„Аз съм Българка!“ е иновативна младежка идея и се появи първа още през 2014 година!

Posted on

Аз съм Българка!


С тази публикация няма да ви разказваме историята на Национален проект „Аз съм Българка!“ на фотографа Радослав Първанов, няма да правим и съпоставки. Ще изброим и покажем обаче факти, ще изразим мнение и ще поставим въпроси.

С тази публикация няма да ви разказваме историята на Национален проект „Аз съм Българка!“ на фотографа Радослав Първанов, няма да правим и съпоставки. Ще изброим и покажем обаче факти, ще изразим мнение и ще поставим въпроси.

Аз съм Българка

През октомври м.г. в нашия екип постъпи информация за подготвянето на книга. Дотук прекрасно, цветът на нацията е цвят, защото чете, и това занимание е много важно да бъде възпитавано от ранна детска възраст. По нашите филтри в мрежата започнаха да се закачат статии за появата на книга, озаглавена „Аз съм българка“. Първоначално ни бе доста забавно: пет години след началото на Национален проект „Аз съм Българка!“ на Радослав Първанов се нагледахме как повярвали си „капацитети“ започнаха и те да снимат българки в национални носии, да правят изложби и календари с такива снимки – обикновено „на килограм“ и без идеен замисъл. Цялата тази дейност започна да се разраства най-вече заради уникалната ниша в това изкуство, която показахме и популяризирахме първи. Това е забавната част, защото и до днес не спират напъните за имитации на идеята ни, понякога замаскирани като „благотворителност“, понякога търсещи бърза популярност и имидж в мрежата, но и нерядко представящи откровена професионална некадърност. Това обаче бе търпимо, понеже никой от имитаторите не посмя да посегне на името на проекта.


В случая със споменатата книга обаче нещата загрубяха. Авторката е решила да събере историите на 40 интересни българки в едно издание. Нито тя, нито издателството обаче не си правят труда да проверят дали наименованието “Аз съм Българка!” вече не е използвано и достигнало достатъчна национална популярност. Или може би са знаели и са решили да се възползват от готов имидж?! Въпросителна, която чака отговора си. Фактът е показателен за практиката в България – етичността и коректността да остават на заден план, когато си решил да се изявиш и пробиеш на всяка цена. Това, уви, явно не е изключение и при родните творци и издателства, които залагат на финансово добре обезпечени начинания, независимо че стъпват в територията на чужда популярност, плагиатствайки идеи под една или друга форма. Не коментираме колко непрофесионално е да извадиш такъв продукт, който ще носи името на фирмата ти, името ти на творец и слоган, отдавна известен на стотици хиляди хора чрез идеята на друг.

Апогеят на веселбата в тази родна картинка е появата на въпросното печатно произведение като продукт за разпространение във верига магазини, известни предимно с промоциите си на свински врат без кост, маслини без костилка и книги без идея.
Публиката и верните последователи на Национален проект „Аз съм Българка!“ познават в основи идеята ни и не биха позволили тя да бъде асоциирана с дубликат, да прилича или се сравнява с каквото и да е, правено до момента. Единственото сравнение, което е получавала идеята на авторския проект на фотографа Радослав Първанов, е това с посланията на творбите на Владимир Димитров–Майстора. Сравнение, позволили си го видни български личности и направили го публично. За част от тези сравнения има и нагледни видео доказателства от национални медии.


Съмишлениците на Национален проект „Аз съм Българка!“ отдавна познават идеята в детайли и знаят, че тя е кауза и мисия не само на автора и продуцент на проекта Радослав Първанов, но и на хората от вдъхновения му младежки екип, както и на 70 млади българки – фолклорни модели в проекта, заедно с техните семейства и близки. Национален проект „Аз съм Българка!“ има реализирани до момента 25 представяния както в България, така и в чужбина. Ние работим непрекъснато идеята да се разпространява и тя да достигне до максимално много хора, за да изпълни целите си, които са заложени още през 2014 година!

Само аудиторията при официалните ни представяния надвишава 10 000 души. Представителните изложби на двете части на проекта, по данни от обектите домакини, към момента са разгледани общо от над 600 000 туристи и гости от България и света. Новореализираният продукт – изложбата на открито „Аз съм Българка! – на българската земя и под българското небе“ бе видяна от 16 000 души само за първите 3 дни от експонирането ѝ в РЕМО “Етър”!


Експозициите ни на закрито обиколиха България, като част от местата са Народно събрание на Република България, Национална библиотека „Кирил и Методий“, Двореца Балчик, Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и много други. Идеите на Национален проект „Аз съм Българка!“ представихме в над 500 публикации, в които авторът и продуцент Радослав Първанов даде обширна информация за етапите на работа и крайната цел на проекта. За изминалите 5 години идеята е гостувала във всички национални медии.

Престижно признание за работата ни и мисията на проекта бе призът “Събитие на 2017 година в областта на културата за град Габрово” – едно високо отличие за „Аз съм Българка!“ и създателя на проекта Радослав Първанов, получил в гласуването десеторно по-голяма подкрепа от публика и жури от спечелилилия приза предишната година.


Национален проект „Аз съм Българка!“ е единствената и първа българска идея, участвала в Седмицата на фотографията в Милано – MPW.Една от началните цели на Национален проект „Аз съм Българка!“ е намерението да бъде представен на финала с издаването на книга – фотоалбум „Аз съм Българка!“ – Историята. Намерение, заявено още преди 4 години и отразено от националните и регионални медии, но и факт, по който непрестанно работим вече пета година. Ние знаем кои сме, знаем своите цели и идеи, знаем кога започнахме, знаем, че бяхме първи и помним кой беше до нас преди повече от 5 години и кой продължава да бъде до нас след толкова време! Заедно сме и ще продължим, неуморно, защото силата ни е в мисията, на която сме се посветили, без да заимстваме нищо и от никого, и да разкажем за България по неправен досега начин. Сами, с лични средства, собствен труд и усилия стигнахме дотук, без някой друг да влага в начинанието ни пари. Ние сме тази част от поколението ни, които избрахме да останем и работим тук, в земята на дедите си и да положим усилия страната ни да стане едно по-добро място за живеене, където да отгледаме децата си, учейки ги на родова памет. И в това никой не може да ни дублира!

Обществото и публиката ясно виждат и отчитат кой върви първи, кой копира и кой си е избрал да дублира. В последните дни научаваме, че книгата „Аз съм българка“ ще има и изложба. Вероятно със същото име. От хора с опит и знания възможно много повече от нашите, се очаква да създадат нещо индивидуално и неповторимо, истински тяхно и за пример, не и да дублират младежки идеи. Донякъде фактът ни прави горди, от друга страна се питаме толкова ли е трудно да бъдеш творец със стил и собствен почерк и да уважаваш направеното от другите преди теб.


Мили приятели,Искрено сме благодарни на всички вас за подкрепата през годините! Тя ни помага да следваме предначертаното в мисията си и да продължаваме напред с пълни сили, за България и българското, с онази принадлежност, която идва от сърцето. Защото сме „Аз съм Българка!“ – Оригиналът!


Екипът на Национален проект „Аз съм Българка!“

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *