„Аз съм Българка!“ – една година след 13 май и „МоМа“

Posted on

Измина точно една година, когато на 13 май 2017 г. Национален проект „Аз съм Българка!“ официално бе представен пред публика. Организацията бе дълга и трудна, но накрая всичко се случи по най-добрия начин. Вълнуващата съботна вечер в уютна обстановка в сърцето на столицата постави началото на серия от мащабни събития. Всяко следващо представяне на проекта бе все по-голямо, все по-успешно и все по-докосващо. За една година той вече има 8 представяния с над 45 000 посетители, тепърва предстои да отговорим на още ред покани от България и света.Постепенно името, логото, концепцията, идеите и мисията на „Аз съм Българка!“ се наложиха сред обществеността. С помощта на съмишленици, медии и социалните мрежи достигнахме до милиони читатели, зрители и слушатели на радиата. Брандът и посланията на нашата идея докоснаха сърцата на хиляди родолюбиви българи и всички, ангажирани с проекта, станаха разпознаваеми лица и достоен пример за уважение. Сред младите и възрастните в България се наложи нов стандарт при опознаване на идеята, вложения в нея смисъл и съчетаването на съвременното изкуство с традициите. Ясно бе поставена границата между изкуството и опитите за създаване на етнодокументи, които да разказват за нашата култура.Основният принос в утвърждаването и популяризирането на инициативата е усърдната и всеотдайна работа на автора й Радослав Първанов. Вече 8 години, още от 2010-та, младият творец от Габрово върви смело, отговорно и неотклонно към реализирането на всяка следваща своя идея в областта на професионалната фотография.

13 май 2017 година Ресторант "МоМа"

КАКВО СЕ СЛУЧИ ДОТУК: Първото представяне на проекта в топлата вечер на 13 май в столичния ресторант „МоМа“ с много малки изключения събра заедно участничките в снимките, облечени в носиите, с които са снимани в отделните фотосюжети, което придаде особена задушевност на събитието. След като гостува на гостоприемния ресторант около месец, представителната изложба „Аз съм Българка!“ получи покана и бе експонирана в сградата на Народното събрание на Република България на 5 юли м.г. Събитието бе посветено на 140-годишнината от Освобождението на Габрово и 140 години от героичната Шипченска епопея. В специална книга за културните инициативи в историята на българския парламент със златни букви бяха изписани името на изложбата и автора й. Два от фолклорните модели на проекта – Цветелина Джоголанова и Константина Дойчева, облечени в носии, подкрепиха с присъствие официалното откриване, приветствано от сегашния председател на НС Цвета Караянчева. Изложбата остана 25 дни в сградата на българския парламент, където бе видяна от над 7000 души – депутати, гости, дипломати, министри и други официални лица от България и цял свят.

Месец по-късно проектът, изложбата и филмът бяха поканени да гостуват в „Двореца“ – Балчик. Там в разгара на летния туристически сезон галерия „Тихото гнездо“ приюти представителната изложба, за да стане тя впечатляващ спомен за хилядите чуждестранни посетители. Събитието бе и своеобразен подарък за 24-ия рожден ден на автора Радослав Първанов.

На празничния 22 септември, Ден на Независимостта на България, в единствения град-музей у нас – бунтовна Копривщица, бе организирано поредното представяне на Национален проект „Аз съм Българка!“. По най-докосващ начин Жив музей (Първото класно училище в България) посрещна проявата и за месец и половина даде трибуна на представителната изложба.Календарната 2017 година бе закрита с две почти паралелни изяви. В края на ноември в град Габрово бе експонирана специално създадената за габровци съпътстваща изложба, а през целия декември и до края на януари 2018 г. домакин на представителната изложба бе Старото школо в град Трявна, родно място на два от фолклорните модели – сестрите Ралица и Християна, станали една от визитките на проекта.

Нарастващият интерес към проекта и изложбата наложи планирането на експонирането й за следващата година по-отдалече. Доста преди началото на 2018 година, в която отбелязваме 140 години от Освобождението на България, започнаха да пристигат покани за нови представяния на „Аз съм Българка!“. Първото събитие за настоящата година бе през февруари в град Стара Загора и премина под знака на бележитата годишнина. На 1 март, в навечерието на националния празник, в град Дряново бе експонирана съпътстващата изложба на проекта. Откриването й в мразовита вечер бе подкрепено на живо от половината участнички в носии, което придаде особена задушевност на събитието.

От самото начало на 2018-та екипът активно работи по втората част от проекта – „Аз съм Българка!“ – Продължението, включвайки поредните значими родни исторически или културни забележителности. Дотук са заснети 6 нови сюжета: Боженци, Ловеч, Плевен, Батак, Стара Загора и Дяволският мост – Ардино. След затоплянето на времето интензивната работа по заплануваните сюжети продължава всеки свободни почивни дни. Приоритетно остава представянето на първата част от проекта, като предстои да се откликне на поканите от Бургас, Созопол, Варна, Велико Търново и други места у нас.Растящата популярност, личната ангажираност, вложените труд и непрестанни усилия на екипа дават своя резултат. Национален проект „Аз съм Българка!“ бе отличен като безапелационен победител в престижната класация „Събитие на 2017-та в областта на културата“ на град Габрово.

Да получиш официално признанието „Събитие на годината“ е не само професионално удовлетворение, а и огромна отговорност и обществен дълг да продължиш в избраната посока, оправдавайки доверието на симпатизантите си и натрупвайки още по-внушителна подкрепа. Радостното е, че всяка следваща наша инициатива убедително ни потвърждава правилността на поетата посока!След по-малко от месец Национален проект „Аз съм Българка!“ ще бъде представен за пръв път в чужбина. Изложбата, проектът и филмът получиха покана да вземат участие в най-големия ежегоден събор на българи в света – „На мегдана на другата България“, който тази година ще се проведе в столицата на модата – Милано, Италия. Голямата новина тук е, че младият професионален фотограф Радослав Първанов официално е поканен да участва с представителната изложба на своя фотопроект в Седмицата на фотографията в Милано – един от най-престижните форуми за фотография в целия свят.Следващото признание дойде от далечен Китай, откъдето изложбата на Национален проект „Аз съм Българка!“ и неговият автор и продуцент получиха покана за представяне в най-големия търговски град на азиатската държава – Шанхай. Идеята е фотопроектът да бъде акцент в организираната от българското посолство там Седмица, посветена на България. След годината упорит труд няма да пропуснем и силата, която движи начинанията и усилията ни през цялото време – нашата искрена и безусловна любов към България. Ние сме млади, ние сме българи и искаме да останем да живеем тук, в красивата си Родина, тук да се трудим, да родим, да отглеждаме и възпитаваме децата си като следващото поколение горди българи! Искаме да направим България едно по-добро място за живеене. „Аз съм Българка!“ се роди, за да покаже, че ни има, че сме тук и ще останем тук, защото държим на родовите си корени. Ние обичаме страната си и се гордеем със завещаното от славните ни прадеди. Стремим се да бъдем достойни техни наследници, пазейки българския национален дух и популяризирайки културното ни и историческо наследство.Проектът разказва за България по силно въздействащ и неправен до момента начин, съчетавайки в едно младост и история, традиции и бъдеще. Вашата подкрепа е много важна за нас, тя ни дава сили, увереност и надежда. Искрено благодарим на всички, които споделят идеите ни. Заедно с вас – за България!

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *