Възрожденско очарование от Карлово

Posted on

Карлово

Здравейте, приятели на Национален проект „Аз съм Българка!“!

Карлово

Дойде ред да ви разкажа за следващия сюжет от третата част в пресъздаването на моята идея. Посветих го на един град с много история, който много харесвам и заслужава много внимание. Той е родно място на редица велики българи и според разбиранията ми задължително трябва да бъде акцент в патриотичното възпитание на българските деца и младежи. Вероятно от тези встъпителни думи ще ви стане ясно защо се връщам в героичния и живописен град Карлово, за да снимам в него вече четвърти сюжет за авторския си проект.

След като в „Аз съм Българка!“ – Продължението включих два карловски сюжета, това лято заснехме един прекрасен розобер в полите на Балкана с лъчезарната Виктория Трифонова за сюжета „Балканът, Карлово, розите и Тя“. Сега отново с тази лична карловска мома ще се разходим из родния й град, за да ви представим  „Възрожденско очарование от Карлово“ – сюжет 15 от третата част на проекта.

Сами разбирате, че историята, за която ще прочетете днес, ще е по-различна. Това място носи силен дух и ярка възрожденска атмосфера в старата част на града. Малките улички пазят жив спомена за Апостола и стъпвайки по тях някак си човек естествено се пренася в онова истински българско време преди почти два века. Лично аз в Карлово се чувствам повече българин от всяко друго място, също както в родния си град Габрово. Затова реших да покажа този дух и наследството, запазено в карловските къщи.

Обиколката ни започна от едно емблематично за Карлово място и може би най-мащабното здание във възрожденския ансамбъл „Старинно Карлово“. Бухаловият хан е емблематична сграда, реставрирана и възстановена до автентичен вид. Днес е център за занаяти и културни традиции. Ханът предлага богата етнографска и битова сбирка, а всяка стая разказва различна история. Тук Вики е у дома си и позира със задоволство, леко ѝ е и се чувства сигурна. Радвах се на една от най-важните комбинации за успешни снимки на дадено място.

Освен занаятите, Бухаловият хан има собствена розоварна, а панорамата от чардака разкрива невероятна гледка. Пленителна е атмосферата на тази внушителна постройка, богато украсена с елементи на пловдивската възрожденска строителна школа.

Следващата ни спирка бе къщата „Белия двор“. Също една от емблемите на „Старинно Карлово“, къщата е живописно място с красива архитектура, китен и цветен двор, до който ромоли и една много известна чешма. „Белия двор“ вдъхновява картина на художника Никола Танев, запазвайки за вековете красотата на извивките, архитектурата и великолепната градина.

Къщата предлага приземен етаж с етнографска сбирка, представяща традиционна дневна стая на българско семейство и малко по-модерен градски първи етаж. Подходящи места за заснемане на кадрите, необходими на третата част на Национален проект „Аз съм Българка!“. Естествен фон тук отново бе величествената Стара планина – пазител на града и стожер за спомена за  Апостола.

Кратка отбивка до една любима чешма в стария град и потеглихме към следващата локация от маршрута ни. Последната къща, която заснехме, бе Патевата къща. Внушителната сграда в центъра на архитектурния ансамбъл „Старинно Карлово“ предлага експозиция, посветена на Нейно Величество Розата. Любовта към природата, уважението към огромния труд за отглеждането и култивирането на карловската маслодайна роза тук са в свое гнездо.

Къщата е построена от Васил Патев през 1863 година и днес е дом на билките и розата. Реставрирана и отлично опазена, тя представя богат градски възрожденски интериор с много и интересни кътчета, които се постарахме да запечатаме в кадри. В двора на къщата има интересна старинна чешма, вкопана под нивото на двора.

Тук е моментът да изкажа своите адмирации към Виктория и екипа, с който творят заедно в Учебна компания „Калиопа“, с която спечелиха европейски приз за най-добра ученическа компания! Победата дойде при младите предприемачи точно в деня на нашите снимки, което, вярвам, ще остави още по-траен спомен!

Изказвам своята дълбока благодарност към госпожа Деспа Ненова от ОП „Старинно Карлово“ за съдействието и подкрепата на Национален проект „Аз съм Българка!“, а също и на всички служители на общинското туристическо предприятие, които ни създадоха отлични възможности за заснемането на този сюжет.

Сучурум

Снимките завършихме сред балканската хладина на водопада Сучурум, намиращ се много близо до града и в непосредствена близост до ВЕЦ „Васил Левски“. Създадохме няколко прекрасни кадъра сред красивата местна природа, които завърват подобаващо нашия разказ за Карлово и за духа на този град, излязъл като че ли от българска народна приказка. 

Екипът ни бърза към следващия сюжет, за чиито снимки ще прочетете скоро.

Вие бъдете с нас!

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *