Милано стана първата задгранична дестинация на „Аз съм Българка!“

Posted on

Милано – гостува Национален проект “Аз съм Българка!”

Милано
Аз съм Българка
Изложба

От 9 до 12 юни Национален проект „Аз съм Българка!“ бе представен като гост на най-големия събор на българи по света – На мегдана на другата България, който тази година се състоя в Милано, Италия.

Четвъртото издание на пътуващия събор – поле за изява на групи за български фолклор, създадени от нашите сънародници зад граница, се проведе под наслова “Нашенските обичаи” и бе под патронажа на първата ни дама г-жа Десислава Радева. С това си участие проектът и изложбата записаха своето 9-то по ред показване и за пръв път в пълния му вид извън България.

Изложбата бе подредена на 9 юни на Piazza citta di Lombardia. Интересът към нея бе много силен от самото начало, което бе сигурен знак, че ще има очаквания успех. Авторът и продуцент на проекта Радослав Първанов и фолклорните модели от сюжетите “Трявна”, “Копривщица” и “Велико Търново” имаха възможността да разкажат на живо пред хилядната публика от наши сънародници и зрителите италианци за идеята как активно да популяризират, опазват и уважават българските традиции и фолклор.

Малко по-рано през деня всички 43 фолклорни групи участнички се бяха събрали на голямо българско хоро на един от най-известните площади на света Duomo di Milano. Оттам групите се отправиха на впечатляващо пешеходно шествие по улиците на Милано към Piazza citta di Lombardia.

Към 14 часа в съботния ден, когато предстоеше откриването на събора, към мястото на събитието заприиждаха стотици българи, повечето облечени в народни носии. Фолклорни клубове на българи от цял свят се събираха, като в това издание за пръв път участваха певчески фолклорни състави и така танците бяха допълнени от прекрасни български народни песни.

Събитието бе посрещнато с голям интерес от италианската публика, а футуристичната архитектура на сградата и акустиката създаваха една магична атмосфера. Съборът бе открит с химна на Република България, изпълнен на гайда, и приветстван от патрона на това издание – първата дама г-жа Десислава Радева, съпруга на президента Румен Радев, а също и от други официални лица. Изява на сцената имаха всички групи, като първи бяха домакините от клуб „Нашенци“ – Милано, организатори на настоящето издание на събора.Освен г-жа Радева, да се насладят на българския фолклор от първо лице бяха дошли посланикът ни в Италия Марин Райков, дипломати, политици и други официални лица от българска и италианска страна.

Изложбата на Национален проект „Аз съм Българка!“ бе подредена непосредствено до сцената и бе притегателен обект за участници и зрители, а присъствието на автора й Радослав Първанов бе допълнителен плюс, защото така посетителите й можеха да почерпят информация за идеята директно от извора. Атмосферата бе празнична, настроението приповдигнато, 35-градусовата жега не спря никого да танцува и с последните си сили.

Без да е историческа дата или празник, всички присъстващи превърнаха събитието в такъв. Впечатление на събора направиха множеството българчета, доста от тях родени извън България, но възпитани в уважение на българското. Много български носии, много контраст и много усмивки. Българският дух и българският фолклор наистина превзеха центъра на Милано в тези дни!

Фотографът Радослав Първанов бе приятно изненадан от интереса и вниманието на първата дама на Република България госпожа Десислава Радева към проекта му, които тя прояви в деня на откриването. Съпругата на президента не скри своето удовлетворение от срещата с идеята на младия габровец, който обстойно й представи историята, развитието и крайните цели на Национален проект “Аз съм Българка!”.

Разговорът им пред интригуващите фотоси на Българките продължи около половин час. Госпожа Радева изрази задоволството си от амбицията и вложената енергия на създателя на проекта и изяви желание да подкрепи патриотичната инициатива чрез сдружението, на което тя е председател. В момент като този – първо представяне на проекта извън България, предложение за подкрепа от страна на ценител на изкуството като Десислава Радева е особено важно за следващите инициативи, замислени от екипа на „Аз съм Българка!“.

Денят приключи с хоротека, продължила до ранните часове на 10 юни.Вторият ден от събора бе денят на представянето на „Аз съм Българка!“. От ранна утрин фотографът Радослав Първанов в компанията на семейството си и четирите фолклорни модела от първата част на проекта – Ралица, Христиана, Никол и Константина, бяха на Piazza citta di Lombardia. Изложбата бе подредена, сцената издигната и всичко готово за семинар по български народни танци. След наситеното с кръшни български хора утро следваше и нашата част – представянето на Национален проект „Аз съм Българка!“.

Фотоизложбата бе позиционирана до сцената в центъра на Piazza citta di Lombardia. Авторът и участничките се качиха на сцената, за да разкажат за България, за своето отношение и любов към Родината, за своите мечти и намерения да живеят, да се развиват и да работят в родната страна. Да стане тя привлекателно и още по-прекрасно място за живот.

Публиката, поизморена от танците, си поемаше дъх, но слушаше внимателно разказа на Радослав Първанов. Зрителите често се взираха в цветните фотоси, поглеждаха присъстващите на място модели, после пак картините. Намираха своето обяснение за нашата любов, ръкопляскаха, радваха се. Пламтеше огънчето на вярата в доброто, в приемствеността между поколенията и в продължението на традицията. Това бе най-голямата награда за нас, специално прелетели от България до Милано, за да разкажем и покажем нашата идея.

След представянето последваха снимки, разкази и разговори с българи от близо и далеч, впечатлени от идеята „Аз съм Българка!“. Фотографът Радослав Първанов бе лично поздравен от група българи от Габрово, неговият роден град. Близо час след представянето участничките в проекта и авторът му откликваха на интереса на присъстващите. Много от хореографите на групи разговаряха по сюжетите с автора им, като се обмениха идеи и препоръки, необходими за доизграждането на съвършения образ на Българката. Тези приятелски споделени насоки ще са от полза за следващия етап от проекта на Радослав Първанов, който през настоящата 2018 година снима кадрите за новите сюжети от „Аз съм Българка!“ – Продължението.

След представянето на проекта групата ни се отправи към историческия център на Милано, където бе заснета фотосесия на Българките в носии с националния трибагреник.Съчетанието на фолклора ни с градска среда, съвременно архитектурно изкуство и монументални обекти от друга култура в специална фотосесия цели да подчертае колорита на традиционно българското. Идеята на такъв тип снимки е да покаже как на пръв поглед мощните силуети на исторически катедрали, галерии и площади бледнеят пред образа на красивата Българка!

Така на 12 юни завърши гостуването на „Аз съм Българка!“ в Милано – с много спомени, нови контакти и уникални емоции. Първото представяне на проекта зад граница донесе и опит, който е безценен и ще допринесе за усъвършенстване на работата и представянето на идеята занапред. Екипът на проекта се надява това да бъде само началото на задграничните изяви и да може още повече хора да научат за българската култура и традициите ни.

Радваме се на подкрепата на българската общност по света и таим надежда работата ни да продължи в посока освен да повдигаме нашия патриотичен дух и самочувствие, да разказваме една различна история на България пред чужденците. Историята за традициите, фолклора и културата на древен, трудолюбив и умен народ – роден от гордата и силна БЪЛГАРКА!

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *