Да избереш България – Бен Крос

Posted on

ДА ИЗБЕРЕШ БЪЛГАРИЯ – БЕН КРОС

Здравейте отново!

В края на тази наситена с много и интересни за мен събития година, дойде време да изпълня едно обещание, което ви дадох през лятото. Споделяйки ви преживяванията си като фотограф на Фестивала на фолклорната носия “Жеравна 2018”, оставих една тема неразказана.

Исках това да бъде в отделен, специален разказ. Днес е поводът да го направя. На днешната дата, 16 декември, през 1947 година се е родил човек, познанството ми с когото е изключителна чест за мен. Един чужденец, чието отношение към страната и народа ни дълбоко ме впечатли цяла година преди да имам шанса лично да се запозная с него. Една необикновена личност и същевременно искрено предан приятел на България.

Наскоро с мой добър приятел, редактор в сайта с най-позитивните новини у нас – Uspelite.bg, се заговорихме за новите приятели, които родината ни печели днес с историята, културата и традициите си, и за които тя става съдба и втора родина, а нейната кауза – избор до края на дните им. За хора от ранга на братя Прошек, Луи Айер, братята Шкорпил и не на последно място Джеймс Баучер. След като прочетохте последното име, може би вече се досещате познанството си с кого имам предвид?

За съжаление, днес такива искрени приятели на страната ни срещаме все по-малко, да не кажа и че са единици. Някои от тях изпитват дълбока любов към България, на други тя им е просто любопитна като култура и традиции, трети пък имат единствено финансов интерес към нашето отечество. Има и такива чужденци, които са опознали България дотолкова, че въпреки добрите възможности, които имат на други мяста по света, са избрали да живеят и да остареят тук, и да останат на българска земя завинаги.

Гордея се, че имах шанса неколкократно да съм стискал ръката на един такъв чужденец, отдавна припознал България за своя втора родина. В следващите редове ще ви разкажа за срещите ми с Хари Бърнард Крос, известен с арт псевдонима си Бен Крос. Холивудска знаменитост и същевременно земен и магнетичен, предизвикващ респект с излъчването си още в първите минути на контакт. Той е роден в Лондон, но кръвта във вените му е ирландска – такива са неговите родители, които са от работническата класа и са далеч от актьорската професия.

Животът на Бен Крос е изключително цветен, изпълнен с труд и постоянство, в който от един връх той се изкачва на следващия. До момента зрителите го познават от 48 негови роли на големия и малкия екран. Известен е с ролята си на британски олимпийски атлет Harold Abrahams във филма „Огнените колесници“ от 1981 година. Ролята му във Стар Трек го прави популярен в България. Още десетки ленти с негово участие от 1977 до 2013 година – филмографията на Бен Крос е впечатляваща. Снима и у нас – повод да опознае страната и културата ни.

И да срещне жената, заради която ще избере да остане в България. За да съм точен, тук е моментът да кажа, че едва ли бих познавал легенда като Бен Крос лично, ако създателят и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл “БЪЛГАРЕ” не бе написал сценария за четвъртия мащабен проект в репертоара им – “Осмото чудо”, и не бе поканил именно Бен Крос за ролята на Разказвача в повествованието – ирландския журналист Джеймс Баучер. През лятото на 2016 година, десетина дни след премиерата на този удивителен с посланията си спектакъл, в мрежата ми попадна ето това видео от финала на премиерата на “Осмото чудо” в НДК. Да кажа, че бях впечатлен от видяното, ще е малко.

Бях ПОКОРЕН от излъчването на този човек, от това, че бе научил български, от уважението му към страната ни и към нас като народ. От решението му да приеме тази кратка, но много важна филмова роля и с играта си да възкреси спомена за един свой сънародник и искрен приятел на България отпреди век.Впоследствие така се случи, че имах работни отношения с богато илюстрованото патриотично списание “Българе”, което по това време излизаше в онлайн вариант.

По тази линия получих поканата да съм един от фотографите, които през април 2017 снимаха спектакъла “Осмото чудо”, представен в НДК по повод 15-годишния юбилей от създаването на ансамбъл “БЪЛГАРЕ”. Тогава стана и личното ми запознанство с Бен Крос.Обстановката бе тържествена и официална, поводът бе уважен от президента Румен Радев и съпругата му Десислава Радева. Зала №1 на Национален дворец на културата бе препълнена.

Още помня напрежението от предстартовите минути. Домакините ми бяха възложили да снимам пристигащите ВИП-гости, чиито места бяха на първите редове. Сред потока хора изведнъж разпознах Бен Крос и на момента се включих с бързи кадри, докато той се ръкува със своите български приятели. Скоро актьорът разбра каква ми е службата тази вечер (не само по баджа на “БЪЛГАРЕ” на гърдите ми) и свикна с присъствието ми около него и другите важни гости, дошли да уважат годишнината на ансамбъла. В началото някак си не осъзнавах напълно шанса, който получих, просто снимах и снимах.

През цялата вечер, докато сменях позиции из огромната зала по време на спектакъла, освен към сцената, погледът ми инстинктивно се насочваше към президентската ложа и мястото на Бен Крос. Изключително бе усещането да виждаш актьора на екрана в ролята на Джеймс Баучер, кореспондентът на лондонския “Тайм” за Балканите и същевременно да го наблюдаваш на първия ред в залата. До този момент не бях гледал “Осмото чудо” и адмирациите ми за Христо Димитров, сладкодумният патриот, милеещ за своето триединство: Бог, България и “БЪЛГАРЕ” препълваха сърцето ми.

Сценарист, режисьор, хореограф и продуцент на грандиозния авторски спектакъл, той не само бе убедил холивудската легенда да стане част от неговата идея, но в момента представяше творчески продукт без аналог на българска сцена. „Осмото чудо“ е не само танцов спектакъл, а самата история на българския фолклор и култура. Христо Димитров е събрал в едно танц, музика, мултимедия и специфични ефекти, филм и много силни послания. За да разкаже по най-разтърсващия начин за уникалните български неравноделни ритми и за НАЙ-БОГАТИЯ ФОЛКЛОР НА ПЛАНЕТАТА – БЪЛГАРСКИЯ!

Съвършено изиграната от Бен Крос роля разкрива част от неговата любяща същност. Приятел на България, също като Джеймс Баучер, той направо се бе слял с героя си и на екрана, и в живота. Намирам идеята на Христо Димитров да покани Бен Крос да участва в този грандиозен спектакъл за гениална, но реализацията чупи всякакви представи за интерпретиране на българската същност и история на фолклора!Отбелязвам в интерес на историческата истина, че Джеймс Баучер /Джеймс Дейвид Боурчиър/ е роден в деня 18 декември, само два дни по-напред в календара.

Кажете после, че не вярвате в добрите знаци!!! Така няколко часа минавах край Бен Крос в Зала 1 на НДК и виждах погледа му, вперен в сцената и екрана. Той гледаше спектакъла с огън и огромна любов. Тя личеше в изражението му, в очите и езика на тялото. Преживяваше всичко отново и отново. Някак съвсем естествено в тези минути си припомних осемминутната реч на Бен Крос след на премиерата на спектакъла „Осмото чудо“, в която актьорът на чист български език показа своето отношение към България, фолклора ни и ансамбъл “БЪЛГАРЕ”.

Така ярки са тези думи в съзнанието ми, че и до ден днешен мога да ги цитирам в детайли. Изключително емоционални и намясто във времето, в което страдаме от липса на национално самочувствие! „Да живей България!“ завърши той обръщението си с огромен патос в гласа. Малко българи днес изричат тези думи с цялото вълнение на сърцето си, нали? Втората ми, вече по-неформална среща с Бен Крос бе на коктейла, организиран след събитието същата вечер.

Той бе със своята любима – българката Деяна Бонева, която може би е основната причина холивудска знаменитост като него да се влюби в България. След още няколкото часа снимки ни запознаха и тогава успях да разговарям за кратко с него и му показах няколко кадъра директно на фотоапарата ми, на които той сподели с усмивка, че се харесва.

И предложи двамата да се снимаме за спомен. Земен и добронамерен, с целия респект на холивудска звезда! Снимката, която си направихме в края на коктейла, за мен е паметна, не съм си и мислил, че ще има и следващи. Да си призная, като на българин и на фотограф ми се случи невероятното.

След малко повече от година шансът отново бе благосклонен към мен. В средата на август 2018, точно след като се прибрах от кратко, но изключително пътуване до далечна дестинация, се изправих пред следващото лично и професионално предизвикателство. Христо Димитров ми даде възможност да осъществя една отдавнашна своя мечта и да бъда в екипа фотографи на единствения по рода си Фестивал на фолклорната носия в Жеравна.

Огромната отговорност да отразявам в пълнота това уникално събитие и да се справя с редица други технически задачи на тази мащабна проява бяха изцяло заели ума ми. Още не знаех пред какво се изправям, но бях подготвен и въоръжен с много желание! Освен всичко ново и отдавна жадувано, програмата на “Жеравна 2018” в съботния ден предлагаше нещо изключително като възможност. Често пъти чуваме от телевизията за бляскавата сватба на някой актьор от Холивуд. Скъпо тържество със стотици гости на екзотично място, скъпи костюми, храна и подаръци.

Холивудска сватба! Има дори и такъв термин, а в България сватбените агенции го предлагат като услуга – наивитети!Вие представяли ли сте си, че можете да се доближите до такова събитие?! Защото аз не съм! А ако това събитие се състои в България, а ако то е по стар български обичай?! Защото и аз не съм!

Но както се казва в приказките „ и трудното се случва“. Имах честта да заснема българската сватба на Бен Крос и Деяна Бонева, която бе “гвоздеят” на тридневния фестивал.Деня бе събота, датата 18.08. 2018 година. Вече бяха минали няколко часа откакто фотографите сме на терена за снимки, а близо до Добромерица, мястото на фестивалното село, се чува духова музика. Задава се сватбената процесия с младоженец – холивудска знаменитост. Щастливо усмихнат и пременен в богата шопска носия, Бен се е изправил в ретро автомобила, с който пристига “чак от Холивуд”, за да си вземе българската булка – своята любима Деяна.

Младоженецът потропва в колата в ритъма на българска народна музика, а около него са голямата група сватбари от момкова страна – някои неговите роднини и българските му приятели. Незабравима за мен картина, на метри от която се намирах през цялото време. Прилагам няколко стоп-кадъра от филм от сватбения ритуал, за да придобиете представа за неподправената емоция. Не се случва често холивудска звезда да се жени по стар български обичай. Всъщност, май си е за първи път?

Бях част от един отлично организиран български празник, с традиционен ритуал, народна музика за неспирните хора до отмаляване и, разбира се, огнена ракия и тостове за младоженците. Всички в този съботен ден бяхме сватбари на една необикновена сватба. Събитие, което не бих забравил до края на живота си. На финала на този изпълнен с много вълнуващи моменти съботен ден, получих поредната задача от PR-а на фестивала.

Помните ли, че ви споделих, че на “Жеравна 2018” ми се случи нещо, което ме прави единствен в света? Звучи гръмко, но си е истина! В края на сватбеното тържество ме помолиха да направя кадри, с които никой колега фотограф не може да се похвали. Кадри, които ще видите в серия ТУК. Нямам думата, нека снимките сами ви разказват.

Гордея се, че присъствах на тези моменти и като фотограф бях в пълно бойно снаряжение, защото това бе изключително специална сватба на един голям приятел на България и една прекрасна българка. Целият ден бе изключително емоционален и остави трайна следа в съзнанието ми. Всичко това нямаше да бъде възможно без шанса, който Христо Димитров ми даде и за който съм му изключително признателен!Вярвам, че това събитие и познанството с такава личност като Бен Крос влизат в категория „Веднъж в живота“.

Щастлив съм, че имах изключителната привилегия да се докосна до тази невероятна личност и истински приятел на нашия народ.Талантлив и работлив ирландец, тръгнал от Лондон, минал по изключително славна пътека, която го отвежда до …. България! Наистина като в приказките. А той се усмихва и разбира прекрасно българския ни език, дори често пъти ми отговаря на чист български със твърдия британски акцент. Незабравими са за мен всички срещи с Бен Крос, много ерудиран човек от висините и същевременно земен и сърдечен с обикновените хора.

Знаменитост със сърце, което побира една чужда страна и култура, сякаш е негова родна. Това е Бен Крос!

Третата ми среща с този изключителен човек бе в края на ноември т.г. на благотворителният бал на Фондация „БЪЛГАРЕ“ за набиране на средства за създаването на елитен детски танцов състав, който ще се развива по правилата и стандартите на Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“. Бен Крос бе специален гост на събитието и прекара вечерта в компанията на Кубрат Пулев и министъра на туризма.

Той ме разпозна, поздрави с усмивка и разговаряхме кратко. Сподели ми, че и тази вечер си е прекарал невероятно в компанията на „БЪЛГАРЕ“ и че винаги е приятно изненадан от работата на Христо Димитров. Късно вечерта Бен се оттегли от елитния бал, като на изпроводяк ми пожела успех, а този кадър си направихме точно преди да се разделим.Често съм се питал как приемат ролите си актьорите, дали е рутина и да си лъжлива картинка на зъл човек е просто работа, която идва и си отива.

Лесно и бързо забравяш за злодея, принца или войника. Колко присърце взимаш даден образ?!

Да, Бен Крос е известен с големите си роли на Запад. Но ролята на живота му дали не е тази на Джеймс Баучер? Дали това не е ролята, създадена само за него и пасваща идеално на неговия живот? И двамата ирландци, и двамата хуманисти, и двамата почитатели на българските традиции и фолклор. В крайна сметка, дали не говорим за един и същ човек? Две личности, слели се в едно?…

Честит рожден ден, Бен Крос! На многая и благая лета!

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *