Шато Бургозоне застава зад Радослав Първанов и Национален проект „Аз съм Българка!“

Posted on

Шато Бургозоне

Приятели,

Щастливи сме да споделим един радостен факт, с който преди дни бяхме изненадани приятно – винарска изба Шато Бургозоне, носител на престижното национално отличие „Златна изба на България” за 2016 година, прояви интерес към посланията на проекта “Аз съм Българка!” и вече ще присъства с подкрепата си при представянията му в страната, допълвайки с подчертан свой щрих картината на родните традиции.   

Престижната винарска изба Шато Бургозоне, определяна като Дунавска приказка, се намира на няколко километра източно от град Оряхово и е разположена непосредствено сред собствените си лозя, заемащи площ от 100 хектара. Създателите на този проект, запленени от впечатляващия пейзаж на живописните склонове край брега на река Дунав, оценяват подходящите агроклиматични условия, типични за топъл район при отглеждането на грозде, и смело залагат на възстановяването на едни от древните традиции в този край – лозарството и винарството.

Многобройни са откритите по тези земи доказателства за хилядолетната традиция по отглеждане на грозде. Благодатната земя на оряховския край привлича семейството предприемачи, решени да създадат тук условия за производство на прекрасни вина. Склоновете с надморска височина от 130 до 180 м и черна благородна почва, огрявани от топлите слънчеви лъчи в Дунавската равнина, се оказват много подходяща среда за изграждането на лозови масиви и създаването на бутикова изба.

Проектът е стартиран през 2002 година. Лозичките, внос от Франция, са засадени през 2005 година върху дотогава пустеещия терен до река Дунав. За основа на лозята са използвани 29 клона от 11 сорта грозде върху 8 различни подложки от най-висококачествен френски посадъчен материал. Първата реколта вина е произведена през 2007 година, а през 2008 г. се пласира първата серия в търговската мрежа. От винарната отчитат като силни реколтите от 2009 г. насам.

През 2010 г. тук е пуснат в действие най-съвременен винарски комплекс. Самата сграда, която е оригинално архитектурно съчетание на изба и бутиков хотел, е проектирана и построена на стръмния южен склон над р. Дунав, като избените помещения за съхранение на виното при оптимална температура са ситуирани на два етажа под земята. Важна особеност е, че Шато Бургозоне приема и преработва грозде само от собствените си лозови насаждения, което е най-добрата гаранция за произход и високо качество на суровината.

Капацитетът на избата е 650 000 кг грозде годишно. Сортовото разнообразие включва белите сортове шардоне, совиньон блан и вионие, а от червените – пино ноар, пино мьоние, мерло, каберне фран, каберне совиньон, марселан, сира и ежио дьо ла. В екипа на винарната работят целогодишно около 50 души и близо 100 през силния сезон. Днес избата е носител на множество  златни, сребърни и бронзови медали, като първият е заслужен през 2009 година на Световния винен конкурс в Брюксел.

След десетилетие на винарския пазар, към настоящия момент повече от половината си продукция Шато Бургозоне изнася в САЩ и Белгия, които са и основните износни пазари на избата, наред с Канада, Люксембург, Холандия, Германия, Полша, Словакия, Румъния и Бразилия. В Азия марката е добре приета в Япония, Корея и Китай. Интернационалните сортове в портфолиото на избата като Шардоне, Пино ноар, Каберне Совиньон и други бързо й отварят врати към нови пазари.

Освен това за своето високо качество вината на Шато Бургозоне са с приемливи цени. Избата става пионер в много търговски контакти за страната ни. Може би затова в брошурата на Шато Бургозоне има повече информация за България, отколкото за самата винарна. А хубавото вино навсякъде е предпочитаният посланик на една държава.

Оряхово е край с богата земя и трудолюбив народ, славещ се освен с интересна и героична история, и със сериозно производство на грозде и вино в близкото минало, но днес е останал в район, несправедливо забравен. С проекти като Шато Бургозоне славата на този прекрасен край може да се върне и традициите в изящно винопроизводство да бъдат възродени. Амбициите на екипа на бутиковата изба е да превърне Оряхово в „портата на България“ за винен туризъм.

Една тежка, но напълно възможна мисия, която да възвърне славата на родния град на Дико Илиев и го направи винена дестинация № 1. На територията на лозовите масиви гостите на Шато Бургозоне могат да ползват добре оборудвана хижа за винен туризъм с 50 места, както и хотелски комплекс със СПА център. Престижната винарска изба Шато Бургозоне избра да подкрепи Националния проект на младия габровски фотограф Радослав Първанов.

Предстои авторът и винопроизводителите на едни от най-добрите вина в България да зарадват публиката на проекта с ред изненади и общи инициативи. Съчетанието на един традиционен български занаят като винарството с първия по рода си родолюбив фотопроект е вярната комбинация за възраждане и популяризиране на традициите по нашите земи. Прецизността в работата на Шато Бургозоне и екипа на „Аз съм Българка!“ са пример за високи амбиции, професионализъм и сътрудничество, в основата на които са искрената любов към наследството на България и благодатната българска земя

.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *