Защо Национален проект “Аз съм Българка!” заслужава да спечели титлата “Събитие на годината”

Posted on

Мисията „Аз съм Българка!“ се зароди с адрес Габрово. Идея на един млад човек, роден и възпитан в духа на родолюбивите традиции на този възрожденски град, Национален проект „Аз съм Българка!“ е замислен като събирателен образ на България, изразен чрез красива българка в пищен национален костюм на фона на родни обекти с културно и историческо значение.

Идеята възникна през есента на 2014 година след снимки на красива българка в национална носия в Старият Пловдив, направени на 4 октомври. След широкия положителен отзвук след публикуването им в медиите, започна предварителната подготовка за работата по замисления проект. Снимките по него се осъществиха през цялата 2016 година. Една трета от сюжетите са заснети в Габрово и областта: Лазаровден в Етнографски музей на открито „Етър“, Паметник на Свободата на връх „Свети Никола“, Априловска гимназия, Храм „Успение Богородично“ – Габрово, Габровски Соколски манастир „Успение Богородично“, Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“, „Даскаловата къща“ и Старото школо в град Трявна, град Дряново, Зима в Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово. Сюжетните картини включват и други известни родни забележителности: Архитектурно-музеен резерват „Царевец” и Хан Хаджи Николи – Велико Търново, село Арбанаси, село Жеравна, Храм-паметникът „Рождество Христово“ – град Шипка, Розови градини, Лавандулови полета и Житени поля край Казанлък, Полета с рапица край Карлово, Град музей Копривщица, град Златица, село Петрич, село Мирково, Параклис „Св.св. Константин и Елена“, Махала Баба Стана, Архитектурен резерват Старинен Пловдив, град Смолян, Местност Рупите, Мелник, Петрич, Средновековната крепост Кракра – Перник, Централен военен клуб – София, Храм-ротонда „Св. вмчк Георги“, Храм „Света София“, Храм-паметник „Свети Александър Невски“, Храм „Света Неделя“ в София, Архитектурно-парков комплекс „Двореца” – Балчик. Общо 37 знакови места в красивата ни родина и 20 млади българки, 10 от които от Габрово, в богати народни носии от различни фолклорни области на България направиха „Аз съм Българка!“ реалност. Всички заснети кадри са включени в представителната и в съпътстващата изложба на проекта, които след официалната му презентация на 13 май 2017 година в София започнаха да разнасят неговите послания в различни точки на страната. Еспозициите бяха с различно времетраене – от 20 календарни дни до 2 месеца. От презентацията си на 13 май 2017 година в София дотук проектът получи покани и бе представен на следните места:

  1. Ресторант „МоМа” – София
  2. Народно събрание на Република България
  3. ДКИ КЦ „Двореца” – Балчик
  4. „Жив музей” – Копривщица
  5. Търговски център – Габрово
  6. Музей „Старото школо” – Трявна
  7. Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора
  8. „Икономова къща” – Дряново,

като последните две изяви са от настоящата 2018 година. Календарът с поканите за гостуване постоянно се попълва с нови заявки от страната и вече и от чужбина. Проектът „Аз съм Българка!“ обединява в себе си редица художествени примери и виждания на автора, от самите фотографии до костюмите. Реализиран като творба на изобразителното изкуство, в него се залага на всички приложими художествени похвати.Оформлението, реализацията и презентирането на проекта пред публика, в медиите и в Интернет винаги е съобразено с художествената стойност на заснетите сюжети. Художествените похвати, реализирани от автора в идеята му, са съобразени с всички правила и претендират за художествени произведения на изкуството с национален характер, предвид замисъла за обобщителен образ на България. Цялостната концепция на проекта е да разказва за внушителните по мащаби българска култура, духовно наследство и народни традиции. Съчетанието на бит, история и традиции със съвремието е нелека задача. Западането на ценностното възпитание и лутането между различни култури с единствения замисъл да сме модерни, през последните десетилетия доведе до криза на българските ценности. Наболял въпрос за обществото ни днес е липсата на доверие у младите хора да се уповават на родната ни историята и национални ценности в стремежа им за достойно бъдеще на родна земя. Именно Националният проект „Аз съм Българка!“ е сред малкото, но истински каузи, които имат за цел да възраждат, да учат и да възпитават на родолюбие.Днес наблюдаваме постепенно завръщане към корените и началото на ново възраждане на националия дух, което връща младото поколение към традициите. Някои го правят от интерес и любопитство, други от позакъсняла любов към Родината, а трети – защото това е актуално. Вярваме, че със създаването и представянето на авторския фотопроект „Аз съм Българка!“ поставихме началото на дейности, показващи по достоен начин българските традиции и история. Факт, който е видим, както и са налице доказателствата за подобни дейности малко след разгласата на идеята с първите направени снимки по проекта през 2014 година.

Номинираният Национален проект имаше представяне на територията на град Габрово с откриване на изложба в съвременна сграда – търговски център. Доказателство как млад и амбициозен автор със собствени сили, много упоритост и желание успява да съчетае традицията и съвремието. Концепцията на проекта обединява различни видове изобразително изкуство, дизайнерска работа и иновативни методи за разказване на българската история. Идеята е замислена с използването и съчетаването на изцяло съвременни средства.Концептуално идеята представя обобщения образ на млада българка в пищна народна носия и родна забележителност с културно или историческо значение. Събитията показват изложба, представяне на проект и презентиране на филм. А проектът е представен от няколко продукта:„Аз съм Българка!“ – Изложбата„Аз съм Българка!“ – Проектът„Аз съм Българка!“ – Филмът„Аз съм Българка!“ – Историята„Аз съм Българка!“ – КалендарътПодходът, реализацията и новаторските идеи в съчетаването на изкуството с модерни технологии и създаването на атмосфера, допринасяща за едно силно родолюбиво преживяване, сами по себе си са доказателството, че различният подход е правилен.Близо 6000 души подкрепят проекта във Фейсбук, статиите в медиите за 2 години са над 400, а интересът към представянията с откриване на изложбата постоянно се увеличава. Привлечената публика в до момента 8-те представяния варира от 50 до 320 гости на събитието. Самите изложби са видени от над 45 000 души. Атрактивното представяне в съчетание със съвременна изложбена площ в търговски център се оказа определено добра комбинация. При събитието, състояло се на 26 ноември в Габрово, посещаемостта през трите часа на представяне бе над 130 души. Съчетаването с рождения ден на търговския център и почивен ден /неделя/ бяха добри допълнителни фактори, които доведоха със себе си правилната публика за показването на тази идея.Посетителите не станаха свидетели просто на откриване на изложба или представяне с премиера. Това, което видяха всички гости, е историята на група млади хора, повечето от Габрово, обичащи Родината. Личната история на автора, а впоследствие и думите на самите участнички направиха представянето докосващо, близко до сърцето и още по-българско преживяване.Като допълнение – присъстващите бяха не просто зрители, а гости на едно различно събитие с привилегията да се запознаят с нещо специално в реализацията на идеята и това бе „Аз съм Българка!“ – Филмът. Продукт, който се показва само и единствено при представяне на проекта на местата, отправили поканата за гостуване.

Национален проект „Аз съм Българка!“ представлява сам по себе си синтез на изкуствата. Позите и често запечатаните стъпки от български танци показват част от красотата на българския традиционен танц. Различните видове изобразителни изкуства са съчетани в създаването на кадрите за проекта. В резултат се получава качествено ново художествено произведение, единно по замисъл и въздействие. По достъпен и изтънчен начин е изложен първоначалният замисъл – да се представи България в един обединен образ, в случая – чрез цветни фотографии.Музиката е последния вид изкуство, вписващ се прекрасно с идеята. Филмът „Аз съм Българка!“ е озвучен с модерен и свеж елемент на съвременната електронна музика, миксирана с традиционни български акапелни изпълнения на народната певица Албена Вескова. Реализацията на идея, свързана с традициите, е много деликатен въпрос, който или трябва да показва само традиционни елементи, или съвременни. Именно различният поглед на автора с правилните средства и замисъл успяват да уловят заедно запазената история в градската среда и фолклорния костюм. Съществена част заемат и природните елементи в градската среда, които също са показани като част от идеята.Авторът залага на съчетанието на фолклора с градската среда и в самите кадри. А по отношение на представянията смелата идея да се проведе в един от символите на съвремието – търговския център, осмисля много по-добре една търговска площ. Така мястото от търговски център се превръща и в център на изкуството. Това, което се случи по време на представянето в Габрово, е събитие, непознато за осемгодишната история на обекта и осмисли трайно пространствата между търговските звена.Идеята по представянето на „Аз съм Българка!“ с времето доказва, че успешно може да бъде реализирана и в голям мащаб на открито в градската среда. Представянето от 26 ноември в търговския център в Габрово успя да пожъне голям медиен успех. Всички местни медии анонсираха предстоящото събитие, а на място репортери отразиха впоследствие случващото се. Комбинацията от два много важни елемента – експонирането в Габрово и фактът, че това е родният град на автора, донесе за допълнителен успех при провеждането на събитието. Жадувано, очаквано и истинско – така го определиха гостите, дошли да се запознаят с идеята, видяна вече на редица престижни места в България. Насъбралата се популярност на представянията до момента показа едно нетърпеливо очакване към предстоящото представяне в Габрово близо месец преди датата 26 ноември. Един сигурен знак, че публиката жадува да види това, което гостува в Народното събрание на Република България, отново с габровски адрес – по повод 140 години от Освобождението на Габрово. Употребата на съвременни технологии е вплетена в проекта от самото начало на творческия процес. Използването на най-модерните средства за фотографиране на сюжетите е основата на иновациите в една такава идея. По време на снимачния процес са използвани цифрови видеокамери за създаване на видеото, което е използвано в „Аз съм Българка!“ – Филмът. А за същия участничките са заснети в атмосферата на ландшафта на конкретното място с помощта на два вида безпилотни летателни апарати за аерофотография.При финализиране на снимачния процес отпечатването на фотографиите е реализирано с един от най-качествените дигитални печатащи механизми.Представянето на проекта съчетава само по себе си реализацията на мултимедия, допълнителни ефекти и качествено озвучаване за пълно съчетаване и засилване въздействието върху посетителите. Ефектът от представянето на проекта върху обществото определяме като значителен по мащаб и положителен като внушение. Представянето бе посетено от много млади семейства със своите деца, които се запознаха отблизо с визираните в идеята ни български традиции и знакови за родината ни места, които днес не се показват често от телевизиите, не се представят в училище и на родителите се налага да запознават своите наследници по различни и невинаги достъпни за тях начини. С нашето представяне оставяме ярка следа във възприятията на зрителите и често интересът на публиката към посланията на „Аз съм Българка!“ не приключва с края на събитието.Провокиране на родолюбивите чувства и събуждане на националното самочувствие са търсеният от проекта ефект, най-вече поради продължителното отсъствие на такива. В това е и едно от основните намерения на екипа и участничките – да има дълго положително остатъчно впечатление, което да се предаде напред във времето. Често зрители от представянията са ни информирали, че се връщат няколко дни по-късно за да останат замалко насаме с изложбата и да осмислят още по-добре нашите послания.Примерът, който дават всички участнички, чиято възраст е от 14 до 30 години, е водеща задача в днешното, бедно на ценности и уважение към българското, време. Допълнително подсилваме социалния ефект, като на всяко представяне присъстват Българки, облечени в носиите, с които са снимани, и така допълват посланията на изложените фототабла, филма и думите на автора с пример на живо.Ценностите, които изповядва проектът, са позабравени и на моменти далеч от общото възприятие за традиция. Всяка от подбраните участнички има активно отношение към българския фолклор като самодеен изпълнител на народни танци или песни, което я прави пример за млад съвременен будител. Именно това докосване до извора на традициите ни естествено се е отразило в лъчезарното излъчване и неподправена одухотвореност на лицата на българските момичета, струяща от фотографиите на проекта.

Националния проект от самото си създаване насърчава към свободни творчески инициативи. Снимачният процес, заснемането на филма и работата по представянията са творчески процеси, към които имат отношение както участничките, така и публиката. С времето в хода на снимки са организирани редица инициативи с характера на пленери по изобразително изкуство и пресъздаване на сюжетите в различен вид.Доброволчеството е залегнало в самия замисъл на идеята. Тя е доброволно начинание на самия автор, а и на самите участнички. Участието им във фотосесиите, реализацията на изложбата и представянията са преди всичко доброволни процеси, които са положителен пример и насърчават обкръжението ни към доброволчество. Освен това, с епизодични изключения, дотук авторът и участничките осъществяват начинанието със средства за своя сметка, подарявайки на обществото възможността да ползва готов продукт, адресиран към възпитаване в патриотизъм. Проектът е отличен пример, който дават всички, свързани по един или друг начин с осъществяването му, за работата на добра воля в областта на културата и изкуството.Снимачният процес носи прекрасна възможност за партньорство между организаторите на нашата инициатива и институциите, на чиято територия се заснема даден сюжет. Често се установяват партньорски отношения между училището, в което учи дадена участничка, и екипа на проекта, заедно и с института, на чиято територия се заснема сюжет.Екипът на проекта тясно си сътрудничи с всички органи по веригата от случването на снимките до организацията на представянията.Инициативата по представяне на Национален проект „Аз съм Българка!“ изгражда също така трайна и силна връзка между управлението на изложбеното пространство и екипа на проекта. Опитът ни показва, че събитие от подобен характер се случва обикновено за пръв път и след успешното реализиране на мероприятието следва дого ворка за следващо такова. Това води до коректни и дълготрайни работни взаимоотношения между екипа на проекта и управата на пространствата, в които е показана идеята. Събитието „Аз съм Българка!“, състояло се на 26 ноември в Габрово, имаше по-голяма от средната посещаемост. Резултатите, обобщени след представянето, са устойчиви и сочат допълнителен интерес към идеята и бъдещите ѝ инициативи. Отбелязваме, че седмица по-късно в град Трявна се състоя последното за 2017 година представяне на проекта. На това събитие бяха привлечени посетители, които присъстваха и на 26 ноември в Габрово, което сочи, че интересът е нестихващ и не липсва желание за запознаване на публиката с двете експозиции на проекта.Чувството и настроенията, които оставя у зрителя представянето на проекта „Аз съм Българка!“ носят положителни емоции. Дълго след събитието, чрез обратна връзка получаваме мненията на пряко и непряко присъствали зрители, които остават с повишено самочувствие като българи. Екипът ни се радва на редовна подкрепа от гости, идващи на всяко следващо представяне на проекта и продължителното въздействие им влияе да се интересуват от всички бъдещи инициативи на „Аз съм Българка!“. С показването на идеята, мисията, замисъла и концепцията на проекта се проповядват традиционните национални ценности, а и се обогатява културната компетентност на местната общност. Дълбоко в себе си проектът цели българинът освен да повдигне позабравеното си национално самочувствие, но и да учи. Историята на родните забележителности, разказана по един различен начин и често от самите участнички, е само един от елементите. Познанството на всеки детайл от народната носия, предаден по особен начин, също допринася за обогатяването на знанията за българския фолклор и традиции.Изучаването на българското културно наследство, поднесено по нашия начин, помага за успешно и лесно усвояване на една доста трудна и много сложна тематика от младите хора и децата, както и от любознателните чужденци. В Национален проект „Аз съм Българка!“ участват десет габровски момичета, две от които деца. Десетте габровки и самият автор успешно разказват за своя роден край чрез снимките и споделяйки със свои думи личните си преживявания по време на представяне и в участията си в медиите.Габрово е специален акцент в две от представянията на „Аз съм Българка!“ – това в Габрово от 26 ноември, и в гостуването по случай 140 години от Шипченската епопея и 140 години от Освобождението на Габрово в сградата на Народното събрание на Република България през месец юли 2017 година.Темата за родния град на автора е неизменна част от самата идея, а в сюжетите водещи са най-популярните дестинации и възрожденски средища от региона – Соколски манастир, ЕМО „Етър“, АИР „Боженци“, Паметник на Свободата, както и знаковите местни забележителности, събрани в отделен сюжет за Габрово.В концепцията на проекта е заложена като акцент Централна България – културен, исторически и традиционен регион с огромно значение за историята на цялата ни страна.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *