„Аз съм Българка!“ се завърна в родното си място

Posted on

Аз съм Българка!

Здравейте, приятели!

Измина седмица от откриването на експозицита „Аз съм Българка – на българската земя и под българското небе“ в рамките на Празниците на Стария град в Пловдив. Заради излъчването на живо на официалното ѝ представяне на 18 септември и на дефилето на фолклорните модели на следващия ден, не бях предвидил допълнително лично да коментирам събитието, въпреки че то е много важно за мен и екипа на проекта.

Аз съм Българка
Аз съм Българка – изложба на открито в Пловдив

Прекрасните ви отзиви обаче не спират да валят и да ме окриляват, поддържайки  спомена и емоцията от преживяното през тези два вълнуващи дни живи у мен.

Тези от вас, които следят редовно развитието на Национален проект „Аз съм Българка!“, знаят, че той стартира именно на калдъръмените улички сред възрожденската атмосфера на Стария град.

През 2014 г. чрез Фейсбук успях да издиря едно красиво момиче от Пловдив, което привлече вниманието ми с участието си в няколко въстановки в страната, на които присъствах. Убедих я да снимам с някои от старинните народни носии, които притежава. Така пловдивчанката Илияна Аризанова стана моят първи фолклорен модел. Отзвукът от прекрасната ѝ фотосесия бе наистина огромен. Хора от цялата страна ни поздравяваха за идеята, която всъщност представи едно красиво българско момиче с усмивката на непорочна още възраст в пищна българска народна носия на знаково за българите място от Родината.

Осъзнах, че и аз, и съвременниците ми имаме нужда точно от това – да се върнем чрез българската красота към корените си и да се събуди позаспалото ни чувство за национална принадлежност. Да се появи нещо различно и патриотично, което носи наслада за окото и радост за душата.

Тогава бях още студент, само на 21 години. Следвах в редовна форма и работех, за да се издържам. Но нито за миг не се поколебах да продължа начинанието, да го разгърна като идея и самофинансирам, като дам начало на авторския си фотопроект, който нарекох „Аз съм Българка!“. Българка с главно „Б“, защото това е част от името на всяко едно от прерасните български момичета, възпитани в родолюбиви ценности, които срещнах и продължавам да срещам в творческия си път.

Те не са обикновени фотомодели, ТЕ СА МНОГО ПОВЕЧЕ! Всяка една от тях се е посветила на запазването и популяризирането на родните традиции от малка – или танцува български народни танци, или пее български народни песни, или се занимава с българска везба, или събира и възстановява автентични български носии, или е участник в популярните възстановки на исторически събития. Затова нарекох моите одухотворени моми фолклорни модели. Да се знае къде е сърцето им!

Защото именно тези млади българки и още хиляди като тях с духовната си принадлежност към изконно българското ще опазят родовите корени и традициите ни напред във времето. Ставайки съпруги и майки, те ще изградят семейства, в които огънят на българщината няма да угасне. Вярвам в тях!  

От онази първа фотосесия в Стария Пловдив ме делят вече 6 години. Години на неуморен труд и събиране на красота. С всеки нов сюжет, заснет в поредното знаково кътче от красивата ни родина, ставам все по-богат на познания, контакти, съмишленици и приятели, а проектът и мисията му получават подкрепа от все повече хора у нас и зад граница.

Сега, в навечерието на своя рожден ден – 4 октомври, Национален проект „Аз съм Българка!“ се завърна в родното си място – Стария Пловдив. Горд и с вдигната глава съм, защото имам какво свършено да отчета чрез настоящата изложба на открито. Официално стартирала преди една година, експозицията „Аз съм Българка – на българската земя и под българсктото небе“ е с обща площ около 60 кв. м и включва всички 51 сюжета от първата и втората част на проекта, които  представих в отделни фотоизложби пред широката аудитория съответно през 2017 и 2019 година.

От фототаблата сред атмосферата на знакови български забележителности греят усмивките на 40 млади българки, пременени в красиви български народни носии, повечето наследство от баби и прабаби. Греят и стоплят сърцето на българина! Повечето от тях са снимани в родния им край на важно за района място и представят богатството на местната женска носия.

Истински щастлив съм, че освен възможността да изложа през 2019 година в представителна експозиция първата част от фотопроекта си в търговския център Пловдив Плаза, сега получих поканата на Общинския институт „Старинен Пловдив“ да представя идеята си и по време на едно от традиционните есенни културни събития в града под тепетата.

Плодвив твърдо се обяви ЗА културата и ПРОТИВ страха от вирусите и затова смело под слогана „Отново заедно“ в средата на септември даде старт на великолепните „Празници на Стария град 2020“. Мащабната и стройна организация на десетки културни изяви в продължение на една пълна седмица на територията на втория по големина град в България е действено доказателство за стремежа към опазване на нещо изключително важно – духовния ни живот след 7 месеца в пандемия.

