Site icon РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

Национален проект “Аз съм Българка!” – ІІІ част в 360 градуса

АЗ СЪМ БЪЛГАРКА! – ІІІ ЧАСТ

Аз съм Българка! – за пръв път в историята на проекта, може да гледате премиерното представяне на Аз съм Българка!” – ІІІ част в 360 градусово видео. Потопете се в атмосферата на празничния 11 май в двора на Балабанова къща. Станете част от едно различно българско събитие, което има заявката да ви донесе красота и много българска гордост.

Премиерата се осъществява с подкрепата на Общински институт “Старинен Пловдив” и Община Пловдив. С благодарност към Хор на пловдивските момчета, Фолклорен ансамбъл “Орфей”, Чепеларе.

Видеото е дело на фотографа Петър Савов. https://peters-photo.net/

На 11 май от 18 часа в атмосферата на Старинен Пловдив Балабановата къща стана домакин на представянето на дългоочакваната трета част от Национален проект „Аз съм Българка!“. Премиерата бе посветена на важен културен юбилей – 170-годишнината от първото официално честване на Светите братя Кирил и Методий у нас – на 11 май 1851 година в Пловдив, по идея на Найден Геров.

Събитието се случи точно 4 години след дебютното представяне на проекта „Аз съм Българка!“ пред широката публика, състояло се на 13 май 2017 г. в ресторант „МоМа“ в София. Свежата младежка идея да бъде представен чрез цветни фотоси на одухотворени български момичета, облечени в старинни носии и заснети на знакови места в Родината ни един събирателен образ на Българката през годините намери хиляди почитатели и съмишленици на живо и в социалните мрежи. Сега проектът, зародил се в есента на 2014 г. точно в Стария град на Пловдив, за пореден път се завърна в родното си място.

При спазване на изискваните противоепидемични мерки дворът на Балабанова къща се оказа тесен за всички желаещи да се срещнат от първо лице с автора и продуцент на проекта Радослав Първанов и някои от участничките в третата част на „Аз съм Българка!“.

Тази премиера бе планирана отдавна, но поради ситуацията с коронавируса оповестяването ѝ се случи едва в последните няколко седмици преди датата. С огромната подкрепа на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ събитието стана факт. Оганизаторите на юбилейното за Пловдив честване предложиха на 11 май на пловдивчани и гостите на града богата целодневна културна програма, чиято кулминация бе представянето на Национален проект „Аз съм Българка!“ – ІІІ част.

След приветствените слова на официалните лица под съпровода на родопски гайди пред публиката застанаха авторът на изложбата Радослав Първанов и част от участвалите фолклорни модели, пременени в красивите си старинни носии. Александра Атмаджова, Калина Кирова, Мартина Андонова, Лора Колева, Цветелина Иванова, Христина Манушева, Румяна Гатева, Ивана Чобанова и Димитрина Бакалова бяха поименно представени от автора и продуцент на проекта и всяка от тях получи горещите аплодисменти на публиката. Красивите моми разказаха за създаването на своите сюжети и преживяванията си по време на снимките.

Жестът на гайдарите от Чепеларе с ръководител Ангел Николов – председател на местното читалище, което преди 2 години бе домакин на една от представителните изложби на „Аз съм Българка!“, бе поредното потвърждение за авторитета и популярността на младежкия фотопроект.

Пъстрата картина на моминските образи облечени в носии и автентичната обстановка на Балабанова къща заедно с изпълненията на Хора на пловдивските момчета и чепеларските гайдари създадоха най-силното и запомнящо се официално представяне на Национален проект „Аз съм Българка!“ досега. Според водената до момента статистика, това е и най-посещаваната премиера  с публика близо 500 човека за целия ден.

Сподели
Exit mobile version