„Аз съм Българка!” се нуждае от вашата подкрепа!

Posted on

Скъпи приятели, В самото начало при замисляне на този фотопроект, неговата концепция бе определена с компоненти. Това бяха продуктите, които той трябва да създаде, и частите, които чрез различен вид визуално изкуство исках да реализирам, за да постигна идеята си. Идеята ми като фотограф да дам своя, макар и съвсем скромен, принос за опазване и популяризиране на уникалното наследство, завещано ни от дедите. Ако сте се заглеждали в кориците на всяко от неговите представяния, над датата и часа има три думи, разделени една от друга. Това са смисловите части, които сме обособили, трите основни елемента, които искаме да ви покажем. Те самите се състоят от по още три всеки – красивата българка, носията и знаковите с културното си и историческо значение места в родината ни.Връщам се на основните три – Проектът, Изложбата и Филмът.

Паралелно с тях било то на представяне, било то в интервю пред медиите съм споделял, че на финала на работата си искам да издам албум. Този албум е четвъртият елемент в концепцията на “Аз съм Българка!”. Той не присъства в корицата и официалните събития, защото все още търся възможно най-оптималния начин да го създам.За да се появи този елемент №4, обаче, са нужни три важни неща: материалът за него, упорита работа и не на последно място, а може би на най-важното, за да го има – средствата. Материалите за него в голям процент са готови. Сюжетите от първата част на Национален проект „Аз съм Българка!” са заснети, остава текстовата част – да събера информация за включените родни забележителности. Многото упорита работа е нещо, с което съм свикнал, заделил съм сили и не бих пестил нито лично време, нито възможности да го направя.Третото нещо, без което тази идея няма как да бъде завършена, и ние няма да можем да представим пълната гама от послания, са финансовите средства за издаването на този албум.Тук е мястото да отбележа, че замисленото издание няма да покаже само първата част от проекта. Решен съм в него да включа всички сюжети от първата част и от Продължението. Така се очертава да събера в едно издание над 35 красиви български момичета в носии и повече от 50 емблематични места в България. Идеята, за която ви говоря, е „Аз съм Българка!” – Историята.

Концептуалното име на бъдещото издание, което мечтая да стане четвъртият елемент, който след представянето, филма и изложбата да може най-добре да изрази нашия замисъл. Да отправи всички наши послания, да покаже цялата българска красота. Да разкаже за носиите, за българките и за местата, някои от които са толкова малко известни, а са свидетели на славната ни история.Това е албумът, който искаме да може да прочетат децата, да видят възрастните и да пожелаят да заведат наследниците си на тези места. Книгата, която да бъде и учебник по родна география и история, и издание с достатъчно илюстративен материал. Замисълът ми е да уравновеся елементите текст–снимка. „Аз съм Българка!” – Историята освен домашен алманах на българската красота, мечтая да стане и положителният, успешен рекламен продукт. Идеята ми е информационният текст към всеки от сюжетите да бъде преведен на два чужди езика и с това да бъде достъпен до чужденците, които да пожелаят да се запознаят отблизо с нас като народ, история и традиции. Работата ми досега показва, че идвайки у нас, чуждестранните ни гости не знаят достатъчно за това, кои сме и какви са нашите традиции. Те не са информирани за точно това, което ни прави уникални сред другите народи. За съжаление, през последните години нашата държава се слави предимно с проблеми. А е доказано, че предимствата над останалите са именно в запазването на традициите, в духовното и културно наследството и в това, доколко те се опазват и показват днес.Поради тези причини бях провокиран да създам проекта “Аз съм Българка!”. Освен да активира националното ни самочувствие, да представи нашата нация като наследник на многовековна история, дала много на цяла Европа. Защото Балканите имат една перла и това е именно България. През всички етапи на проекта си го финансирам с лични средства, инцидентно подкрепян от съмишленици. За издаването на замислената луксозна книга с фотографии са необходими средства, чието осигуряване за момента е финансово непосилна за мен задача. Заложили сме сума от 2500 €, с която ще може да бъде обезпечен един начален тираж. Надявам се готовият албум да се разпродаде и ако има интерес, да се пусне втори тираж. Тук споделям с вас още една важна идея – какви са следващите два продукта, които искам да издам със създадения снимков материал с Българките. След продажбата на албума ще вложа тези средства в календар, а може би и в два. Другият продукт, който много бих искал да създам, са патриотични тетрадки за учениците. Освен атрактивна корица, всеки вид тетрадка да съдържа и историческа информация. Нищо не пречи това да се издаде и на английски език. Какво е необходимо, за да подкрепите в този важен момент “Аз съм Българка!”?

Ако желаете да дарите сума, можете да направите това в международната платформа за дарения – www.gogetfunding.com/i-am-bulgarian-the-historyЗа тези от вас, които не боравят с PayPal, ще осигуря IBAN, по който могат да се правят дарения.За допълнително улеснение в сайта ми, там където се намира разделът на Национален проект „Аз съм Българка!”, съм добавил бутон и информация за лесно дарение.Същинското постигане на идеята, която е в основата на всичко от този проект и е доказателството, че в България има млади хора, които обичат родината си и правят така, че тя да е още по-привлекателно място за живеене, зависи от реализирането на последния, четвърти елемент – албумът „Аз съм Българка!” – Историята. Ще бъда много щастлив да го направим заедно! Радослав ПървановАвтор и продуцент на проекта#АзсъмБългарка#Подкрепа#Средства#GoGetFounding#Кампания#Книга#АзсъмБългаркаИсторията

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *