100+ години карнавал – Столица в 100 лица

Posted on

100+ години Карнавал – СТОлицаВ 100 ЛИЦА

100+ години Карнавал

100+ години Карнавал
Габровски карнавал
Карнавал Габрово 2023 
Столица в 100 лица
Корица: Община Габрово

Дойде пролетта, в Габрово започваме да си мислим за Карнавал! Ние още от ноември го правим, ама не всички го знаят. По традиция на 11.11 (единадесети ноември) в 11:11 ч. в града обявяваме петото годишно време. Тук сезоните не са пролет, лято, есен и зима, имаме си пети и той е Карнавалния.

Някои традиции са нови, други обаче нашата община има от някъде доказателства, че Карнавалната традиция е поне на 100 години. Тази година проявата на 20 май ще мине под мотото “100+ години Карнавал”, а един от двигателите на карнавалното шествие лично споделено от кмета на Габрово пред журналисти ще е слоганът “СТОлица в 100 лица”. Красиво нали?!

Конкурс за карнавална картина „ТОВА Е ВАШИЯТ ЗВЕЗДЕН ЧАС“ може да видите тук, конкурс за “КАРНАВАЛНА ВИТРИНА” може да видите тук.

Всяка трета събота на месец май по традиция е време за карнавал. Десетки хиляди от ранния следобед окупират заграденото трасе на карнавалното шествие. То започва от зоната на “Мол Габрово”, покрай площад “Възраждане”, където е централната трибуна, покрай театъра и Моста на изкуствата, по “Брянска” до кръговото на Консултативна поликлиника, а понякога до Дома на хумора и сатирата.

Всички имаме гости, всички притаяват дъх, няколко хиляди габровци и малко гости ще направят десетки карнавални картини от единственото по рода си карнавално шествие в света. Истинската изненада е какъв образ е приел кметът на града и неговия екип. Това се пази в строга тайна, лично аз за 15 години съм разбрал едва няколко пъти, какъв ще бъде образът дадена година.

Карнавалният ден е ден на всеобщо забавление, времето много топло, а понякога много дъждовно. Настроението обаче винаги на ниво, каквото по никое друго време на годината не познаваме. Опияняващото чувство на свободните макар и малко солени шеги, острата политическа сатира, концертите, които разтърсват площад “Възраждане”. Карнавалът-ревю на котки, детския мини карнавал, дори и макетите от предстоящото шествие, които понякога са с чували по главите, за да не разберем предварително какво ще видим… всичко това…

ПРОГРАМА 20 МАЙ

11:00 ч. „НАЦИОНАЛЕН КАРНАВАЛ РЕВЮ НА КОТКИ – РОЗМАРИ КАЗАСОВА“

СПОРТНА ЗАЛА „ОРЛОВЕЦ“

11:00 ч. ДЕТСКО ШЕСТВИЕ „КАРНАВАЛНА УЛИЧКА НА ЧУДЕСАТА“

УЛ. „РАДЕЦКА“

13:00 ч. ДЕТСКИ МИНИ КАРНАВАЛ

ГРАДИНКАТА С МЕЧЕТО

13:00 ч. ДЕТСКА КАРНАВАЛНА СЦЕНА – с участието на АнИматорС, Куклен театър Габрово, Бабъл шоу

ГРАДСКА ГРАДИНА „ ГЛИНЕНИ ГЪРНЕТА“

18:00 ч. КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ

20:30 ч. КОНЦЕРТ – QUEEN TRIBUT,

22:00 ч. ФОЙЕРВЕРК ШОУ

22:30 ч. ICE MC & VALENTINA DUCROS, 2 UNLIMITED, DJ Party с MC КАМЕН И БАЛЕТ НОВА

Програма: Община Габрово

Признавам си, че на моята възраст само веднъж съм пропускал карнавално шествие. Дори по време на Ковид-пандемията имаше карнавал, макар и под друга форма. Това е едно уникално, сплотяващо, поучително, забавно и освобождаващо събитие, което “държи влага” дълго време, събитие, което чакаме с нетърпение.

Щастлив съм, че традицията е опазена през годините, а Карнавалът е притегателен център за много туристи от цял свят. Надявам се да го опазим и предадем в годините напред. За някои много интересен и очакван, за някои скучен, но всички се втурват да го гледат. Много се канят, че “повече никога няма да изляза да гледам Карнавал”, но ги виждаш следващата година чинно край оградата да очакват макетите.

Габрово е град на духа, а духа на карнавала е Габрово и габровци, уникалното чувство за хумор и пословична пестеливост. Пестеливост ама повече на книга както казват старите хора, в Карнавала хич не сме пестеливи, елате в Габрово и ще разберете!

20 май 2023 година, 18:00 часа, централна градска част, по шумотевицата ще ни откриете!

Слоганите на карнавалите от 2001 до 2022 година:

2001 година – „ Светът е оцелял, защото се е смял”

2002 година – „Светът не е смешен, той е по-смешен!”

2003 година – „Габровският хумор – живата вода”

2004 година – „С усмивка към Европа”

2005 година – „Аз обичам Карнавала”

2006 година – „Аз обичам Карнавала – екология и еволюция”

2007 година – „Аз съм българче, обичам….“

2008 година – „Лев година храни”

2009 година – „Няма криза?”

2010 година – „…И градът е оцелял, защото се е смял”

2011 година – „Няма време…“

2012 година – „Животни и хора, Хора и животни“

2013 година – „Шоуто трябва да продължи“

2014 година – „О, времена! О, нрави!“

2015 година – „Габровец и котка по гръб не падат“

2016 година – „Няма такава държава, има такъв град“

2017 година – „Да изкукуригаме от смях“

2018 година- „

2019 година – „Маски горе!“

2020 година – „

2021 година – „

2022 година – „

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *