„Аз съм Българка!“ на Радослав Първанов е „Събитието на годината“


Скъпи приятели и съмишленици,

Изключително радостни сме да ви съобщим горещата новина от изминалата вечер - наградата „Събитие на Габрово в областта на културата за 2017 година“ бе спечелена от фотографа Радослав Първанов и Националния му проект „Аз съм Българка!“ .

На официалната церемония в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от общо 22 номинирани предложения на вниманието на компетентното жури и публика, бяха отличени няколко събития от 2017 година, които получиха съответно наградата на Lions Club, наградата на НЧ „Будителите 2017“, наградата на публиката и Голямата награда за събитие номер 1 в областта на културата за Габрово през 2017-та.

Церемонията бе съпътствана от кратка концертна част с участието на изявените таланти на Габрово Ивета Петрова, Весела Морова, Цветомир Цанков, Радослав Талев и други. В официалната част бяха представени всички 22 номинации за голямата награда в интерактивна презентация и зрителите се запознаха информативно със случилите се през изминалата година културни мероприятия в града.

Номинираните събития, благородно състезавали се за вота на зрителите в специална анкета, са:

- Kонцерт-спектакъл „Душата на една китара” на маестро РадославТалев - 24 април, зала „Възраждане”

- Празничен концерт на ДФА „Габровче”, посветен на 3 март - 2 март, зала „Орловец“

- 41-то издание на Международния фестивал Дни на камерната музика - 7-15 септември, Художествена галерия „ХристоЦокев“

- Концертът „Отворени врати” , 15 години НЧ „Габрово 2002” - 18 ноември, Зала „Възраждане“

- "Да отключим светлината“ с маестро Йордан Камджалов на НЧ “Будителите 2017“ - 10 декември, Художествена галерия „ХристоЦокев“

- Концерт-спектакъл „Годината на Левски“, Обществен комитет „Васил Левски“ и Община Габрово - 27 юни, зала „Възраждане“

- Международен фестивал за градски изкуства и щастие „6Fest“, Общественкомитет „ВасилЛевски“ –Габрово - 19 - 21 май, Габрово

- Първо издание на Национално триенале „Мостове”, ХГ „Хр. Цокев“, Община Габрово, Министерство на културата - ноември, Художествена галерия „ХристоЦокев“

- Книгата "Приказник", съставители Мирела Костадинова и Румяна Пенчева, Издателство „Лексикон“

- Фестивал "Алтернативни форми на изкуство" на НЧ „Христо Смирненски 1949“ - 4-5 август, кв. Русевци

- Първи фестивал "Здравей, здраве!" - Габрово 2017, клуб „Озарение“, Йога Център, Национална образователна програма „Билкария“ - 28 и 29 януари , МОЛ Габрово

- "Аз съм Българка!" - Национален фотопроект на Радослав Първанов, алманах на българската красота

Аудиодиск „Оркестърът на животните – песни за деца“, композитор Илко Илиев - Концерт–промоция, 3 май, зала „Възраждане”

- “Кристо и Жан-Клод. Проекти.”, Музей „Дом на хумора и сатирата“ - 27 октомври 2017 - 17 юни 2018, Зала "Стефан Фъртунов"

- Спектакълът „МаксИмално” от Калин Илиев, ДТ ”Рачо Стоянов”, постановка Боян Крачолов - премиера, 20 март

- Спектакълът „Михал Мишкоед / Зехтъ, Радке, зехтъ!”, Сава Доброплодни, ДТ ”Рачо Стоянов”, постановка Невена Митева - премиера, 27 ноември

- Празник "1 април - 45 години смях не стигат", Рожден ден на Дома на хумора и сатирата - 1 април, Музей "Дом на хумора и сатирата"

- "Лятно кино в Парка на смеха", Музей "Дом на хумора и сатирата" - август-септември

- "Вечер в парка", инициатива на неформална група младежи от Габрово - 9 септември, парк „Маркотея“

- Карнавал Light, светлинен спектакъл по проект на сдружение „Фабриката”, - 19 май, пл. „Възраждане“

- „Карнавал Габрово -2017“, мото „Да изкукуригаме от смях“, Община Габрово - 20 май

- „Празник на духовната музика” - Община Габрово, Архиерейското настоятелство, НЧ ”Габрово 2002” - 13-14 октомври , храм „Св.Троица“ и ХГ „Христо Цокев“

Отличени на церемонията бяха НЧ „Габрово 2002”, „Карнавал Габрово 2017“, Иван Стоянов от НЧ „Габрово 2002“

Обявяването на големия победител може да видите тук:

Голямата награда заслужено отиде при младия фотограф Радослав Първанов за неговия авторски Национален проект „Аз съм Българка!“. Единадесетте критерия, по които журито и публиката оцениха това събитие, се покриват изцяло от първата по рода си родолюбива идея, представена в проекта на 24-годишния габровец.

Радослав Първанов лично получи наградата си, подкрепен от две от младите габровки, участнички в „Аз съм Българка!“ – Никол Иванова и Йоана Илиева, възпитанички на Национална Априловска гимназия.

„Коренът на този проект е Габрово, аз съм габровец и десет от участничките в него са габровки!“, върху това акцентира авторът на оригиналния патриотичен фотопроект при награждаването. Показването на неподправената женска красота, българските традициите и родните ни забележителности във взаимна връзка е смело и добро решение, резултатите от което са впечатляващи.

Определянето на Събитие на годината за Габрово в областта на културата за 2017-та премина през няколко етапа: номинация, гласуване на публиката, гласуване на авторитетно жури и церемония по награждаване. Габровци можеха да номинират своя фаворит и да гласуват за него в Интернет, по имейл, както и чрез кутии, разположени на достъпни места в града.

Номинацията за събитието „Аз съм Българка!“ бе направена от госпожа Маргарита Стоянова и бе първата подадена номинация за конкурса. Националният фотопроект на Радослав Първанов получи подкрепа от 3263 гласа при общо 4600 гласа на публиката. А журито, съставено от експерти в областта на културата, образованието и изкуствата, му даде 723 от 880 възможни точки. Категоричната победа на Радослав Първанов и авторския му проект показа, че със силата да мечтаеш и любовта към Родината можеш да постигнеш много, особено ако си вдъхновяващ пример и спечелиш действената подкрепа на хиляди свои съмишленици.

С победата си в тази престижна класация екипът на Национален проект „Аз съм Българка!“ и Радослав Първанов показаха на практика необходимостта от обединяващи патриотични каузи, от каквито има потребност многохилядната млада аудитория българи, подкрепящи автора и идеята му в социалните мрежи и не само. Доверието, уважението и осезаемата съпричастност към родолюбивото начинание донесоха много щастливи моменти за екипа на „Аз съм Българка!“. Убедителната победа в „Събитие на годината за Габрово в областта на културата за 2017-та“ води до извода, че досегашните 8 представяния на проекта в различни градове настраната наистина са се получили по най-докосващия начин.

Усилената работа и многото лишения за създаването на двете впечатляващи фотоизложби, експонирани на различни места, показаха, че идея със сърце Габрово е успешна, привлича хората и им въздейства по най-добрия начин. Ентусиазмът и безвъзмездният труд на група млади хора за България е не просто идея, носеща удовлетворение с реализацията си на един творец, а мисия, целяща много и мащабни цели.

Паричната награда, връчена на Радослав Първанов заедно с престижното отличие, ще бъде дарена от него във фонда на дарителската кампания за събиране на средства за издаването на „Аз съм Българка!“ – Историята. Идеята е този алманах на българщината да запечата на страниците си духа, историята и красотата на България, съчетани в три елемента - красивата и горда Българка, нейната уникална народна носия и знакова родна забележителност с културно или историческо значение.

Какво сподели развълнуваният Радослав Първанов при получаването на престижната награда, може да чуете тук:

„Благодаря на всички мои съграждани, тези тук и тези, които са далеч, че повярваха в нас. Повярваха, че аз, сбъдвайки мечтата си, ще направя много за Габрово. Благодаря на всички, които гласуваха за мен и моята идея! Поздравявам останалите отличени и всички номинирани, с които влязохме в истинска битка на честта – честта на духовния и културен живот на нашия център. Защото Габрово е и ще бъде културен, духовен, образователен център на България само с нашият упорит труд!“, каза Радослав Първанов на финала.

На габровска земя авторът на идеята сподели и две новини, които доказват отново растящото доверие към проекта му „Аз съм Българка!“. Това са поканите за две предстоящи международни участия, които ще покажат идеята и нашата страна: първото в Милано на 9 и 10 юни на събора „На мегдана на другата България“, а второто - в „Седмица на България в Шанхай“, Китай.

Авторът анонсира пред публика и работата по „Аз съм Българка!“ – Продължението, която тече през настоящата 2018 година, както и предстоящия проект, подарък за Габрово - „Аз съм Българка, аз съм от Габрово!“. Една отдавна обмисляна идея, която младият фотограф Радослав Първанов ще развие и реализира с любов за родния си град.

#Габрово #КлубнаБудителите #Събитиенагодината #РадославПърванов #АзсъмБългарка

0 views

© 2020 Радослав Първанов

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Flickr Icon