Site icon РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

Възрожденско очарование от Карлово

Карлово

Здравейте, приятели на Национален проект „Аз съм Българка!“!

Дойде ред да ви разкажа за следващия сюжет от третата част в пресъздаването на моята идея. Посветих го на един град с много история, който много харесвам и заслужава много внимание. Той е родно място на редица велики българи и според разбиранията ми задължително трябва да бъде акцент в патриотичното възпитание на българските деца и младежи. Вероятно от тези встъпителни думи ще ви стане ясно защо се връщам в героичния и живописен град Карлово, за да снимам в него вече четвърти сюжет за авторския си проект.

След като в „Аз съм Българка!“ – Продължението включих два карловски сюжета, това лято заснехме един прекрасен розобер в полите на Балкана с лъчезарната Виктория Трифонова за сюжета „Балканът, Карлово, розите и Тя“. Сега отново с тази лична карловска мома ще се разходим из родния й град, за да ви представим  „Възрожденско очарование от Карлово“ – сюжет 15 от третата част на проекта.

Сами разбирате, че историята, за която ще прочетете днес, ще е по-различна. Това място носи силен дух и ярка възрожденска атмосфера в старата част на града. Малките улички пазят жив спомена за Апостола и стъпвайки по тях някак си човек естествено се пренася в онова истински българско време преди почти два века. Лично аз в Карлово се чувствам повече българин от всяко друго място, също както в родния си град Габрово. Затова реших да покажа този дух и наследството, запазено в карловските къщи.

Обиколката ни започна от едно емблематично за Карлово място и може би най-мащабното здание във възрожденския ансамбъл „Старинно Карлово“. Бухаловият хан е емблематична сграда, реставрирана и възстановена до автентичен вид. Днес е център за занаяти и културни традиции. Ханът предлага богата етнографска и битова сбирка, а всяка стая разказва различна история. Тук Вики е у дома си и позира със задоволство, леко ѝ е и се чувства сигурна. Радвах се на една от най-важните комбинации за успешни снимки на дадено място.

Освен занаятите, Бухаловият хан има собствена розоварна, а панорамата от чардака разкрива невероятна гледка. Пленителна е атмосферата на тази внушителна постройка, богато украсена с елементи на пловдивската възрожденска строителна школа.

Следващата ни спирка бе къщата „Белия двор“. Също една от емблемите на „Старинно Карлово“, къщата е живописно място с красива архитектура, китен и цветен двор, до който ромоли и една много известна чешма. „Белия двор“ вдъхновява картина на художника Никола Танев, запазвайки за вековете красотата на извивките, архитектурата и великолепната градина.

Къщата предлага приземен етаж с етнографска сбирка, представяща традиционна дневна стая на българско семейство и малко по-модерен градски първи етаж. Подходящи места за заснемане на кадрите, необходими на третата част на Национален проект „Аз съм Българка!“. Естествен фон тук отново бе величествената Стара планина – пазител на града и стожер за спомена за  Апостола.

Кратка отбивка до една любима чешма в стария град и потеглихме към следващата локация от маршрута ни. Последната къща, която заснехме, бе Патевата къща. Внушителната сграда в центъра на архитектурния ансамбъл „Старинно Карлово“ предлага експозиция, посветена на Нейно Величество Розата. Любовта към природата, уважението към огромния труд за отглеждането и култивирането на карловската маслодайна роза тук са в свое гнездо.

Къщата е построена от Васил Патев през 1863 година и днес е дом на билките и розата. Реставрирана и отлично опазена, тя представя богат градски възрожденски интериор с много и интересни кътчета, които се постарахме да запечатаме в кадри. В двора на къщата има интересна старинна чешма, вкопана под нивото на двора.

Тук е моментът да изкажа своите адмирации към Виктория и екипа, с който творят заедно в Учебна компания „Калиопа“, с която спечелиха европейски приз за най-добра ученическа компания! Победата дойде при младите предприемачи точно в деня на нашите снимки, което, вярвам, ще остави още по-траен спомен!

Изказвам своята дълбока благодарност към госпожа Деспа Ненова от ОП „Старинно Карлово“ за съдействието и подкрепата на Национален проект „Аз съм Българка!“, а също и на всички служители на общинското туристическо предприятие, които ни създадоха отлични възможности за заснемането на този сюжет.

Снимките завършихме сред балканската хладина на водопада Сучурум, намиращ се много близо до града и в непосредствена близост до ВЕЦ „Васил Левски“. Създадохме няколко прекрасни кадъра сред красивата местна природа, които завърват подобаващо нашия разказ за Карлово и за духа на този град, излязъл като че ли от българска народна приказка. 

Екипът ни бърза към следващия сюжет, за чиито снимки ще прочетете скоро.

Вие бъдете с нас!

Сподели
Exit mobile version