© 2018 Радослав Първанов

Пожарът на 19 януари в Габрово отне още габровска история

Днес, 19 януари 2019 г., напът за служебен ангажимент по обяд, усетих, че се случва нещо тревожно в центъра на родния ми град.

В т.нар. "Шести участък" - квартал от старинни къщи, създаден преди столетия от първите заселници на Габрово, бе избухнал мащабен пожар. Бързо се отправих към възрожденския център, като в момента дори бях забравил, че с мен е дронът ми.

 

 

 

Полиция, пожарникари и много минувачи (снимащи фаталната картина с телефони) станаха свидетели на бедствието, връхлетяло няколко габровски семейства. Сърцето ми се сви от гледката на бушуващите пламъци, които огнеборците се опитваха за изгасят. Единственото успокоително в момента бе, че няма човешки жертви. Изпитах искрено съчувствие към пострадалите, защото точно преди две години семейството ми мина през такава трагедия. За щастие нямаше силен вятър и пожарът бе локализиран само върху три от старинните къщи. Ужасих се от гледката на трите горящи покрива сред красивите възрожденски сгради.

 

Моментът бе критичен, но документалистът в мен надделя и не даде на емоциите да ме разсеят. Усамотих се далеч от погледите на присъстващите и излетях с дрона, за да заснема случващото се отвисоко, без да преча на служителите на реда. Дронът снима дълго и всичко, което успях да заснема, излъчих на живо във Фейсбук. В такива моменти нюхът за документално отразяване на събитията, на които съм свидетел, и журналистическото в мен ми помагат да запазя самообладание и да направя това, което умея.

 

Пожарът бе ликвидиран, но за огромно съжаление си отиде още една част от историческото лице на Габрово. Една от къщите е почти изцяло разрушена, другите две вероятно не стават за обитаване. Обликът на този уютен и любим не само на габровци възрожденски квартал е вече напълно разрушен.

Централните и регионални медии бързо усетиха с какъв ексклузивен материал разполагам и не се забавиха да се снабдят с мои кадри от инцидента.

 

Мащабният пожар като сензация за медиите ще трае три дни, а тук, в Габрово, може би седмица. Но безвъзвратно изгубени са жилищата и имуществото на няколко семейства, както и обликът на тази архитектурна и историческа ценност  на града ни -  „Шести участък“.

 

Пострадалите остават освен без дом и без имущество, също и без материални спомени, документи и всичко онова, което държим в домовете си.

 

 

Призовавам всички съграждани, след като имаше стотици наблюдаващи трагедията през целия ден, да намерим начин и да се свържем с пострадалите при днешния пожар семейства, и КОЙТО С КАКВОТО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ! Освен огромната имуществена загуба, това е и огромна психическа щета да останеш без дълго и трудно градения дом, който вероятно е и скъпо наследство от трудолюбивите ни предци.

 

Да помогнем на тези хора, защото вероятно не са имали възможност да си позволят застраховка, напълно възможно е и да нямат друго жилище!

Сензацията отшумява, но човешката трагедия си остава вече извън камерите и прожекторите!

 

Казвам го не само като габровец, като фотограф и публична личност, а като човек, който преди точно две години лично преживя ужаса на пожар, изпепелил до основи части от дома, в който е израснал!

 

НЕКА БЪДЕМ СЪПРИЧАСТНИ, ДА ОКАЖЕМ ПОДКРЕПА НАВРЕМЕ!

ГАБРОВЦИ СМЕ ПЕСТЕЛИВИ,

НО УМЕЕМ ДА ДАРЯВАМЕ, КОГАТО ПОТРЯБВА!

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Последни новини
Please reload

Архив
Please reload

Последвайте ме
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Flickr Icon