Site icon РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

“Кукерландия 2019” – яркият, пищен и вълнуващ маскараден фестивал на Ямбол

Кукерландия 
Кукерландия Ямбол
Кукери

Кукерландия!

В дните около националния ни празник Трети март, вече две десетилетия град Ямбол се превръща в пролетната столица на кукерските и маскарадни игри. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта, събуждането на земята и плодородното начало.

Местният фестивал е наречен “Кукерландия”, а мястото на провеждането му, обособено в ямболския Градски парк, символично се превръща в Кукерград. Ежегодно от 2000-та година без прекъсване този фестивал се провежда в края на февруари или в първите дни на март и по мащаб е сред най-големите и пищни маскарадни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България.

Колоритът на празника се допълва и с присъствието на любопитни чуждестранни групи. Четиридневната фестивална програма предлага интересни концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, а за всенародното веселие в Кукерград – изобилие от скари, мезета и прочутото местно вино. Кулминацията на фестивала е двудневното състезателно дефиле на маскираните в съботния ден. “Кукерландия” е емблема на Ямбол като фестивален град.

Всяка година десетки хиляди са участниците и гостите, идващи тук да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище. Мотото на “Кукерландия” е “Когато фестивалът е живот” и отразява древните кукерски традиции по този край, съпътствани от веселото настроение, зареждащо всеки, станал част от празника.ХХ Международен маскараден фестивал “Кукерландия 2019” се проведе от 28 февруари до 3 март. По традиция шумното събитие предложи разнообразни конкурси, фолклорна част и много забавление. В градския парк на Ямбол бяха изградени две сцени, определени търговски площи, както и обявен маршрут на състезателното кукерско дефиле.

Над 90 групи от страната и чужбина бяха записани за участие. Дошлите от цяла България кукери в най-различни премени гониха злото. Имаше участници от Пернишко – столицата на Сурва, имаше и кукери чак от град Елхово. Самият фестивал е с конкурсен характер, а всички предварително одобрени участници дефилираха пред авторитетно 7-членно жури. На всяка група бе предоставено време от 10 минути, за да представи кукерска игра или традиционен обичай като искане на булка, сватба, наричания за плодородие, сеитба и много други.

Избрах съботния ден 2 март, за да посетя и снимам това пъстро събитие, защото знам, че най-интересното програмата е събрала в първия почивен ден. Денят бе слънчев, но времето си бе хладно. “Кукерландия 2019” посетих с моето семейство и в компанията на талантливите си колеги и верни приятели Стефан Стефанов от Севлиево и семейство Краси и Васко Таневи от Чирпан, довели и дъщеричката си Дара. Мястото на срещата ни бе в градския парк. Докато се ориентираме в обстановката, групите заприиждаха една по една.

Поснимахме на втора сцена около един час и след това се пренесохме на основната сцена. Журито бе на нея и наблюдаваше отблизо преминаващите групи, които изпълняваха своята програма в централната част на малък площад. Организацията бе на добро ниво и липсваха обичайните трудности и неуредици, които обикновено могат да се изпречат на такова мащабно събитие. Шарено, доста шумно и особено колоритно бе всичко случващо се. Накъдето и да погледнехме, все имаше нещо интересно за снимане.

Срещнах много приятели, а и имах удоволствието да разговарям с няколко групи хора, разпознали ме в тълпата, които се поинтересуваха за развитието на Национален проект “Аз съм Българка!”. Този факт, естествено, повдигна още повече доброто ми настроение, предвид наближаващото официално представяне на втората му част – “Аз съм Българка!” – Продължението.

Впечатление ни прави голямата посещаемост на “Кукерландия 2019” – от цяла България бяха не само участниците, но и зрителите. Имаше и доста чужденци. В центъра на града, в близост до изложените гигантски кукерски маски, част от визитката на този фестивал, имаше още една сцена, на която бе изпълнявана фолклорна програма. Освен български групи, на нея и чуждестранни участници представяха извън конкурса свои традиционни танци и обичаи.

Всичко видяно и преживяно много ми хареса. Събитието все още е чисто и подредено, липсват доста от проблемите на други маскарадни фестивали, има и дух, който е доста силен. Оправдава старанието на организаторите всичко да бъде приветливо и удобно за посетителите, гостите и участниците в “Кукерландия 2019”. Заредих се положително преди Трети март, прекарах един прекрасен ден със семейството си и верни приятели. Въпреки ледения вятър, всичко бе прекрасно и се радвам, че отделих този ден за Ямбол. Със сигурност ще посетя незабравимия фестивал “Кукерландия” отново, при повече възможност и за повече време.

Поздрави от мен, скоро ще се срещнем отново!

Снимки във Фейсбук албума – www.facebook.com/media/set/?set=a.2277260342318060&type=1&l=a4a7723da1

Сподели
Exit mobile version