и то на ново място?“. Така през февруари 1912 се стига до подписване на договор за строеж, финалът на който обаче се случва едва през 1922 година, заради избухналите войни. Църквата “Св. Димитър Солунски” се освещава на Димитровден по стар стил – 8 ноември 1924 г. от Търновския Митрополит.

Времето тече и днес са минали почти 100 години от освещаването ѝ, църквата е ремонтирана, в двора има красива чешма, изписани са имената на загиналите във войните местни хора. В църквата се отслужват богослужения само на големите християнски празници.

Мъдри и чисти в помислите си люде се обединяват, за да въздигнат отново вярата в Ресен. Така те започват да търсят начини да реализират богоугодното си дело. Цялата кампания за дарения, може да видите в сайта Подкрепи.БГ, като гарант на каузата става Веселин Маринов.

Банкова сметка:

Църква “Свети Димитър“ Ресен 

Банка: УниКредит Булбанк

IBAN: BG73UNCR 7000 1525 3865 15 

BIC: UNCRBGSF 

Днес изключително голяма е нуждата от дървен материал за покрива на величествения храм.

Всеки от нас може да помогне като сподели тази история, а тези, които имат контакти или познават други достойни люде могат да помогнат като потърсят начин да се намерят хора да дарят материали.

Храмът "Свети Димитър Солунски" в село Ресен, има нужда от дарения за своето възстановяване. Вижте тук, как може да…

Публикувахте от Радослав Първанов Фотография – Radoslav Parvanov Photography в Сряда, 28 февруари 2024 г.

С огромна и сърдечна благодарност пиша последните редове. Благословени да сте, мили хора! Домакините, които ме посрещнаха в село Ресен бяха д-р Иван Рашков, Марина Пашова и Тотка Дишлева!

Аз продължавам да се боря за каузите, докато достигнем до успех така, както доказахме, че интернет, името и популярността, които имам достигат до добрите хора с възможност да помогнат и да се стигне пълно възстановяване на храмовете, на които съм опитал да помогна.

„Счупената вяра“ е фотографски проект на Радослав Първанов, който събира и разказва за рушащите се църкви в България. На места се подемат инициативи, за набиране на дарения и начало на възстановяването. Там където е твърде късно, фоторазказите остават, за да напомнят, че всичко е в нашите ръце.


Сподели
Exit mobile version