Последни пет дни, за да се запознаете с „Аз съм Българка!” в Трявна


Приятели, до 2 февруари все още можете да разгледате експозицията на Национален проект „Аз съм Българка!” в Трявна. Тази изложба бе последното представяне на автора Радослав Първанов и проекта му за 2017 година. То значително се отличаваше от останалите събития, реализирани от него и екипа на проекта.

След двумесечното си присъствие в Музей „Старото школо” в Трявна, изложбата бе посетена от над 1100 туристи, различни гости на града, участници в проекта и техни близки, архитекти, творци и много други.

Откриването на изложбата на 2 декември в Трявна бе финал на творческата 2017-та на фотографа и продуцент Радослав Първанов. Гостите на представянето имаха шанса да й се насладят, след което да тропнат и кръшно българско хоро на площад „Капитан Дядо Никола” в центъра на Трявна, което бе последвано от спектакъла „Звук и светлина”.

Тези два допълнителни акцента на събитието и всичко в замисъла на автора и участничките направиха това да бъде една от най-успешните експозиции до момента. Именно Трявна като домакин, служителите на музея и на Общината, заедно с всички жители допринесоха изложбата да остане запомнена като най-българското представяне на този проект - в автентична среда и сред много приятели.

Паралелно с тази изложба, в Габрово бе представена втора – нова и специално изработена за сметка на автора експозиция, която бе приета прекрасно от габровци, но за съжаление не бе опазена на територията на търговския център, в който бе подредена.

Различната идея за експониране, хилядната публика и специално дошлите отдалеч гости, за съжаление, не успяха да предизвикат отговорно отношение към събитието и безпроблемното му протичане в уговорения за изложбата срок.

В последния ден на 2017 година неизвестно и до днес лице си позволи да посегне на изкуството ни и да свали водещото табло от изложбата. По съответния административен ред екипът на проекта се обърна към ръководството на търговския център да провери и предостави записите от охранителните камери за установяване на извършителя и подвеждането му под отговорност за деянието. С всички правни инструменти бе апелирано това да се случи, но уви, от 3 януари последваха 20 дни мълчание и пълно неглижиране на темата. При тези обстоятелства авторът бе принуден да освободи търговците от своето изкуство. Изкуство, към което проявяват интерес от различни краища на България, точно на габровска земя явно не означаваше нищо, да не говорим, че таблата със снимките са чужда материална собственост, за което авторът притежава съответните документи.

Е, често се налага поради сериозен интерес срокът на дадена експозиция да бъде удължен. Както се случи в Ресторант „МоМа” в София или в „Жив музей” - Копривщица. Точно в Габрово, обаче, родния град на автора, поради изброените по-горе причини се наложи изложбата да престои по-кратко. А тя бе създадена именно за съгражданите на Радослав Първанов, с които той желаеше да сподели идеите и успехите си.

Няма да позволим нелицеприятният факт да помрачи очакванията ни за силно начало на новата година. Надяваме се да се видим на 6 февруари в Регионална библиотека „Захарий Княжески” - Стара Загора с представителната изложба, която от Трявна ще отпътува директно към „града на липите”. А втората, която се наложи да приберем преждевременно, за да остане запазена, преди някой да си е откраднал още нещо, се надяваме в самото навечерие на Националния празник Трети март да можем да покажем на още едно интересно място, откъдето ни увериха, че я очакват с нетърпение.

Посвещаваме първите две представяния за 2018 година на проекта и изложбата - в Стара Загора и следващата дестинация, която засега ще запазим като изненада, на 140-годишнината от Освобождението на България!

#СтаротошколоТрявна #2018 #Трявна #Снимки #АзсъмБългарка

0 views

© 2020 Радослав Първанов

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Flickr Icon