Старинен Пловдив посреща отново Национален проект „Аз съм Българка!“

Posted on
Пловдив
Радослав Първанов
Аз съм Българка

Пловдив!

В седмицата от 14 до 20 септември т.г. в Пловдив предстоят традиционните Празници на Стария град. Множеството концерти, изложби, театрални постановки, кино на открито са обединени в афиша на културната седмица под мотото „Отново заедно“, като празничните дни ще преминат под знака на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов.

Национален проект „Аз съм Българка!“ получи покана от организаторите на събитието да се включи в Празниците на Стария град с откритата си изложба „Аз съм Българка! – на българската земя и под българското небе“. Гостите на празничната седмица ще видят събрани на едно място сюжетите от представителните изложби на първата и втората част на проекта в разгърната обща експозиционна площ в малко над 60 кв. м. Кадрите, заснети съответно през 2016 -а и 2018-а година, представят 41 фолклорни модели в 54 сюжета.


Изложбата на открито ще бъде ситуирана в идеалния център на Пловдив и в началото на старинната му част, в пространството пред Римския стадион. Изграден през II век от н.е. при управлението на император Адриан, стадионът на Филипопол е сред най-известните забележителности на града с най-древна история в Европа и е едно от най-посещаваните му места.


Официалното откриване на експозицията ще се състои на 18 септември, петък, от 18:30 часа и обещава да бъде запомнящо се събитие в сърцето на града.От 20 часа на Римския стадион ще бъдат прожектирани двата филма на Национален проект “Аз съм Българка!”.


Организаторите от ОИ „Старинен Пловдив“, Община Пловдив и авторът на Национален проект „Аз съм Българка!“ Радослав Първанов ще ви поканят и на още една изява, каквато също не е правено до момента. В съботния ден, 19 септември, от 11 часа дефиле с участието на фолклорните модели от проекта, облечени в своите традиционни носии и под съпровода на жива музика ще премине по калдъръма на Стария град и ще достигне емблематични места в старинната му част.

Припомняме, че връзката на „Аз съм Българка! “ със Стария Пловдив е много специална. Сред колоритните му възрожденски улички на 4 октомври 2014 година фотографът Радослав Първанов засне първия сюжет с красива млада българка, облечена в старинна българска народна носия.

Отлично получилите се кадри с красивата пловдивчанка Илияна Аризанова вдъхновиха младия габровец да развие концепцията си за национален фотопроект, а нейната фотосесия я направи първия фолклорен модел на родолюбивата идея.
Откритата изложба „Аз съм Българка! – на българската земя и под българското небе“ се включва в Празниците на Стария град точно една година след официалното ѝ представяне пред публика, което се случи в РЕМО „Етър“ на 31 август м.г.

Тогава авторът и продуцент на проекта Радослав Първанов избра рождения си ден, за да обяви реализацията на своята дългогодишна творческа мечта.
Откритата изложба „Аз съм Българка! – на българската земя и под българското небе“. ще остане при Римски стадион в Пловдив точно един месец. Екипът на проекта посвещава участието ѝ в Празниците на Стария град на Деня на Независимостта, който се очаква да бъде отбелязан подобаващо в града на тепетата.
Потопете се в света на българските багри и шевици, подарете си среща с нежната българска красота!

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *