Филм за габровския фотограф Радослав Първанов на ученици от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ победи в национален конкурс за дарителството

Posted on

ФИЛМ ЗА ГАБРОВСКИЯ ФОТОГРАФ РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ НА УЧЕНИЦИ ОТ ПТГ „Д-Р НИКОЛА ВАСИЛИАДИ“ ПОБЕДИ В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДАРИТЕЛСТВОТО НА ФОНДАЦИЯ “РАДЕТЕЛ”

Ученици от 10-б клас на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ в Габрово създадоха филм за бившия възпитаник на училището Радослав Първанов, днес магистър инженер и популярен професионален фотограф. С филма бъдещите програмисти участваха и спечелиха Националния ученически конкурс за историческа разработка „Училището не се прави от зданието, а от преданието в него“ на тема “История, патрони и дарители на моето училище”.

Радослав Първанов
Фондация Радетел
Никола Василиади
НАГ

Конкурсът, организиран от Национална Априловска гимназия и Фондация “Радетел”, е посветен на 187-годишнината на Първото новобългарско взаимно светско училище и 162 години от обявяването на Габрово за град.

Отличеният филм бе заснет през месец май в ПТГ, точно 10 години след като Радослав Първанов завършва гимназията. Екип от трима ученици: Беатрис Ватева, Волен Цонев и Доминик Маринов с преподаватели Надежда Найденова, Илияна Кожухарова и Цветанка Генчева в непринудено интервю представи житейския път, творчеството и дарителската дейност на 28-годишния фотограф, който се връща често в любимото училище с дарение и помощ за днешните Василиадиевци.

Наградения филм може да гледате ТУК:

Представяме на Вашето внимание и резюмето към видеоучастието на учениците:

Резюме към филма на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ Приехме предизвикателството да направим филм за един от младите Василиадиевци. Неговото име вече е познато не само в нашия роден град и в България, но и в чужбина. За своята 126-годишна история училището ни може да се похвали с много изтъкнати личности във всички сфери на стопанския живот, културата и науката. Нашият екип избра да разкаже за едно момче на 28 години , завършило ПТГ „Д-р Никола Василиади“ .

Радослав се реализира в коренно различна сфера от електротехниката-фотографията. Преди години дари поредица от фотоси от проект „Аз съм Българка!“, разположени на третия етаж в централната сграда. Фейсбук страницата на училището също е създадена от него. В годините винаги е бил свързан с преподавателите и проблемите на училището. Работата по филма се превърна в приключение за екипа.

Ние не очаквахме, че нашият герой ще се превърне и в наш учител. По време на снимките Радослав ни въведе в изкуството на фотографията, помагаше, насочваше, съветваше и така запали в нас желанието да станем негови последователи.

Работата по филма се осъществи в новооткрития СТЕМ център. Модерната техника, съчетана с професионалните умения на Радослав Първанов и преподавателското му майсторство направи възможна появата на филма. Нашата идея е бивши ученици да помагат и да преподават на настоящи и вярваме, че ще се осъществи в бъдещо време. Вярваме, че това е само началото. Надяваме се, че сме успели да предадем емоцията, която ни водеше.

Приятно гледане!

Екип от 10 б клас: Беатрис Ватева, Волен Цонев, Доминик Маринов

С преподаватели: Надежда Найденова, Илияна Кожухарова, Цветанка Генчева и с любезното съдействие на Радослав Първанов

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *