Магията на Еньовден потопи в дъх на билки, слънце и тайнства „Аз съм Българка!“ - Продължението


Юни е. Фолклорният календар разтвори страниците си за един от най-свежите народни празници - Еньовден, а той потопи „Аз съм Българка!“ - Продължението в дъх на билки, слънце и тайнства. Празникът пази магията си от древни времена и е ярка част от вековните традиции на нашата култура. Съвсем естествено той се вписва в палитрата от ценности, които Националнен проект „Аз съм Българка!“ се стреми да популяризира и запази. Идеята, която води фотографа Радослав Първанов в желанието му да покаже най-красивото и харизматичното от духовното и материалното ни наследство чрез обобщения образ на българката, на Еньовден намира своето естествено въплъщение.

Традицията в този ден да се наберат по изгрев слънце 77 и половина билки датира от дълбока древност по нашите земи, съпътствана от преданията за красиви самодиви - изкусителки и мистични ритуали, свързани с почитта към Слънцето.

Географският център на България – красивата местност Узана в Балкана над Габрово бе избрана за място на снимките от сюжета „Магията на Еньовден“, заснет точно в деня на празника - 24 юни. За късмет времето този път беше с екипа ни, а той - на най-голямата поляна на планинско било в страната, събрала утринната роса, планинската свежест и прохлада и стотици видове целебни растения.

Фолклорен модел на прекрасните цветни и лъхащи на свежи билки кадри бе чаровната Габриела от град Севлиево - българка по душа и сърце, посветила се на българските народни танци от ранна детска възраст и до момента. Габриела е непоказван досега модел, излъчващ красота, увереност и любов към родината. За нея с пълна сила важат думите, че българската народна носия е не просто облекло, а душата ѝ!.

Балканът - непредвидим и криещ много предизвикателства, посрещна с променливо време младия габровски фотограф и неговия модел. Цял един снимачен ЕньовДен под силните лъчи на слънцето и силните ветрове, събиращи се в подножието на връх Исполин, помогнаха да се случат нежни и красиви кадри, разказващи за българката от миналото, излязла в ранни зори да набере билките, които от стари времена поддържат човешкия живот.

Комбинацията от най-високия връх в габровския дял на Стара планина, географския център на България и най-голямото поле с билки превърна новия сюжет в чудесен елемент от мащабната картина, която фотопроектът „Аз съм Българка!“ се стреми да нарисува, за да разкаже по един грабващ и същевременно много различен начин за България.

Какво може една чиста моминска усмивка сред букет от уханни билки?

Убедете се сами в „Магията на Еньовден“!

Този кадър е по идея на самата Габриела - една млада и красива българка, посветила се на народните танци. И на още нещо - да пази всичко българско и родно. Но това вече е друг разказ, също достатъчно интересен.

Останете на вълната на „Аз съм Българка!“. Изненадите тепърва предстоят!

#Еньовден #Билки #Узана #Исполин #Географскицентър #НационаленпроектАзсъмБългарка #АзсъмБългарка #Фотопроект #РадославПърванов #Фотография #Билка #Продължението #Фолклоренмодел #Магия

592 views

© 2020 Радослав Първанов

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Flickr Icon