СОЗОПОЛ И НЕСЕБЪР СЪБИРАТ ОЧАРОВАНИЕТО СИ В СЮЖЕТА „Перли на Южното Черноморие“

Posted on
Южното черноморие
Созопол
Несебър
Черноморие

СОЗОПОЛ И НЕСЕБЪР СЪБИРАТ ОЧАРОВАНИЕТО СИ В СЮЖЕТЪТ „ПЕРЛИ НА ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ“

Не мина и месец, откакто представих идеите на „Аз съм Българка!“ на Винения фестивал „Дионисиеви дни“ в Созопол, и аз отново се върнах на земята на древната Аполония. Този път не за да представям, а за да се потопя в творчество. Сюжетите, заложени във втората част на моя проект, предполагат да покажем повече история и природа от даденостите, с които трябва да се гордеем и които някак си недооценяваме. Наше интригуващо наследство, което според мен не отразяваме подобаващо, когато говорим за родината си по света.

В Продължението исках да присъства акцент на черноморския ни бряг – един от чаровните природни подаръци, които съдбата е избрала да бъде в границите на страната ни. Отначало се колебаех в избора на лицето, което да покажа, предвид факта, че вече имах модел с морски адрес, когото обаче бях снимал на други две интересни места.

Преекспонирането често е недобро решение и тези ми размисли бяха една от причините да проведа през пролетта кастинга за фолклорни модели и попълване състава на екипа на проекта. След финалния тур предварително избраното като сюжет Южно Черноморие откри и своята героиня – Яна Пенчева. Красивата стройна бургазлийка от години се занимава с народни танци и въпреки че съвсем скоро навърши пълнолетие, вече има солиден опит в изявите си на модел. Сами се наложиха и местата, включени в предстоящия сюжет „Перли на Южното Черноморие“. Снимките започнаха от Созопол, наследникът на древната Аполония с история на над 2600 години.

Красив град, със старинна и нова част, очароващ с романтиката на тесните си улички, по които отвсякъде „надничат“ смокини, и живописните морски гледки. Една великолепна старинна крепостна стена, останки от древни базилики, красива възрожденска архитектура, народни занаяти и много история, естествено съчетани в респектиращ цялостен ансамбъл. За радост комерсиализацията не е унищожила Стария Созопол. Той е жив резерват на архитектурата и древността, духът му се усеща при всяка наша крачка.

В горещото августовско утро Созопол ни посрещна с Яна с бурни пориви на морския вятър, но и с много красота. Живописните улички, прочутите созополски скали, заливите със синьо-зелена вода, историята и всичко онова, което прави този прекрасен град една уникална дестинация, ни очакваха, за да ни запленят и вдъхновят. Прекарахме един прекрасен ден в чудесната атмосфера на този невероятен град, най-посещаван на българското Черноморие две години поред. Чистотата, с любов запазеното наследство, добрите хора и спокойствието правят Созопол предпочитан и привлекателен център за отмора край морето.

Щастлив съм, че имах възможността с представянето на проекта си тук да опозная това място и то да стане едно от любимите ми кътчета със спокойните си заливи и рибарските лодки, тихите романтични улички и пейзажите, събиращи в себе си хилядолетната история, възрожденския дух и необятната морска шир. Доста добра работа свършихме с новия модел Яна. Красивата българка показа усет и талант, съвсем плавно се настрои за всъщност тежкия труд, който предстоеше.

Стоически понесе нетърпимо високите температури и силния вятър, за да покажем заедно по един прекрасен начин красотата на Созопол. Тук е мястото да благодаря за съдействието на служителите от Община Созопол, с които се надявам да продължа да работя и занапред. По идея на кмета г-н Рейзи, идната 2019 година за Празника на град Созопол – 17 юли, когато Православната църква отбелязва деня на Св. Марина – патрон на града, ще представим заснетите в Созопол кадри в специална експозиция на “Аз съм Българка!”.

Искам да изкажа благодарност на още една група хора – граждани на Созопол с големи сърца и душѝ, отворени изцяло към моето начинание. Това са Георги Пинелов и неговото семейство, развиващи ресторанта с най-добра кухня, най-добра гледка и обслужване – Riviera Sozopol. Съществената подкрепа, която оказа моя приятел Жоро на мен и проекта в процеса на подготовка и реализиране на кадрите не само бе отражение на родолюбивата му нагласа, но и помогна оперативно да преодолеем появилите се затруднения от организационно естество. Сърдечни благодарности!

Старият Несебър бе втората дестинация от сюжета „Перли на Южното Черноморие“. Селището на малкия полуостров датира от IV век пр. н.е. и попада в българските предели по времето на кан Крум. При Симеон Велики градът процъфтява и се налага като важен център на морската търговия. Историята на древна Месемврия днес продължава да привлича туристи от целия свят. Невъзможно бе да пропуснем този емблематичен град.

С множеството останки от старинни шедьоври и с добре запазените архитектурни слоеве, надградени по блестящ начин през Възраждането, архитектурно-историческите забележителности на Стария Несебър са идеален фон за заснемане на един перлено красив морски сюжет. Едно специално много романтично кътче на брега на морето, в което съм влюбен от дете. Сега заедно със Стария Созопол любимите ми морски дестинации стават вече две. Старинен Несебър е вписан в листата на Световното културно наследство през 1983 година – още едно признание за уникалния дух и чар на това място. Пазител на наследството, което е останало след всички епохи, но и блестящо опазил се полуостров, един от многото по крайбрежието на Бургаска област.

Естествен фон за идеята на сюжета бе добре запазената главна крепостна порта на Месемврия, до ден днешен посрещаща идващите да посетят това райско кътче. В сърцето на 850-метровия полуостров се намират църквата „Христос Пантократор”, църквата „Света Параскева“, Старата митрополия или храмът „Света София“ и други старинни забележителности.С Яна се постарахме да запечатаме максимално много от морето, архитектурата, разкопките, множеството храмове в двата древни града, пазещи и раздаващи своя неподправен чар.

И старинният Несебър и старинният Созопол привличат хиляди туристи годишно и то не само през лятото, което е сигурен знак, че местните правят необходимото да пазят и популяризират своето наследство. А аз съм щастлив, че голямата картина на България, която се стремя да покажа чрез проекта си, се обогати с прекрасни гледки от синьо-зеленото Черно море през август. Предстоят ни още черноморски дестинации, които се надявам да проследите със същия интерес. Ще е скоро.Сега бързам да се върна в Созопол. Замъкът Равадиново ще бъде домакин на представителната изложба на Национален проект „Аз съм Българка!“, а откриването ѝ е след броени часове! Останете с нас!!!

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *