Site icon РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

Пожарът на 19 януари в Габрово отне още габровска история

Днес, 19 януари 2019 г., напът за служебен ангажимент по обяд, усетих, че се случва нещо тревожно в центъра на родния ми град.В т.нар. “Шести участък” – квартал от старинни къщи, създаден преди столетия от първите заселници на Габрово, бе избухнал мащабен пожар. Бързо се отправих към възрожденския център, като в момента дори бях забравил, че с мен е дронът ми.

Полиция, пожарникари и много минувачи (снимащи фаталната картина с телефони) станаха свидетели на бедствието, връхлетяло няколко габровски семейства. Сърцето ми се сви от гледката на бушуващите пламъци, които огнеборците се опитваха за изгасят. Единственото успокоително в момента бе, че няма човешки жертви. Изпитах искрено съчувствие към пострадалите, защото точно преди две години семейството ми мина през такава трагедия. За щастие нямаше силен вятър и пожарът бе локализиран само върху три от старинните къщи. Ужасих се от гледката на трите горящи покрива сред красивите възрожденски сгради. Моментът бе критичен, но документалистът в мен надделя и не даде на емоциите да ме разсеят. Усамотих се далеч от погледите на присъстващите и излетях с дрона, за да заснема случващото се отвисоко, без да преча на служителите на реда. Дронът снима дълго и всичко, което успях да заснема, излъчих на живо във Фейсбук. В такива моменти нюхът за документално отразяване на събитията, на които съм свидетел, и журналистическото в мен ми помагат да запазя самообладание и да направя това, което умея.

Централните и регионални медии бързо усетиха с какъв ексклузивен материал разполагам и не се забавиха да се снабдят с мои кадри от инцидента. Мащабният пожар като сензация за медиите ще трае три дни, а тук, в Габрово, може би седмица. Но безвъзвратно изгубени са жилищата и имуществото на няколко семейства, както и обликът на тази архитектурна и историческа ценност на града ни – „Шести участък“. Пострадалите остават освен без дом и без имущество, също и без материални спомени, документи и всичко онова, което държим в домовете си.

Призовавам всички съграждани, след като имаше стотици наблюдаващи трагедията през целия ден, да намерим начин и да се свържем с пострадалите при днешния пожар семейства, и КОЙТО С КАКВОТО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ! Освен огромната имуществена загуба, това е и огромна психическа щета да останеш без дълго и трудно градения дом, който вероятно е и скъпо наследство от трудолюбивите ни предци. Да помогнем на тези хора, защото вероятно не са имали възможност да си позволят застраховка, напълно възможно е и да нямат друго жилище!Сензацията отшумява, но човешката трагедия си остава вече извън камерите и прожекторите! Казвам го не само като габровец, като фотограф и публична личност, а като човек, който преди точно две години лично преживя ужаса на пожар, изпепелил до основи части от дома, в който е израснал!

НЕКА БЪДЕМ СЪПРИЧАСТНИ, ДА ОКАЖЕМ ПОДКРЕПА НАВРЕМЕ!ГАБРОВЦИ СМЕ ПЕСТЕЛИВИ,НО УМЕЕМ ДА ДАРЯВАМЕ, КОГАТО ПОТРЯБВА!

Сподели
Exit mobile version