Неслучайно избрано, домакините предложиха на изложбата достойно място за експониране – на площада пред Римския стадион в централната пешеходна зона, където се срещат древността и съвремието, и откъдето започва Старинен Пловдив. Разположена в цялостно пространство и осмислена да се впише компактно в пъстроцветната атмосфера в топ центъра на града, със своите 30 изложбени табла с 60 цветни фотоса и текстова информация, на това важно пешеходно кръстовище ѝ е гарантирано да бъде видяна от над 60 000 души дневно.

Изложбата бе открита на 18 септември вечерта в присъствието на официални лица, автора на проекта и фолклорни модели, участвали в създаването на първите две части на „Аз съм Българка!“.

Предвид противоепидемичните мерки, представянето бе нетрадиционно, но по всички възможни технически начини то достигна до стотиците гости на събитието. Кулминацията на вечерта бе прожекция на двата филма, анонсиращи първите две части на проекта, която започна точно в 20 часа. Пловдивската им премиера се получи бляскава и с широк отзвук. На огромен екран под погледите на няколко хиляди зрители Римският стадион на древния Филипополис се озари от лъчезарните усмивки на младите Българки, избрали да разкажат за България чрез креативната идея на този проект.

Прожекцията имаше голям успех и затова след показването на филм на журналиста Георги Тошев, посветен на незабравимия Георги Парцалев, малко след 21:30 часа филмите за „Аз съм Българка!“ бяха показани отново. Това привлече още повече публика към събитието. Пловдив е изключителен град, жив и буден дори и в най-късните часове на денонощието. Аплодисментите отекваха дълго над Римския стадион, а гостите ни си тръгваха въодушевени и доволни от видяното. Сигурен знак, че мисията на Национален проект „Аз съм Българка!“ се реализира в неподозирани дотук мащаби.

Сутринта на следващия ден, 19 септември, бе третото събитие по представянето на проекта ни в Стария град. В 10:30 часа с тъжествен марш Духов оркестър – Пловдив поведе шествие от сградата на Общинската администрация през цялата пешеходна зона на града. Пъстрият репертоар и патриотичните маршове бързо привлякоха вниманието на гражданството и многолюден поток от хора съпроводи оркестъра  до Римския стадион, където бе първата спирка на шествието.

Там вече го очакваха в красивите си народни носии фолклорните модели от Национален проект „Аз съм Българка!“ Илияна Аризанова, Цветелина Джоголанова, Петя Кирилова, Снежана Иванова, Яна Пенчева, Цветана Христова и Десислава Хаджиева.

Усмихнатите девойки застанаха начело и под съпровода на живата музика поведоха шествието през уличките на Стария град към Къща “Недкович” на ул. „Цанко Лавренов”, където малко по-късно предстоеше да бъде открита изложбата „Изнесени фондове – порцелан“. Дефилето на впечатляващите фолклорни модели увлече със себе си множество заинтригувани пловдивчани и туристи, които ги последваха до експозицията от уникални старинни сервизи.

След отриването на изложбата участничките в проекта се разходиха заедно из уличките на Старинен Пловдив и посетиха почти всички забележителности на възрожденския архитектурен резерват. Присъствието им извика много емоции у стотиците посетители, избрали да прекарат времето си в уютната атмосфера, като желаещите получиха възможност да запечатат тези срещи на снимка.

Аз и екипът на проекта изказваме дълбоката си благодарност за топлия прием и безупречната организация на г-жа Донка Налбантова – ръководител отдел в Общински институт „Старинен Пловдив“ , г-н Венцислав Атанасов – уредник на Римски стадион и на г-н Богомил Грозев – директор на институцията, която пази и развива по прекрасен начин наследството на Пловдив!

Благодарим от сърце и на всички пловдивчани и гостите на „Празници на Стария град 2020“ за изключителното посрещане и отношеиние към нашата кауза!

Участието на Национален проект „Аз съм Българка!“ в Празници на Стария град 2020“ в Пловдив посветихме на две знаменателни септемврийски дати – 135-годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество Бълграия и на Деня на Независимостта.

Експозицията на открито „Аз съм Българка – на българската земя и под българското небе“ остава в пространството пред Римския стадион в Пловдив до 2 октомври. Още една седмица, през която всеки е добре дошъл да се наслади на българската красота. Не пропускайте удоволствието да се потопите в пъстрия ни свят на багри и усмивки!

А ние продължаваме със снимките на сюжети за третата част на проекта. Съвсем скоро ще ви заведем на нови интересни места. Останете с нас!

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *