Национален проект “Аз съм Българка!” ще бъде представен в Милано

Posted on
Милано
Аз съм Българка

Милано!

На 9 и 10 юни т.г. авторският проект на младия габровски фотограф Радослав Първанов ще бъде представен на най-мащабното българско фолклорно събитие извън Родината. Тогава в Милано под наслов “Нашенските обичаи” ще се състои четвъртото издание на пътуващия събор “На мегдана на другата България” – поле за изява на групи за български фолклор, създадени от нашите сънародници зад граница.

Национален проект “Аз съм Българка!” получи специална покана за участие в това внушително събитие. Това е първото представяне на проекта, филма и фотоизложбата извън България и отговорността на екипа определено е голяма. Авторът на идеята ще присъства на събора заедно с част от участничките в първата част от проекта, като за публиката в Милано специално е подготвен интерактивен продукт, който ще бъде показан за първи път.

Освен стотиците участници, организаторите очакват многохилядна публика, която да подкрепи мащабната фолклорна изява. Радослав Първанов ще сподели пред нашите съотечественици постигнатото от проекта за изминалата вече една година от официалното му представяне, активната работа по втората част “Аз съм Българка!” – Продължението, както и кампанията за набирането на средства за издаването на триезичния фотоалбум “Аз съм Българка!” – Историята.

Голямата новина е, че веднага след събора в Милано Радослав Първанов ще отговори на поканата да представи творбите от фотопроекта си в Седмицата на фотографията в Милано – Milano Photo Week, един от най-престижните форуми на фотографското изкуство в света. По този повод 24-годишният фотограф подготвя специално създадена изложба от цветна фотография, която ще запознае участниците и посетителите на MPW 2018 със знакови исторически места в България и красотата на българската девойка, облечена в богата народна носия.

Пътуващият фолклорен събор “На мегдана на другата България” Идеята за пътуващ събор на любителските групи за български фолклор сред нашата емиграция се заражда през 2015 година. Тогава ръководителката на лионската група за български танци и песни “От извора” Анита Екенова, заедно с нейните ентусиазирани и талантливи момичета и момчета “изворчета”, слагат началото на събора “На мегдана на другата България”.

Названието на събора предлага Пламена Чемширова от група “Чемшир” (Северна Ирландия). Идеята е съборът да се провежда всяка година под различно мото и на различно място в Европа и света, като домакините са различни групи за български фолклор зад граница. Целта е да се покажат не само научените хорà и танци, а и да има възможност за запознанства и обмен на опит на живо. Първото издание на събора под наслов “Гергьовденски игри” се провежда на 2 май 2015 г. в Лион, Франция, където домакините посрещат 14 групи за български фолклор от 6 европейски страни.

Второто издание през следващата година е под наслов “Пролетна закачка”, а традицията продължава групата “Луди-млади” от Монпелие, Франция, с ръководител Ива Милкова. На 21 май 2016 г. те посрещат в топлия средиземноморски град 20 любителски групи за български фолклор от 9 европейски страни с общо над 400 участници.

На този събор се провежда и първата среща на ръководителите на тези групи с цел основаването на Асоциация на българските фолклорни състави в чужбина. Съборът има огромен успех сред сънародниците ни зад граница. През 2017 година щафетата поема фолклорна формация “Веселие” от Валенсия, Испания, с ръководител Минчо Райков. Повече от 500 танцьори от 30 състава от 10 европейски страни разтърсват Гандия с кръшни български хорà, и не само. За първи път българите в чужбина се обединяват в едно голямо българско хоро без граници.

Хорà танцуват не само участници и гости в изданието “На хорото в Гандия”, но и техните колеги и приятели отвъд океана – клуб “Верея”, Чикаго, САЩ – организатор на 7-мия фестивал “Верея” и клуб “Тракия”, Монреал, Канада – организатор на първия фестивал “От извора”, както и участниците във фолклорната среща “Верея” в Стара Загора, България. Тази година домакин на събитието е група “Нашенци”, Милано, Италия, с ръководител Радослава Недялкова.

На 9 и 10 юни в Милано ще се съберат 43 любителски групи за български фолклор от 11 страни, а съборът “На мегдана на другата България” сега ще е под наслов “Нашенските обичаи”. Групите ще представят тематични танци от български народни обичаи като лазаруване, коледуване, сватба и други. За първи път тази година ще се даде сцена и на българската народна песен, като през втория ден ще имат възможност да се изявят и 7 певчески групи.

Освен традиционните елемети на този цветен и различен събор – голямото хоро и концерта на 9 юни, организаторите в Милано са включили представяне на фотографската изложба от Националния проект “Аз съм Българка!” на фотографа Радослав Първанов, както и редица семинари с предподаватели от АМТИИ-Пловдив. Местата, на които ще се проведат инициативите на събора в Милано, са повече от представителни.

Първият ден събитията са предвидени да се случат на историческия площад Piazza di Duomo, а през втория ден са ситуирани на Piazza di La Lombardia. Първото място е най-посещаваното в Столицата на модата, а второто е административен и световен бизнес център, както и административна единица на местната власт. Организаторите на събитието в Милано обещават едно изключително изживяване за всички почитатели на българския фолклор, избрали да посетят четвъртото издание на събора “На мегдана на другата България”.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *