Къде бяхте???!

Posted on

Къде бяхте, дами и господа журналисти, политици и всички разбиращи от архитектура, култура и наследство?

От 2012 година показвам такива места, но тяхната съдба не интересуваше никого от вас. Български училища, читалища, църкви, паметници, обществени сгради, дарения за милиони левове, които, забравени, тънат в разруха. Спомням си много добре, когато публикувах такива снимки, ми пишеха на лично съобщение мои приятели журналисти с насмешка за изоставеното читалище в град Шипка. Къде бяхте толкова години, за да прилича сега на сцена от филм на ужасите сграда, създадена от предците ни за ЧИТАЛИЩЕ?! Днес тези сгради са обект на интензивен, агресивен и безскрупулен ПР, но хората помнят кой остави тези места на произвола на съдбата и на вандалите!Снимах ги години наред с надеждата, че някога те ще бъдат върнати към нов живот. Казах преди години в едно интервю, че тези места са мъртви за обществото, но за мен не са, те са живи със своята история и ето че днес нещата могат да се променят.Защо ви беше толкова забавно, как ние, фотографите, правим така наречения Urbex?Дай Боже да се върнат към нов живот тези места, защото те заслужават да живеят, построени са с много труд, без значение през кой строй, но са построени за хората и за следващите поколения, да им служат, така или иначе!

Много от тях са построени от нашите баби и дядовци и са ни завещани да вършат своята обществена функция, в помощ на културата, на обществото.Днес дали не ви е малко срам, че тези шедьоври на архитектурата почти са си отишли, че са ошарени в грозни графити и са предмет на ежедневни набези, докато не бъде изцедена и последната капка суровина, която може да бъде препродадена за 2-3 лева?!Вярвам, че ние, ентусиастите, на които се подигравахте, че се катерим да снимаме или тънем в тинята на мазета, че влизахме през покриви и т.н., за да покажем колко красота, изкуство и безотговорност крият тези обекти, добре сме си свършили работата и днес вече се говори за ИЗОСТАВЕНОТО, като за място, което не бива да забравяме! Дано наистина ПР-ът ви е достатъчен и сензацията достатъчно стряскаща, че институциите, бизнесът и всички с възможности се заемат с въпроса тези сгради да не рухват, а да бъдат спасени за поколенията, за които са предназначени. Защото това е нашата обща история, която безучастно и безотговорно загърбваме, оставяйки я с времето да бъде унищожена!Мен ме е срам да виждам читалища, училища, паметници и църкви да се рушат от времето и хората, а други да ги снимат и показват в снимки и по новинарски емисии, като обектите стават още по-апетитни, я за кражба, я за събаряне…

България не заслужа наследството й да е обект на сензация, редно е да се покаем поне малко и да направим така, че институциите да се задействат, а не европейските проекти да потъват в тефтерчета, химикалки и билбордове!

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *