ИЗЛОЖБА НА ОТКРИТО “Аз съм Българка!” – на българската земя и под българското небе на фотографа Радослав Първанов

Posted on

Изложба на открито

Идеята “Аз съм Българка!” на 4 октомври 2019 г. ще отбележи пет години от създаването си. Тя упорито следва и изпълнява целите си една след друга. Успешно реализирани, представянията на проекта, изложбата и филма у нас и зад граница са вече близо 30 от дебюта на националния проект в публичното пространство през май 2017 година. Авторът и продуцент на фотографския проект Радослав Първанов е наясно, че именно експонирането на открито е начинът да приобщи към посланията си все по-широка аудитория. За да бъде видян един фотографски етюд от много повече хора, той трябва да напусне четирите стени на галериите.

Изложба
Изложба на открито

Работата по откритата изложба “Аз съм Българка!” – на българската земя и под българското небе започна веднага след приключването на снимките по Продължението на проекта в края на 2018 година с предварителни разговори за реализацията на мащабната изложба под открито небе. В края на месец август 2019 година, на прага на своята 26-та годишнина, професионалният фотограф Радослав Първанов е готов с поредната приятна изненада към своята многохилядна публика.

Иноватор, натуралист и известен с местния си патриотизъм, младият творец държи всичко най-добро от реализираните му идеи да бъде показано най-напред в родния му град Габрово.

Днес дълго мечтаната изложба на открито е вече факт. “Аз съм Българка!” – на българската земя и под българското небе включва в обща площ от почти 50 квадратни метра над 60 цветни фотоса от първата част на Национален проект “Аз съм Българка!” и “Аз съм Българка!” – Продължението. 15 двустранни постамента показват прецизно подбраните сюжети и историята на идеята, както и нейното бъдеще.

Първите две части на проекта са изложени хронологично и в пълния си блясък с цветни снимки в портретна ориентация с размери 1 метър височина. Идеята е иконичния образ на българката в богата народна носия да бъде внушителен и въздействаш, достатъчно достъпен за окото на зрителя, а също и да разказва историята, която съпътства заснемането му на знаково за българите място.

Реализирането на подобно начинание качествено и по най-добрия начин няма как да се случи без необходимите средства. Един встъпващ в живота млад човек не би могъл да финансира такава мащабна проява единствено със свои сили, без подкрепата на спомоществователи съмишленици. За осъществяването на идеята авторът и целият екип на проекта изказват дълбока признателност и огромна благодарност на народния представител в 44 Народно събрание Валентин Николов – още един габровец, застанал зад родолюбивото начинание.

Финансирането на откритата изложба “Аз съм Българка!” – на българската земя и под българското небе бе осигурено от две държавни фирми, които изявиха завиден опит в социалните дейности. Тяхната подкрепата на идеи, осъществявани от млади творци, е повече от добър пример как представители на бизнеса от различни сфери могат да поемат меценатството и популяризират изкуството, сътворявано от младите хора в България.

Авторът и екипът на проекта от цялото си сърце благодарят за подкрепата на “Булгартрансгаз” АД и ДП “Ръководство на въздушното движение”! Със съмишленици като вас мечтите се сбъдват, а безусловното ви желание да застанете до една модерна инициатива, носеща като послание българската идентичност и родовата памет е пример за изключително благородство и добротворчество!

От 31 август фотографската експозиция “Аз съм Българка!” – на българската земя и под българското небе ще бъде представена в Етнографски музей на открито “Етър”, в пространството непосредствено след централния вход. Домакините на единствения по рода си музей тази година за втори път отварят вратите на емблематичния възрожденски комплекс за творческите търсения и постижения на фотографа Радослав Първанов.

Едно безспорно доказателство, че партньорството през годините е било в правилната посока и доверието е взаимно. “Етър” присъства в проекта с два сюжета от първата му част. Откритата фотографска експозиция ще посреща гостите при юбилейното честване на 55 години от създаването на “Етър”, както и по време на традиционния Международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе на територията му от 6 до 8 септември т.г.

Символично или не, как един габровец черпи за рождения си ден?! Изложбата на открито – своята сбъдната мечта Радослав Първанов подарява на своите съграждани и гостите на Габрово и ЕМО “Етър” точно на рождения си ден.Да създадеш безкористно за народа си и той да ти отвърне с любов – това си е щастие! Няма по-свята кауза от мисията да разпространяваш българското, още повече, когато това се случва на едно вълшебно място, пазещо възрожденския дух, както никъде другаде в България.

Изложбата на младия габровски фотограф може да бъде разгледана до края на месец септември в Етнографски музей на открито “Етър”, а през следващата година експозицията “Аз съм Българка!” – на българската земя и под българското небе ще се постарае да гостува в още много кътчета на Родината. Напомняме, че до 30 септември тече и записването за новия Кастинг за фолклорни модели, които предстои да бъдат подбрани за третата част на Национален проект „Аз съм Българка!“.

Интересуващите се могат да посетят за повече информация сайта на автора www.parvanov.org както и официалната фейсбук страница на проекта. “Аз съм Българка!” – на българската земя и под българското небе ще дебютира именно на територията на “Етър”-а, откъдето стартира първата част на популярния проект. Етнографски музей на открито “Етър” е в центъра и на една чисто нова идея на фотографа Радослав Първанов, която е подарък за неговия роден град. Предстои тя да бъде показана през 2020 година, когато Габрово ще чества тържествено 160-тата годишнина от обявяването си за град!

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *