Четири години след старта си – Национален проект „Аз съм Българка!“ с официална премиера на своята трета част пред публиката в Пловдив

Posted on

Четири години след старта си – Национален проект „Аз съм Българка!“ с официална премиера на своята трета част пред публиката в Пловдив

Аз съм Българка
Пловдив
Балабанова къща
Радослав Първанов

На 11 май от 18 часа в атмосферата на Старинен Пловдив Балабановата къща стана домакин на представянето на дългоочакваната трета част от Национален проект „Аз съм Българка!“. Премиерата бе посветена на важен културен юбилей – 170-годишнината от първото официално честване на Светите братя Кирил и Методий у нас – на 11 май 1851 година в Пловдив, по идея на Найден Геров.

Събитието се случи точно 4 години след дебютното представяне на проекта „Аз съм Българка!“ пред широката публика, състояло се на 13 май 2017 г. в ресторант „МоМа“ в София. Свежата младежка идея да бъде представен чрез цветни фотоси на одухотворени български момичета, облечени в старинни носии и заснети на знакови места в Родината ни един събирателен образ на Българката през годините намери хиляди почитатели и съмишленици на живо и в социалните мрежи. Сега проектът, зародил се в есента на 2014 г. точно в Стария град на Пловдив, за пореден път се завърна в родното си място.

При спазване на изискваните противоепидемични мерки дворът на Балабанова къща се оказа тесен за всички желаещи да се срещнат от първо лице с автора и продуцент на проекта Радослав Първанов и някои от участничките в третата част на „Аз съм Българка!“.

Тази премиера бе планирана отдавна, но поради ситуацията с коронавируса оповестяването ѝ се случи едва в последните няколко седмици преди датата. С огромната подкрепа на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ събитието стана факт. Оганизаторите на юбилейното за Пловдив честване предложиха на 11 май на пловдивчани и гостите на града богата целодневна културна програма, чиято кулминация бе представянето на Национален проект „Аз съм Българка!“ – ІІІ част.

Денят започна с празнично шествие по централната улица на Пловдив, поднасяне на венци и отдаване на почит при мястото, на което е било първото честване на Светите братя Кирил и Методий – в сърцето на Старинен Пловдив. Последва концерт на фолклорните паралелки на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, а след това на групи учениците от средното училище предпремиерно разгледаха изложбата на фотографа Радослав Първанов.

Вечерта на 11 май в Балабановата къща в Стария град в тържествена обстановка с множество гости и в присъствието на мениджъра “Културни политики” на Община Пловдив г-жа Донка Налбантова, директора на Общински институт „Старинен Пловдив“ г-н Богомил Грозев и директора на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ г-жа Таня Николова започна откриването на представителната изложба „Аз съм Българка!“ – ІІІ част.

Две изпълнения на Хорът на пловдивските момчета “Стефка Благоева” дадоха старта на събитието. Общоучилищният хим „Върви, народе възродени!“ и химнът на град Пловдив бяха първото живо изпълнение на хора пред публика от началото на пандемията.

След приветствените слова на официалните лица под съпровода на родопски гайди пред публиката застанаха авторът на изложбата Радослав Първанов и част от участвалите фолклорни модели, пременени в красивите си старинни носии. Александра Атмаджова, Калина Кирова, Мартина Андонова, Лора Колева, Цветелина Иванова, Христина Манушева, Румяна Гатева, Ивана Чобанова и Димитрина Бакалова бяха поименно представени от автора и продуцент на проекта и всяка от тях получи горещите аплодисменти на публиката. Красивите моми разказаха за създаването на своите сюжети и преживяванията си по време на снимките.

Жестът на гайдарите от Фолклорен ансамбъл “Орфей” Чепеларе с ръководител Ангел Николов – председател на местното читалище, което преди 2 години бе домакин на една от представителните изложби на „Аз съм Българка!“, бе поредното потвърждение за авторитета и популярността на младежкия фотопроект.

Пъстрата картина на моминските образи облечени в носии и автентичната обстановка на Балабанова къща заедно с изпълненията на Хора на пловдивските момчета и чепеларските гайдари създадоха най-силното и запомнящо се официално представяне на Национален проект „Аз съм Българка!“ досега. Според водената до момента статистика, това е и най-посещаваната премиера  с публика близо 500 човека за целия ден.

В специална зала в Балабановата къща домакините бяха оформили кът със седящи места и създадена организация при подходяща дистанция между зрителите да изгледат филма, представящ третата част от Национален проект „Аз съм Българка!“ – един специален бонус от автора за гостите на премиерата.

Свободата да бъдем заедно, сред хора, макар и на дистанция, съчетана с родолюбивите послания на младите участници в проекта напомниха, че само заедно може да се успее. Единни и с уважение към традициите и фолклора ни можем да живеем достойно, да работим и творим в нашата родина, като смело градим бъдещето си.

Равносметката за изминалите 4 години след дебюта на „Аз съм Българка!“ пред публика – мащабите на очакваното от автора многократно бяха надхвърлени и посланията на проекта обиколиха България и се разлетяха по целия свят. Разлизираните представяния в изложби са десетки – у нас и зад граница.

В момента тече кастинг за фолклорни модели за Национален проект „Аз съм Българка!“ –  IV част и отговарящите на условията български девойки могат да се запишат ТУК.

Нашата огромна благодарност към Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Хорът на пловдивските момчета “Стефка Благоева”, Фолклорен ансамбъл “Орфей” Чепеларе, органите на МВР, участничките в Национален проект „Аз съм Българка!“ – ІІІ част, стотиците гости, подкрепили с присъствие и мили думи премиерата. От сърце благодарим и на съмишлениците ни в социалните мрежи, чийто непрестанен интерес и искрени благопожелания ни дават допълнителни сили и кураж.

Правим го за България и да се знае, че тук се раждат хора, които от млади са избрали да следват идеалите, завещани от славните ни възрожденци!

Поздравителен адрес от Румен Радев – Президент на Република България до автора на изложбата
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *