Site icon РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

Плевен намери заслужено място в Националния проект „Аз съм Българка!“ – Продължението

ПЛЕВЕН НАМЕРИ ЗАСЛУЖЕНО МЯСТО В НАЦИОНАЛНИЯ ПРОЕКТ „АЗ СЪМ БЪЛГАРКА!“ – ПРОДЪЛЖЕНИЕТО

Град Плевен стана първата северна дестинация във втората част на единствения по рода си у нас авторски проект на фотографа Радослав Първанов. Градът, преживял една от най-кървавите битки за Освобождението на България, бе домакин на третия заснет сюжет в „Аз съм Българка!“ – Продължението. Героичната епопея за овладяването на Плевен е сред знаковите победи, белязали успеха на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Чествайки 140-годишнината от Освобождението ни от турско робство през настоящата 2018-та, естествено и задължително е да отдадем почит на местата, в които са се водили най-ожесточените бойни действия, довели до нашата свобода.

До края на 2018 година са реализирани 27 сюжета от Продължението с участието на 22 девойки. Заснети са над 65 знакови места в България, като специално място заемат природните дадености на страната ни и важни исторически забележителности. Сюжетите събират внушителен брой реакции и позитивни мнения в мрежата, а въздействието им става все по-силно с всека следваща картина.

Продължението
Юбилейната годишнина и Великденските празници бяха прекрасен повод двудневният снимачен процес с плевенски адрес да запечата за Продължението част от историческите емблеми на града. Акцентите, избрани от Радослав Първанов за реализиране на сюжета „Плевен“ за проекта, са Панорамата „Плевенска Епопея – 1877 г.“, Мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“ и къща музей „Цар Освободител Александър II“.
Трите зали на Панорамата „Плевенска епопея – 1877 г.“ и Скобелевият парк, разположени на емблематично за битката за Плевен място, напоено с кръвта на хилядите воини, дали живота си за нашата свобода, са обекти, на които дължим внимание и уважение. Именно затова те станаха част от снимките. С внушителните си мащаби самата сграда на единствената в страната панорамна експозиция от такъв характер бе отличен обект за въздушни снимки и видео за нуждите на филма, който предстои да бъде създаден за втората част на фотопроекта.
Снимачният екип и фолклорният модел получиха достъп до кътчета на Панорамата, до които обикновеният посетител не може да достигне. Кадрите, заснети с участието на красивата плевенчанка, ще бъдат показани в бъдещите събития, разказващи за България. Авторът на проекта Радослав Първанов и екипът на „Аз съм Българка!“ изказват искрена благодарност на директора и целия екип на Военноисторически музей – Плевен за проявеното разбиране и оказаното съдействие в реализацията на идеята.
Фолклорният модел, участвал в този сюжет, е красивата Росица от град Плевен, Тя е млад учител, посветил се да работи с най-малките деца и ученици. И както разбрахме, работи с наистина възрожденски ентусиазъм, като възпитаването на любов към Родината и националните ценности у децата е сред главните ѝ приоритети. За създателя на проекта да си просветител е призвание и най-святата професия, а включването на Роси в проекта е истинско попадение, защото съчетанието на красота, душевност и жизнено кредо при нея нагледно отговаря на идеите и посланията на „Аз съм Българка!“.
Росица облече автентична българска носия от Плевенско, с която естествената физическа красота и духовното богатство на модела ни изпъкнаха още по-силно. Надяваме се да почувствате това от кадрите, които ще можете да видите в галерията на раздел „Аз съм Българка!“ – Продължението по-късно. Работата под жаркото априлско слънце на покрива на Панорамата и в центъра на града не смути процеса и силната българска девойка се справи безупречно със задачата гордо да позира в красивата си носия и да разказва чрез излъчването си за своя град.
Радослав Първанов проведе разговори по идеята авторският му проект да гостува в Плевен през 2019 година по повод празника на града със специална изложба, организирана съвместно с Военноисторически музей – Плевен, както и за създаването на патриотичен календар с най-добрите кадри от заснетия плевенски сюжет.
Работата по Продължението следва ритмичния си ход, събират се много и впечатляващо красиви гледки от България, представени чрез присъствието на красивата силна и горда Българка в национална носия. До края на годината предстои заснемането на повече от 30 сюжета с над 20 нови участнички в проекта.

Сподели
Exit mobile version