“Аз съм Българка!” – Продължението с бляскава премиера в столицата ни, 19 март 2019г.

Posted on

Аз съм Българка – Продължението “Аз съм Българка!”

Здравейте, приятели и съмишленици! Честита Първа пролет!

Аз съм Българка - Продължението
э

Нека в душите и в делата ви тя е повод за ново, светло начало, за позитивни мисли и начинания, за любов, радост и вдъхновение!Изключително щастлив съм да споделя с всички вас прекрасната новина, на емоциите и адреналина от която все още сме подвластни аз и екипът на Национален проект “Аз съм Българка!”.

Навръх Първа пролет и в навечерието на светлия християнски празник Благовещение (25 март), който в православната ни традиция е посветен на жената и майката, официалното представяне на втората част от авторския ми проект стана факт.

На 19 март 2019 г. в столицата бе даден стартът на представителната изложба “Аз съм Българка!” – Продължението. Домакин на събитието бе Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, в чието централно фоайе експозицията от 30 цветни фотоса ще остане до 29 март. Истински се гордеем, че родолюбивата ни идея, вече с подкрепата на повече хора, продължава триумфално пътя си напред, следвайки своите цели и печелейки още много сърца за Мисията, на която принадлежим, а тя е БЪЛГАРИЯ!

След като в края на ноември 2018 г. приключих снимките на заплануваните сюжети от продължението, равносметката на свършеното бяха 27 нови сюжета с участието на 22 девойки (от тях нови 20 лица), заснети на над 65 знакови места в България. Така “Аз съм Българка!” – Продължението предлага нова уникална колекция цветни фотоси, допълвайки идеята ми за събирателен образ на Българката (знаете, че специално изписвам тази дума с главна буква) и България със сюжетите

Боженци, Ловеч, Плевен, Батак, Стара Загора, Дяволският мост и Картал кая в Родопите, Карлово, розоберът и лавандуловите поля, Еньовден, Асеновата крепост, Старинен Созопол, Старинен Несебър, родният дом на Яворов в Чирпан, хармонията между българката и коня, град Добрич, тревненският сокай, гроздобер край Дунав, град Бяла, Седемте рилски езера, Етнографски комплекс “Кулата” – Казанлък и сюжетът “Моминска нежност”, първите ни столици Плиска, Велики Преслав и Мадарският конник, град Русе, Широка лъка, Калето при Белоградчишките скали, Златните мостове на Витоша и град Севлиево.

Фолклорните модели, които поканих за участие в Продължението, са одухотворени български момичета от цялата страна на възраст от 18 до 25 години, с изявено във времето отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор. Облекли красиви старинни български носии, често завещани от техните прапрабаби, и заснети на фона на знакови родни исторически, културни или природни забележителности, те са млади и горди българки с мисия.

Може и да се повторя, но и аз наистина съм горд да познавам всяка от тях, защото главното ми желание бе чрез авторската си идея да покажа именно тези чисти и скромни представителки на моето поколение, които от малки живеят с българските традиции, пазят родовата памет и които без съмнение ще възпитат и децата си в почит към националните ценности, както те самите са били възпитани в семействата си. НЕобикновени момичета, които определено са от моята кръвна група – на обичащите Родината.

Предполагам, повечето от вас са проследили как протече представянето на втората част на проекта, широко отразено от българските медии, а други тепърва ще се информират. Иска ми се да не прекъсвам традицията, започната с началото на снимките миналата година, и да ви държа в течение на емоциите, през които минавам, докато снимам или организирам нещата по реализирането на идеята си. За мое щастие, докато подготвях Продължението, а и при самото му представяне, вече не бях сам, получих безрезервната подкрепа на качествени хора, без които нещата едва ли биха имали навреме очаквания завършек. Трите дни в София бяха димамични и напрегнати, а вълнението ми – наистина огромно.

Но нещата се случваха в предвидения порядък, а хората, на които разчитах, с малки изключения бяха до мен. Откриването бе насрочено за 11 часа на 19 март. Пристигнах в столицата в понеделник, 18 март, към обяд. Малко преди събитието получих прекрасните отпечатъци на фотосите ми, изработени с много труд и любов лично от Невена /Pro Solution/ . В сравнение с изработката на първата представителна изложба на проекта, тази наистина надскочи и най-смелите ми очаквания. Качеството е перфектно и аз съм безкрайно щастлив, че в това отношение съм на ново ниво.

С първата изложба понесох критика заради отпечатването, но сега открих и се доверих на правилния човек! Следобеда на 18 март посветих на подреждането на експозицията. Както и очаквах, повече време ми отне да се нарадвам на новите фотоси, отколкото да я подредя. В самото начало на своя разказ искам горещо да благодаря на г-жа Виолета Цветкова – PR на Националната библиотека, която направи много, за да се случи настоящото събитие. Заедно със своя екип тя също се включи в подреждането на експозицията, за което съм ѝ дълбоко признателен. Късно вечерта, вече по тъмно, след готова за откриването изложба, излязох от библиотеката.

Седнал в градинката пред представителната фасадата на този национален храм на културата, имах няколко минути за усамотение и равносметка дотук. Усещах, че адреналинът ме превзема изцяло, но си бе резонно, при толкова дълго чакано и важно за мен събитие. Малко по-късно бе срещата ми с репортера на Радио “Гама” Ивалина Василева, една от съмишлениците на идеята “Аз съм Българка!”. Благодаря ѝ за прекрасния разговор, който проведохме по повод премиерата на втората част на проекта. Ивалина е истинска българка, която без колебание бих снимал в красивата ѝ носия на един следващ етап от работата и се надявам да мога да ви се похваля с интригуващи кадри в най-скоро време.

Почти в 9 вечерта погледнах часа на телефона си и случайно мярнах и цифрата на крачкомера, който към момента бе отброил 33 000 крачки за деня. Крайно изтощен, но и безкрайно щастлив от срещите и добре свършената работа. Още малко организационна дейност на компютъра и бърз преглед на информационния поток, за да отразя навреме публикуваното в медиите за проекта.

Този път интересът им към старта на новата част бе значително по-голям, което ме прави горд и много благодарен. Безсънната нощ бързо ми донесе утрото на 19 март – големия ден! Вече се бях понесъл към Националната библиотека, където трябваше да съм на линия за живо включване в 8 часа в сутрешния блок на Българска национална телевизия. Репортерът Паулина Недялкова и техническият екип на БНТ 1 бяха точни. Всичко бе готово и аз бях спокоен. Включването мина гладко и благодаря на Паулина и екипа за предоставената възможност да разкажа за идеята пред широката аудитория на БНТ.

Времето си течеше. До 11 – часа на откриването, имах малко свободно време да си събера мислите преди важното събитие и избрах за това парка „Заимов“ в центъра на София. Там имах половин час да се нарадвам на току-що получения важен подарък, щрих, който да допълни изживяването на изложбата, а и да запази спомени и впечатления на посетителите ѝ – една луксозна Книга за отзиви. Горещо благодаря на фирма “Антико” – Пловдив и в частност на дизайнера Гергина Гюлева и управителя на фирмата Драгомир Драгиев, които изработиха прекрасния споменик, в който посетителите да отбелязват впечатленията си от видяното.

Искрено съм им признателен и за подкрепата по разгласа на информацията за нашето събитие на 19 март! С напредването на деня през експозицията се отбиха и журналисти от Българско национално радио – София, за да представя пред слушателите на идеята и целите на авторския си проект. Точно след приключване на интервюто започнаха обажданията на Българките, участнички в Продължението. Първа бе Зорница от Добрич, последа я Анелия от София, Цвети от Стара Загора, Вяра от Трявна, Симеона от София, Никол от Габрово и Станислава от Казанлък, които бързаха да се видим на това тъй чакано официално откриване.

Докато Анелия и Станислава имаха неотложни ангажименти и само надникнаха предварително да се поздравим със старта, Зори, Цвети, Симеона, Вяра и Никол бяха облекли красивите си носии и станаха най-атрактивната част от самото събитие. Дълбоко признателен съм ви, момичета, че отново отделихте от личното си време, за да покажете и разкажете защо всъщност застанахте зад моята идея! Часът почти беше настъпил, около 10 сутринта към централното фоайе на Националната библиотека заприижда поток от хора. Читалните на библиотеката бяха пълни.

Малко преди самото представяне дойде екип на Нова телевизия. Репортерът Живко Константинов направи прекрасен репортаж, който бе включен в централната емисия новини и след това с разширена версия в предаването “Здравей, България!” на следващата сутрин. Искрените ми благодарности към Живко за професионализма и уважението, с които се отнесе към моята работа!

В 11 часа настъпи време за официалната част. Имах честта да открия изложбата заедно с доц. д-р Антоанета Тотоманова – заместник директор на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Обстановката бе приятна и тържествена. Досега само веднъж съм имал възможността да говоря под герба на Република България и това бе в сградата на Народното събрание преди две години, когато представих първата част на Национален проект “Аз съм Българка!”.

Сега отново имах този шанс, заедно и с голямата отговорност. Притеснявах се, разбира се, кой не се притеснява в такъв момент?! Надявам се това да не ми е проличало много. Доц. д-р Тотоманова представи мен и идеята, сподели защо тя е добре дошла в центъра на най-голямата културна институция в България. След това ми бе дадена думата и разказах за нашите послания, преживявания и идеи.Спазвайки традицията на събитията ни, представих поименно и с кратки анонси всяка една от Българките, които ни подкрепиха на живо и ги поканих при мен отпред, за да може да бъдат видени от всички.

Момичетата получиха много и заслужени аплодисменти от публиката. Участието им в авторския ми проект, както и в самото събитие ги кара да се чувстват специални, защото те са такива за мен, за семействата си, а след участието си в тази идея и за всички българи! Кулминацията на събитието бе премиерата на филма, който представя всички сюжети от втората част на проекта. Този път той бе с по-голяма продължителност, което леко ме безпокоеше дали не би отегчил публиката, но след като го показахме, вече бях спокоен, че не е скучен за зрителите. Този път се спрях на дължина от 20 минути и отзивите, които получих, са добри, което много ме радва.

Уважиха ме много приятели, уважиха ме хора от културните среди, журналисти и много обикновени посетители на Националната библиотека. Изказвам специална благодарност на моя учител в занаята, добър приятел и величие в българската спортна фотография Бончук Андонов! На събитието той ме запозна с председателя на национално сдружение „Фотографска академия“ – Явор Попов, също име с огромен авторитет във фотографското изкуство.

Радвам се, че бяха дошли много хора, с които сме приятели в една или друга сфера на живота, след като сме се запознали в работата ми като фотограф. Искам специално да благодаря за подкрепата на моите големи приятели и колеги, фотографите Стефан Кънчев Стефанов от Севлиево, който дойде специално за събитието и Петър Савов, който по традиция вече за втори път застава зад проекта и отразява премиерното представяне на изложбата. Благодаря ви приятели! Подкрепата и доверието, споделящи едно такова събитие го правят още по-специално за мен! Илюстрациите, който съм използвал за този разказ, са тяхно дело!Най-важната подкрепа получих от Българките, техните семейства и най-важните хора в моя живот – моето семейство!

Благодаря ви, че и този път бяхте до мен и се надявам да се гордеете, с това, което постигаме по пътя си напред! Отзивите бяха изцяло положителни, благодарен съм за градивната критика и препоръките, които получих от колегите, уважили събитието! Постарах се да обърна внимание на всички гости, тези които съм пропуснал в бързината, моля да ме извинят! Веднага след представянето на проекта и изложбата в Национална библиотека пристигна и екипът на АГРО ТВ – журналистката Анета Божидарова и операторът Жоро Манолов.

Познавате техния почерк от филма, който заснеха за мен и моята работа, който бе излъчен на Бъдни вечер през 2018 година. Благодаря и на вас, че не щадихте усилия и време за да запечатате атмосферата и нашите лични истории, правещи този проект уникално личен идващ от сърцата ни! Моята голяма благодарност за поканата на Антония Пумпалова и Драго Симеонов от Дарик радио Участвал съм в много изяви, но събитието от 19 март бе най-тържественото и докосващо до момента. То бе такова заради усилията на много хора и най-вече заради личната отдаденост на всички участници в Национален проект „Аз съм Българка!“!

Рано сутринта на 21 март бях гост в предаването „България сутрин“ на телевизия България Он Ер по покана на изпълнителния продуцент на предаването Деница Нейчева. От все сърце благодаря и за тази възможност да разкажа за работата си, също и на водещите Гергана и Златимир! Голямата новина е, че след това триумфално развитие на проекта, аз категорично реших да продължа да снимам и трета част на „Аз съм Българка!“, която да покаже още знакови места от красивата ни Родина. Очаквайте следващия кастинг за фолклорни модели, в който всяка млада българка с отношение към фолклора и отговаряща на останалите критерии, ще може да се запише.

Изложбата може да видите до 29 март вкл. в централното фоайе на Националната библиотека, а ние ви очакваме на следващите представяния в страната до края на годината – Плевен, Батак, “Двореца” в Балчик, Севлиево и Трявна!

До скоро, приятели!

Благодаря на всички!

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *