Национален проект „Аз съм Българка!“ – Продължението даде началото на честванията на 146-тата годишнина от избухването на Априлското въстание в Копривщица

Posted on

НАЦИОНАЛЕН ПРОЕКТ „АЗ СЪМ БЪЛГАРКА!“ – ПРОДЪЛЖЕНИЕТО ДАДЕ НАЧАЛОТО НА ЧЕСТВАНИЯТА НА 146-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ИЗБУХВАНЕТО НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ В КОПРИВЩИЦА

Априлското въстание
Копривщица
Аз съм Българка

На 30 април вечерта в Галерия „Палавееви къщи“ в Копривщица се състоя представянето на Национален проект „Аз съм Българка!“ – Продължението. Събитието бе първо в празничната програма, посветена на 146-годишнината от пукването на първата пушка от Априлската епопея в Копривщица и празника на града – 2 май. Пандемията отложи веднъж планираната фотоизложба, чакана със сериозен интерес.

На официалното откриване на изложбата и представянето на проекта по покана на Дирекция на музеите и Община Копривщица присъствахаи и два от фолклорните модели – Костадинка Дойчева от Копривщица и Зорница Върбанова от Добрич. Всяка от тях със свой сюжет в Продължението допълни фотосите с личното си присъствие и излъчване.

Костадинка Дойчева засне сюжета „Дяволският мост край Ардино“ заедно със своята сестра, а Зорница Върбанова бе героинята в сюжетите „Добрич – сърцето на героична и изстрадала Златна Добруджа“ и „Плиска, Преслав и Мадара – старите столици на България“.

Събитието уважиха министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, народни представители, кметът на Копривщица Бойка Дюлгярова, председателят на Общински съвет – Копривщица, главният секретар на общината, председателят на НЧ „Хаджи Ненчо Палавеев“ – Копривщица, жители и гости на бунтовното градче.

В словото си госпожа Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите – Копривщица подчерта:

„146 години ни делят от времето на едни 25–30-годишни млади мъже, които сътвориха епоха в българската история с примера, саможертвата и безпределното си родолюбие през априлските дни на 1876 година. И днес България има достойни люде, които ежедневно работят за нейния просперитет. Неслучайно Дирекция на музеите реши да покани в най-тържествените дни на Копривщица един такъв млад човек, който да представи една от своите изложби, посветени на красотата на българката и България. Той вярва и споделя – надеждата не е загубена, ние, младите, сме решени да се борим за духовността, за наследството, за историята, за достоен живот. Продължаваме битката за духовното!

И точно като предците ни, които учиха в чужбина и после се връщаха да работят за родината, така и той завършва в Германия фотография и се връща тук, за да посвети делата си на България. Автор и съавтор е на редица проекти и изложби, снимките му имат местно и международно признание. Всяка негова снимка е излязла през сърцето му, творение на обичта му към България.“

Авторът на Национален проект „Аз съм Българка!“ Радослав Първанов обеща да стартира своите нови проекти „Аз съм Българче!“ и „Аз съм Българин!“ от Копривщица с прекрасните лица на потомците на Април 1876 година.

Госпожа Неделева от името на екипа на Дирекция на музеите изрази признание и скъп жест към майката на Радослав Първанов, лично уважила събитието.

Изложбата бе предмет на нестихващ интерес през празничните дни за Копривщица, а всички гости на героичното възрожденско градче ще могат да я разгледат до края на месец май в Галерия „Палавееви къщи“.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *