Аз съм Българка! – Пазителка на дома

Posted on

Аз съм Българка! – Пазителка на дома

Аз съм Българка и живея с традициите!

Здравейте отново, приятели на Национален проект „Аз съм Българка!“.

АЗ СЪМ БЪЛГАРКА! – ПАЗИТЕЛКА НА ДОМА
Аз съм Българка и нося традициите
Национален проект Аз съм Българка
Радослав Първанов

Енергията ни да творим се разгърна с пълна сила, след като чакахме дълго и с нетърпение да отминат Ковид ограниченията. Както знаете, използвахме времето на изолация, за да проведем поредния наш кастинг за фолклорни модели, който и до днес е без аналог в България. Чрез него избрахме нови 25 чаровни и отдадени на опазването на традициите ни млади момичета, готови да се включат в младежката идея „Аз съм Българка!“.

Стартът на снимките на следващата част от проекта за по-сигурно обаче планирахме за 2023 година. Подготовката на 25 сюжета изисква доста предварителна работа с институции и партньори. До началото на снимачния процес авторът и продуцент Радослав Първанов се зае да осъществи една дълго отлагана във времето идея – да заснеме поредица с битовите занимания на българката от миналото в автентична атмосфера и с всички изпипани детайли около обичаите и традициите на тези домашни дейности.

Естествената среда за тези снимки бе задължителна, а локациите за това начинание в България не са много. Вероятно вече се досещате накъде поведе сърцето габровеца – към едно уникално по рода си място, отдавна наредило се сред визитните картички на нашата Родина. Регионален етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово в лицето на директора проф. д-р Светла Димитрова и целият отдаден на българската кауза екип музейни работници ни предоставиха  своето специално домакинство за осъществяването на тези снимки.

Във времето проектът ни си сътрудничи успешно с РЕМО „Етър“, чиято атмосфера бе фон на няколко сюжета от различните части на Национален проект „Аз съм Българка!“, а авторът и продуцент Радослав Първанов – лицето на нашата общност от родолюбиви млади хора, е в лични и професионални отношения с тази културна институция повече от 15 години.

Сработването между нашите екипи стана естествено и РЕМО „Етър“ прие радушно едногодишното заснемане на идеята на своя територия. В прегръдката на китната широколистна гора и под ромоленето на река Сивек, вдишвайки специфичния с аромата си въздух на това място, в месеците от ранна пролет до ранна есен заснехме „Аз съм Българка! – Пазителка на дома“.

Днес отбелязваме специалния за българите Ден на народните будители и използваме този светъл и единствено наш си празник, за да обявим финализирането на тази идея и представянето ѝ пред публика. Всяка една наша крачка напред в постигането на целите ни е благодарение на искрената подкрепа на всеки един от вас – факт, който не забравяме и дълбоко ценим. Затова на празничния 1 ноември ви подаряваме „Аз съм Българка! – Пазителка на дома“. Заедно с 11 фолклорни модели заснехме 23 традиционни занимания на българката от миналото, част от които са забравени или незаслужено пренебрегнати в забързаното съвременно ежедневие.

Достойнството на просветената и просвещаваща млада жена, ценностите на нейното възпитание, даряването с живот, отглеждането на рожби, грижата за дом, прехрана и добитък, иконичното преклонение пред нежността и силата на женския дух са водещи в нашата мисия. Така авторът Радослав Първанов реши да прибави действие към статичните образи, познати от трите части на Национален проект „Аз съм Българка!“.

В представените 23 традиционни битови дейности и обичаи от домашния и личния свят на българската жена от далечното минало основен фон за снимките бяха Табашката къща и къщата от село Тумбалово – едни от най-добрите и красиви възрожденски архитектурни паметници в България. Аранжирани съвършено от музейните работници в РЕМО „Етър“, те ни бяха предоставени за ползване, като спазвахме всички правила при работата с културни ценности, някои от които на повече от два века.

Нашите дълбоки благодарности към Павлина Дамянова – уредник „Духовна култура“, на която дължим възможността нашата работа да бъде координирана и безпроблемно реализирана на територията на музея.

Без подкрепата на сръчните ръце и бистрия ум на великолепните майстори занаятчии в музея нашата задача щеше да е невъзможна. Искрено благодарим за компетентния принос на Събина Хунева, Вейлада Мутафчиева, Веселин Дамянов, Христо Маринов, на уредниците и екскурзоводите Анна Александрова, Цветомира Кътева, Каролина Ялъмова и Дамян Христов. Също и на ръководната администрация в лицето на проф. д-р Светла Димитрова, на Тихомир Църов и Светлозар Тодоров.

Благодарни сме от сърце на всички в този единствен и неповторим музей, който с вдъхновение пази традициите и българщината, че бяха отворени към родолюбивата кауза на млади ентусиасти да разкажат по свой начин за духовното ни наследство, фолклор и традиции.

Днес сме готови да ви покажем как в миналото българката на село е била отдадена на своите занимания в едно трудно време без електричество и познатите съвременни удобства. Всяко едно от представените 20 традиционни занимания на българската жена е проучено сериозно и пресъздаването му е пълно и изцяло, а не просто поза за снимка, каквито често днес можем да наблюдаваме в просторите на Фейсбук. Фолклорните ни модели със своите познания, обогатени допълнително от специалистите в музея, получиха компетентности да реализират по максимално близък до автентичното начин всяко занимание.

В подпроекта „Аз съм Българка! – Пазителка на дома“ ще видите:

подреждане трапезата за Бъдни вечер, плетене на вълнени терлици, предене на вълна с хурка, бродиране на шевици, наливане на вода и пренасянето ѝ в менци с кобилица, миене на икона за Богоявление, свиване на венци за Лазаровден, тъкане на хоризонтален стан, разресване на косите и сплитане на плитки, плетене на мартенички, боядисване на прежда с естествени багрила, замесване и изпичане на хлябове и козунаци за Великден, боядисване на великденски яйца с естествени багрила и билки, приготвяне на „бял мъж“ (ястие, типично за Петровденската обредност), приготвяне и изпичане на Гергьовденски хляб, приготвяне на боб в гърне, тъкане на вертикален стан, Гергьовденска люлка, връзване на китки с нишан за гадаене на бъдещ съпруг, тъкането на колан на кори, белене на царевица, биене на масло и приготвяне на туршии.

Цялата тази пъстра картина се случи благодарение на доброволно отделеното време, осигурените автентични носии и най-вече силното желание и старанието на нашите фолклорни модели за реално пресъздаване на женските занимания от миналото.

В представянето на тази идея ще видите Ралица и Петя Кирилови, Пирина Христова, Хелия Иванова, Венелина Иванова, Лилия Кунева, Владимира Недялкова, Кристиана Николова, Невена Младенова, Христина Манушева и Емили Подгорска. Единадесетте чисти, чаровни и силни по дух млади Българки, посветили се от малки на запазването на фолклорните ни традиции, днес са прекрасен пример за достойни наследници на трудолюбивите и горди български жени, опазили духа и дома български в отминалите безкрайно трудни времена.

Горещи благодарности към момичетата, те дадоха максимума от себе си – да дойдат в нужното време, да се потопят в атмосферата на снимките, да имат търпението да заснемем картините и да попият всяка дума на майсторите в РЕМО „Етър“.

Специално за всички наши съмишленици заснехме и видео с изброените сюжети. Така наред с фотосите ще имате възможност да се потопите напълно в атмосферата на битовите занимания на българката в миналото.Предстои ни още работа по финализирането на идеята, като всяко занимание ще получи достойно и обширно представяне в нашите информационни канали. В началото на 2023 година планираме премиерна изложба на сюжетите от „Аз съм Българка! – Пазителка на дома“, календар и още изненади!

Национален проект „Аз съм Българка!“ е идея на габровския фотограф Радослав Първанов, която той организира и финансира единствено с лични средства. Към този момент за нея не е разходван обществен ресурс, тя съществува без участие на фондове, европроекти, грантове и други. Така мисията ѝ остава чиста и за пример, с огромен интерес към нея вече осем години.

Ние продължаваме да трупаме познания, за да претворяваме още от неподправената хубост и несломимия дух на Българката в нейния различен разказ за Родината. Съвсем скоро ще я видите отново, облечена в традиционна носия на място с културно или историческо значение, както и сред невероятната ни природа в следващите сюжети от проекта. Не се и съмняваме, че ще я разпознаете веднага по одухотвореното излъчване и ще разчетете посланията, които образът ѝ носи – непреходният образ на горда България!. 

От екипа на Национален проект „Аз съм Българка!“

Сподели

One Reply to “Аз съм Българка! – Пазителка на дома”

  1. Много интересен и полезен начин да се покажат традиционните умения на българката за обгрижване на дома и семейството. Поздравления за създателя, продуцента и изпълнителя на проекта г-н Р.Парванов и на всички участвали в реализацията му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *