© 2018 Радослав Първанов

Магията на Еньовден потопи в дъх на билки, слънце и тайнства „Аз съм Българка!“ - Продължението

June 25, 2018

 

Юни е. Фолклорният календар разтвори страниците си за един от най-свежите народни празници - Еньовден, а той потопи „Аз съм Българка!“ - Продължението в дъх на билки, слънце и тайнства. Празникът пази магията си от древни времена и е ярка част от вековните традиции на нашата култура.  Съвсем естествено той се вписва в палитрата от ценности, които Националнен проект „Аз съм Българка!“ се стреми да популяризира и запази. Идеята, която води фотографа Радослав Първанов в желанието му да покаже най-красивото и харизматичното от духовното и материалното ни наследство чрез обобщения образ на българката, на Еньовден намира своето естествено въплъщение.  

 

Традицията в този ден да се наберат по изгрев слънце 77 и половина билки датира от дълбока древност по нашите земи, съпътствана от преданията за красиви самодиви - изкусителки и мистични ритуали, свързани с почитта към Слънцето.

 

Географският център на България – красивата местност Узана в Балкана над Габрово бе избрана за място на снимките от сюжета „Магията на Еньовден“, заснет точно в деня на празника -  24 юни. За късмет времето този път беше с екипа ни, а той - на най-голямата поляна на планинско било в  страната, събрала утринната роса, планинската свежест и прохлада и стотици видове целебни растения.

 

Фолклорен модел на прекрасните цветни и лъхащи на свежи билки кадри бе чаровната Габриела от град Севлиево - българка по душа и сърце, посветила се на българските народни танци от ранна детска възраст и до момента. Габриела е непоказван досега модел, излъчващ  красота, увереност и любов към родината. За нея с пълна сила важат думите, че българската народна носия е не просто облекло, а душата ѝ!.

 

 

 

Балканът - непредвидим и криещ много предизвикателства, посрещна с променливо време младия габровски фотограф и неговия модел. Цял един снимачен ЕньовДен под силните лъчи на слънцето и силните ветрове, събиращи се в подножието на връх Исполин, помогнаха да се случат нежни и красиви кадри, разказващи за българката от миналото, излязла в ранни зори да набере билките, които от стари времена поддържат човешкия живот.  

 

Комбинацията от най-високия връх в габровския дял на Стара планина, географския център на България и най-голямото поле с билки превърна новия сюжет в чудесен елемент от мащабната картина, която фотопроектът „Аз съм Българка!“ се стреми да нарисува, за да разкаже по един грабващ и същевременно много различен начин за България.

 

Какво може една чиста моминска усмивка сред букет от уханни билки?

 

Убедете се сами в  „Магията на Еньовден“!

 

 

Този кадър е по идея на самата Габриела - една млада и  красива българка, посветила се на народните танци. И на още нещо - да пази всичко българско и родно. Но това вече е друг разказ,  също достатъчно интересен.

 

Останете на вълната на „Аз съм Българка!“. Изненадите тепърва предстоят!

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Последни новини
Please reload

Архив
Please reload

Последвайте ме
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Flickr Icon