Сюжет първи – “Розовата долина”

Posted on

Розовата долина

Здравейте отново, приятели!

Розовата долина
Рози
Фолклор
Розобер

Избрах 2020 година за създаването на третата част на авторския си проект “Аз съм Българка!”. Подготовката за това обаче започна още от 1 май 2019 г., когато стартира специалният ни Кастинг за фолклорни модели.

Интересът към него бе очакван и към 1 октомври, след приключването на приема на заявленията, желания да станат част от проекта бяха изявили 326 красиви български девойки с доказано отношение към родните традиции. Прецизният кастинг избра 20 от тях да участват в представянето на идеята ни и нейните послания.


Докато това се случваше, аз не губех време и с доста ентусиазъм заснех първия сюжет от предстоящата трета част на проекта. И сега, в самото начало на годината, точно през зимния януари, с ароматен спомен от топлото лято ви представям различен поглед към света на маслодайна роза.
Сюжет първи – “Розовата долина”

Месецът – юни, а мястото – Долината на розите, закътана между склоновете на Балкана от север и Сърнена Средна гора от юг. Минавайки многократно през това мистично кътче на Родината, известно след откритията на археолога Георги Китов и като Долината на тракийските царе, в съзнанието ми редовно изникваше сравнението, че маслодайната роза и финият ѝ цвят са еквивалент на женската красота и лице. Затова си казах, че и в третата част на проекта ще има сюжет с аромат на маслодайна роза.

Спорът дали тук расте роза дамасцена, дошла от Дамаск, или чисто българската маслодайна роза, е за специалистите, макар и в това да се придава значение и смисъл, които не са необходими. Факт е обаче, че този символ все още ни държи в челните позиции на много класации. Именно защото е в България, защото това е нашата земя, нашата природа, нашият въздух и вода, нашето южно слънце.

Вече ми стана традиция да се доверявам повторно на доказали се участнички в проекта. Модели, наложили се като визитка на първата част, снимах и във втората, а сега дебютантки във втората част ще видите като визитки на третата. Неслучайно за представително лице на третата част на Национален проект “Аз съм Българка!” избрах Станислава, позната ви от “Аз съм Българка! – Продължението, където тя снима два сюжета. Одухотвореното ѝ лице излъчва спокойна топлина и нежна красота – визия, която бързо стана любима на публиката, посетила изложбата на Продължението.

В заснемането на новия сюжет, посветен на ароматното ни национално богатство, на Станислава предстоеше да покаже докосването до росата, покрила розовите цветове рано сутрин в полето на Южна България.


Месецът бе юни и ние се отправихме на снимки съвсем на шега и по-скоро за експеримент, който, обаче, даде прекрасен резултат. Причината да не ви разкажа още тогава за снимките, бе основно стратегическа. Исках вниманието на публиката да бъде отправено към вече готовите първа и втора част на проекта, чиито фотоизложби обикаляха България през цялата 2019 година.

Сюжетът “Розовата долина ще ви пренесе сред свежия въздух на суровата планина и нежно галещото слънце на долината. Този път съчетах в кадър маслодайната роза не само с красиво лице, а и с присъствието на полето и планината. Намирам комбинацията за магична, надявам се и вие да усетите! Снимачният процес протече забавно и интересно, розоберът бе в разгара си и имахме доста публика. Времето ни припираше, налагаше се да бъдем експедитивни – знаете, цветовете на маслодайната роза се берат много рано сутринта, докато все още росата е по тях, а слънцето тепърва се показва.

Брането по-късно не е желателно, а и към 10 часа преди обед вече е непоносимо горещо сред безкрайните редове от розови храсти и без никаква сянка. Обичам да наблюдавам розобера и ценя труда на всички, занимаващи се с розопроизводство, защото то е един от най-тежките и трудоемки отрасли в българското земеделие.
Благодарен съм на Станислава, че стоически изтърпя всички мои професионални капризи, за да се случи този сюжет така, както си го представях. Благодаря ѝ за доверието и се надявам винаги да излъчва това обаяние и тази гордост от своят корен, която усетих аз. За мен тази скромна девойка от Казанлък е откритие, образец на красотата на българката, възпитана в почит към родовите традиции, които самата тя действено съхранява, посвещавайки половината от живота си дотук на българския танцов фолклор.

untitled image

До края на 2019 година имах възможността да заснема и втори сюжет за третата част, който ще ви представя мнооого скоро. Дестинацията – знаково място на север от Балкана, свързано с героичната ни история, и не само.2020 година за мен ще премине преди всичко под знака на снимките на “Аз съм Българка!” – III.

Доверявам се на много нови лица, които открих чрез поредния ни кастинг за фолклорни модели (понятие, което естеството на работата ни накара да въведем, за да няма погрешно ориентирани). Радвам се, че постоянно се натъквам на непоказвани досега и неопетнени от различни псевдопатриотични идеи прекрасни образи, излъчващи неподправена българска женска красота.

В третата част ще има много и специфични моменти от родната ни история, култура, традиции, все повече автентични носии и много неподправена красота. Вече с професионалния опит от пет години работа по тази идея, зная точно къде отивам и по какъв път ще вървя. Затова силно вярвам и съм убеден в успеха и на тази предстояща част от проекта.


Остана съвсем малко от пъзела, който се нагърбих да сглобя чрез множеството образи на красиви български девойки в национални носии, за да разкажа за Родината ни по интригуващ и неправен начин. Вече съм готов да обединя всички заснети образи от “Аз съм Българка!” и да продължа идеята с “Аз съм Българче!“ и “Ние сме Българи!”, отделяйки вече внимание на децата, мъжете и семейството – теми и сюжети, които поиска от мен моята публика. Но това тепърва предстои в дългосрочен план.Следете новините за “Аз съм Българка!” – III, обещавам да бъде интересно!
До скоро!

Сподели

One Reply to “Сюжет първи – “Розовата долина””

  1. Видео клипът е много сполучливо направен на фона на една великолепна народна песен “Ерген дядо”…
    Благодаря! Проектът е много интересен и красив в замисъла си!
    Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *